In 2017 lanceerde Mediawijzer.net de MediaDiamant, een wegwijzer met tips voor opvoeders en professionals om kinderen van 0 t/m 18 jaar mediawijs op te laten groeien. Inmiddels maken verschillende organisaties en professionals er gebruik van in hun dagelijkse praktijk. In een nieuw deel van deze blogserie vertelt mediacoach Evelyn Verburgh (Vitamine Eef) hoe zij de MediaDiamant inzet. “Ik laat de structuur los, omdat er zoveel dwarsverbanden zijn.”
De MediaDiamant in een notendop: een praktische conversatiestarter, die focust op de kansen die media bieden. De vijf pijlers van mediaopvoeding staan centraal: het hebben van plezier, het maken van goede afspraken over veiligheid, het kiezen van goede inhoud, samen met media bezig zijn en het vinden van een goede balans. De MediaDiamant is een aanvulling op de Toolbox Mediaopvoeding (NJi) en is ontwikkeld door verschillende Nederlandse experts in mediaopvoeding.
Meer informatie voor ouders & opvoeders » mediawijsheid.nl/mediadiamant
Meer informatie voor professionals » mediawijzer.net/mediadiamant
Evelyn gebruikt de MediaDiamant graag bij ouders van wat jongere kinderen. “Ik laat de MediaDiamant ook echt zien, verwerk de vijf pijlers in mijn presentaties en verwijs door naar de online informatie.” Ze heeft haar eigen manier gevonden om de inhoud van de MediaDiamant ondersteunend te laten zijn aan haar werk. “De vijf kanten zijn heel krachtig en herkenbaar, dat is ook hetgene waardoor ik denk Spread the word!. De structuur laat ik meestal los, omdat er zoveel dwarsverbanden zijn. Als ik bijvoorbeeld vertel over de online leefwereld van kinderen, dan maak ik zijdelings een stapje naar veilig of plezier. Wel laat ik de termen steeds terugkomen. In keukentafelgesprekken met cliënten met een LVB zet ik de MediaDiamant in als gesprekstool, vooral bij mensen die jong ouder zijn geworden. Hoe zit het eigenlijk met jouw mediagebruik en -gedrag en welk voorbeeld ben je daarmee voor je kind?. De vijf pijlers bieden zo een mooie gelegenheid tot gesprek, een goede kapstok om het verhaal aan op te hangen als het gaat om de kern van mediaopvoeding.”
“Als mediacoach is het fijn om zo’n tool te hebben. Veel mensen, ook professionele opvoeders, kennen de MediaDiamant nog niet, dus ik vertel dat hij er is en dat je er veel adviezen en tips uit kunt halen. Dat is heel waardevol.”
Wel zou de MediaDiamant nog meer ruimte kunnen bieden voor flexibiliteit, geeft Evelyn aan. De aanpak, vooral de online informatie, is nu erg talig en ze vraagt zich af of ouders de MediaDiamant uit zichzelf als gesprekshulpmiddel gaan inzetten. “Een mediacoach kan makkelijker de juiste vragen stellen en een stukje verdieping geven.” Voor ouders zou het dan ook visueler kunnen, aldus Evelyn. “Wel is het fijn dat de online informatie er is, op een ouderavond of tijdens een training kan ik immers niet alles vertellen en kan ik ouders en professionals dus doorverwijzen.”
MediaDiamant-tips voor anderen die ermee aan de slag willen heeft Evelyn ook: “Implementeer hem op een manier die bij jou en jouw werkveld past, daar zit de kracht. Ik zelf vind vooral samen belangrijk, bij bijvoorbeeld een bibliotheek ligt de nadruk misschien meer op inhoud. Probeer uit te gaan van je eigen werkzaamheden, en hem daarin te integreren.”
Meer lezen over de MediaDiamant:
» De vragen van ouders zijn uitgangspunt bij de MediaDiamant in de Bibliotheek
» #MediaDiamant in de zorg: Geen internetpolitie, wél maatwerk
» LVB & de MediaDiamant: “Spelenderwijs leren werkt beter dan ‘dit moet je niet doen’”
» Dagelijkse reminder om bewust bezig te zijn met media(opvoeding): MediaDiamant & de kinderopvang
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.