Sommige wijken kunnen wel een positieve impuls gebruiken. Bijvoorbeeld omdat de mensen elkaar niet echt kennen, omdat een geplande renovatie niet doorgaat, er spanningen bestaan tussen bewoners, er weinig speelplek voor de kinderen is of het welzijnsaanbod is veranderd. Het inzetten van media en kinderen om de verhalen van jonge en oude wijkbewoners zichtbaar te maken, blijkt een gouden greep. De positieve aspecten van de wijk worden door de ogen van de jonge en oudere buurtbewoners in beeld gebracht. De kinderen en jongeren leren ondertussen om te gaan met diverse soorten media als de radio en een wijkkrant en alles wat daarbij komt kijken. In Utrechtse wijken loopt een aantal projecten met dit vertrekpunt, met succes.
Het nieuwe welzijn
Bij deze door Firma Media ontwikkelde methode bezoeken een mediacoach en een sociaal makelaar samen 6 weken lang een straat of plein om samen met kinderen en jongeren de leuke kanten van de wijk te laten zien. Kinderen en jongeren interviewen elkaar en andere buurtbewoners bijvoorbeeld voor een krantje dat ze elke week maken en uitdelen. De 6 weken worden afgesloten met een feestelijke activiteit voor de buurt. Na afloop van deze weken zijn er contacten gelegd, en hebben de bewoners nieuwe ideeën gekregen om een bijdrage te leveren aan hun wijk. De sociaal-makelaars ondersteunen de bewoners vervolgens bij het realiseren van deze ideeën. Na een periode in Tarwewijk is bijvoorbeeld het idee bij een groep naar voren gekomen om samen te gaan koken, een ander voorstel van een buurvrouw was om kinderen lasagne te leren koken. De aanpak is ontwikkeld door Firma Media naar aanleiding van de vraag van sociaal makelaars om hen te ondersteunen bij het implementeren van het ‘nieuwe welzijn’. Firma Media is gespecialiseerd in het inzetten van media om sociale processen in een wijk op gang te brengen.
Halve Maan en oma Jeannette
In diverse Utrechtse wijken lopen op het moment verschillende mediaprojecten van Firma Media en/of andere organisaties als Doenja Dienstverlening. Bij de uitvoering van de projecten wordt samengewerkt met organisaties en professionals in de wijk en worden de wijkbewoners betrokken.
In de Halve Maan bijvoorbeeld maken de kinderen op het Herderplein elke week een wijkkrantje, de Mix Peper. Ze interviewen de bewoners over hun talenten, hun mooiste herinneringen en geven oorkondes aan de liefste buren. Een van de gelukkigen is oma Jeannette. Volgens ‘reporter’ Sanae is oma Jeannette een van de liefste buurtbewoners. Ze verdient een oorkonde, omdat ze zorgt dat de kinderen kunnen spelen op speeltoestellen. “Ik ben echt vereerd dat ik een oorkonde krijg. Er zijn niet zoveel speeltoestellen voor de kinderen in de buurt dus heb ik voor een schommel gezorgd. En ze mogen met mijn konijn spelen”, zegt Jeannette. “Er zijn hier zoveel lieve kinderen. Ik ben heel ontroerd dat ze mij ook aardig vinden!”
Buurman Anton en de bankjes
Ook de jongeren in de Halve Maan zijn actief. Zij maken elke week Spinoza Radio en de Spinoza Nieuwskrant. Buurtbewoners vertellen over hun ambities, waarom ze zich inzetten voor de wijk en, om op de actualiteit aan te sluiten, hun mooiste WK-herinneringen. Buurman Anton werd door de jongeren uitgenodigd in de spinozaradiocradioshow om te vertellen waarom hij hun held is. De bankjes in de wijk die uitkijken op het kanaal zijn namelijk op zijn initiatief daar geplaatst. Dit is één van de redenen waarom hij voor veel buurtbewoners een held is. “Je kan zo hier genieten van een zonsondergang of gezellig met de buren kletsen”, verklaart de lokale beroemdheid zijn initiatief. Beide projecten zijn afgesloten met een buurtfeest op het Herderplein.
De mediacoaches van Firma Media worden ondersteund door studenten van Move en sociaal makelaars van JoU en Me’kaar. Mira Media was initiatiefnemer, het wijkbureau West financiert. Er wordt samengewerkt met Mitros en de buurtbewoners. In Utrecht Zuidwest werkt Firma Media samen met o.a. Doenja en het wijkbureau op verschillende plekken in de wijk.
Samen spelen en delen op de Stanleylaan
Doenja Dienstverlening zelf is op de Stanleylaan actief met het project VET (Verdien Een Tien). VET is erop gericht kinderen mede verantwoordelijk te maken voor hun omgeving en hen positief gedrag aan te leren. Kinderen die meehelpen en klusjes uitvoeren worden beloond met spelmateriaal of specifieke activiteiten. De moeders worden als vrijwilliger bij het project betrokken.
Nu kunnen de kinderen op de Stanleylaan niet alleen speelgoed lenen om mee te spelen, maar ook meedoen met een mediaworkshop van Mix Station, het mediaproject voor kinderen van Firma Media. In de krantjes laten de kinderen én moeders aan hun buren zien hoe het VET-systeem werkt. Een deelnemende moeder had eerst haar twijfels over het project, maar ze is enthousiast geworden. “Ik wist niet zeker of VET wel zou werken, maar inmiddels kent iedereen hier in de wijk het systeem. De kinderen vinden het zelfs leuk! Ze bieden zelf aan om klusjes te doen. Behulpzaam zijn wordt weer normaal.”
Taartjes in Transwijk voor een verhaal
Je zit op de bank televisie te kijken of een boek te lezen. Opeens wordt er kookprojectcaangebeld. Je doet de deur open en er staan een paar buurtkinderen op de stoep met zelfgebakken koekjes. Dit is de bewoners van een straat in Transwijk de afgelopen weken regelmatig overkomen. De kinderen leren namelijk van de koks van de Color Kitchen taartjes maken en gaan daarna met de sociaal makelaar van Doenja en de mediacoach van Firma Media langs de deuren om de taartjes uit te delen. De bewoners betalen met een mooi verhaal of een recept voor het wijkkrantje, ook met de naam Mix Peper, dat de kinderen elke week maken. Van een recept voor abrikozenkoekjes tot een recept voor een gelukkig huwelijk; alles wordt gedeeld. Het project is afgesloten met een groot buurtdiner.
De mediaprojecten van Firma Media lopen in de zomer af, maar er staan alweer nieuwe in de planning zoals in Kanaleneiland. De trajecten vinden plaats op aanvraag van een wijk en een welzijnsorganisatie.
Artikel verscheen eerder op de website van Mira Media. [Mira Media is permanent gesloten -red.]
Reacties 4
Ik wil jullie ook nog even wijzen op het internetproject “achter de poort”. Dit is een onderdeel van de Culemborgse Daltonacademie. De Culemborgse Daltonschool moet via de website een centrale rol in deze wijk gaan krijgen. Ander doel is talentontwikkeling. Het project is ontwikkelt door bibliotheek Culemborg en zij levert ook de mediacoach.
http://www.achterdepoort.nu
Hallo Herman, dank voor de toevoeging! Heb je toevallig een linkje naar meer informatie?
Dag Micky, het adres is toegevoegd aan het bericht.
Ik zie het, dank Herman!
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.