Mens en techniek staan centraal in april, de Maand van de Filosofie. De ontwikkeling waarbij mens en technologie versmelten, ook wel intieme technologie genoemd, biedt kansen maar kan ook tot problemen leiden. De mens wordt steeds meer machine en machines worden steeds menselijker. Welke gevolgen heeft dit voor onze samenleving, voor de manier van communiceren en voor onze privacy? Welke kansen pakken we en waar trekken we de grens?
Wat is filosofie?
Filosofie wordt wel omschreven als een andere manier van denken. Actief nadenken of de waarheid die je kent, of altijd aannam als waarheid, wel de juiste is. Dat is dus anders dan het hebben van een mening, het is het zoeken naar kennis en het blijven stellen van nieuwe vragen. Filosoferen doe je vooral door een dialoog aan te gaan met jezelf en je omgeving.
Daarom speciaal in het kader van de Maand van de Filosofie 5 artikelen die recent op Mediawijzer.net zijn verschenen en die je aan het denken zetten over de (vervagende) grens tussen mens en machine en de rol van technologie in ons dagelijks leven. Ken je zelf nog een interessant artikel of heb jij hier een visie over? Laat je horen in de reacties!
1. Hoe dichtbij mag technologie komen?
Hoe dichtbij mag technologie komen en hoe ver laten we technologie gaan? Onderzoeker Rinie van Est van het Rathenau Instituut gaf op 11 februari tijdens het symposium van Mijn Kind Online een lezing over de intiem-technologische revolutie. Ook de 3 andere sprekers staan stil bij hoe technologie ons leven beïnvloedt. Annemiek Nederpel schreef er een artikel over.
» Lees Symposium Mijn Kind Online: echte vragen over jeugd en internet
2. De netwerkmaatschappij, een verkenning
Weke invloed hebben media, van pamflet tot blog, op het functioneren van een maatschappij? In een reeks artikelen over de netwerkmaatschappij filosofeert Roeland Smeets – 20 jaar na de introductie van internet – over de positieve en negatieve aspecten van de netwerkmaatschappij. Hij zou graag zien dat jongeren daarover meer leren op school zodat ze zich realiseren hoe belangrijk die netwerk zijn voor hun toekomst.
» Lees het artikel De netwerkmaatschappij, een verkenning
3. 8 vragen over online privacy – voor jezelf en je leerlingen
Wie heeft, in een wereld waarin we alles met elkaar delen, het recht om te beslissen over de privacy van een ander? Gemma Steeman geeft je in dit artikel 8 vragen om jezelf – en je leerlingen – te stellen.
» Lees het artikel 8 vragen over online privacy – voor jezelf en je leerlingen
4. Filosofen die kunnen programmeren
Hebben makers van technologie de morele plicht om na te denken over de maatschappelijk impact van hun ontwikkelingen? Merel Beunk pleit ervoor om kinderen te leren filosoferen zodat zij de grenzen van grondrechten en waarden zullen gaan herkennen.
» Lees het artikel Filosofen die kunnen programmeren
5. Google Glass door de ogen van de gebruiker, de omstanders en de juriste
Wat zijn de (juridische) bezwaren en de commerciële en educatieve kansen van Google Glass? Op donderdag 12 september 2013 demonstreerde Daphne Channa als één van 1e Nederlanders haar Google Glass in het Museum voor Communicatie in Den Haag. Ook juriste Charlotte Meindersma was aanwezig om uitgebreid te vertellen over de privacyvoorwaarden van Google en Google Glass.
» Lees het artikel Google Glass door de ogen van de gebruiker, de omstanders en de juriste
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.