Van onderwijs tot bibliotheken en van jeugd & welzijn tot gemeenten; in alle hoeken van de samenleving zetten mediacoaches zich in om mediawijsheid te vergroten. Dat mediacoaches onmisbaar zijn in onze gemedialiseerde samenleving staat inmiddels vast. We vroegen de initiatiefnemers van de Opleiding Mediacoach (GO opleidingen), Daniel Lechner en Eva Bosgraaf, wat het belang van de mediacoaches is. En hoe is de rol van de mediacoaches eigenlijk veranderd in de afgelopen 15 jaar?
In Nederland zijn er twee opleidingen tot mediacoach: de brede Nationale Opleiding MediaCoach door de Nationale Academie voor Media en Maatschappij (gericht op verschillende werkgebieden) en de Opleiding Mediacoach door GO opleidingen gericht op alle doelgroepen van de bibliotheek en schoolmediatheek.
De mediacoach als bruggenbouwer over de digitale kloof
“Voor ons is de mediacoach de spil in de activiteiten van de bibliotheek”, aldus Daniël en Eva. “Leren, ontwikkeling, geletterdheid, participatie en empowerment – de kerndoelen van de bibliotheek – zijn in de hedendaagse mediasamenleving niet te verwezenlijken zonder mediawijsheid, digitale geletterdheid en digitaal burgerschap. De mediacoach wijst daarbij de weg. Zij laten collega’s zien waar digitale mogelijkheden liggen en helpen zo de kerndoelen van de bibliotheek te realiseren in de complexe, fundamenteel gemedialiseerde wereld”.
“Onze mediacoaches zijn geen troubleshooters bij digitale calamiteiten, zoals ze vaak gezien worden. Het zijn bruggenbouwers die de digitale kloof helpen dichten tussen digizero’s en digiheroes. Bij de Opleiding Mediacoach leiden we onze deelnemers op om het voortouw te nemen op digitaal gebied.”
Hoe is de rol van de mediacoach veranderd?
De rol van mediacoach is flink veranderd door de jaren heen en Daniel en Eva hebben daarom de opleiding aangepast. “De hedendaagse mediacoach is breed geschoold en weet op alle gebieden van digitale geletterdheid een rol van betekenis te spelen. De bibliotheek is veranderd van een klassieke uitleenbibliotheek, naar een plek waar mensen samenkomen om te leren en zich te ontwikkelen. Wie bij ons alle deeltrajecten afrondt, mag zich naast mediacoach ook Specialist Informatievaardigheden, Expert Medialabs en Coach Digitaal Burgerschap noemen. Daarnaast komen Digitale leeseducatie en Mediaopvoeding ruim aan bod.”
Wat geven jullie mediacoaches mee?
“Onze deelnemers zijn bij binnenkomst al educatieve topprofessionals, die goed met doelgroepen kunnen omgaan en uitstekend weten in te spelen op hun leer- en informatiebehoeften. Na het volgen van de opleiding zijn ze daarbovenop ook echte cybrarians: future-ready professionals die de ins-en-outs van de mediasamenleving kennen. Ze helpen mensen nieuwe digitale mogelijkheden te benutten en empoweren hen om hun weg te vinden in de mediasamenleving.”
Waar ben je het meest trots op?
“De bibliotheken waar we intensief mee samenwerken zijn vaak betrokken bij prijswinnende innovatieve projecten en weten op lokaal niveau cruciale mediawijsheidprojecten van de grond te krijgen. Onze mediacoaches zijn ruim vertegenwoordigd in innovatieplatformen, zijn actief binnen Netwerk Mediawijsheid en gaan voorop in de Week van de Mediawijsheid. Maar belangrijker: onze mediacoaches hebben in het afgelopen decennium met talloze projecten het verschil gemaakt voor vele kwetsbare en minder kwetsbare Nederlanders, die zonder hun inspanningen vele digitale kansen onbenut hadden gelaten.”
Dit artikel is de uitgebreide versie van het interview dat eerder verscheen in Grenzeloos Mediawijs, het magazine ter viering van het 15-jarig bestaan van Netwerk Mediawijsheid én het 10-jarig bestaan van onze Vlaamse collega Mediawijs. Hierin lees je ook over mediacoaches in Vlaanderen.
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.