MediaMasters 2014 groter en toegankelijker dan ooit

dinsdag 21 oktober 2014

Tijdens de Week van de Mediawijsheid is het weer zover: dan wordt voor de vierde keer het superspannende mediawijsheidspel MediaMasters gespeeld! Het spel belooft dit jaar nog afwisselender, spannender en vooral mediawijzer te zijn. Waarom? Lees gauw deze update.

Het gaat goed met de voorbereidingen van MediaMasters. Inmiddels doen er al meer dan 65.000 kinderen mee en ook de netwerkpartners van Mediawijzer.net doen actiever mee dan ooit. Dit jaar hebben zij samen meer dan 60 MediaMissies aangeleverd voor MediaMasters.

Over het spel

Ondertiteld

Mooi nieuws! MediaMasters is sinds dit jaar ondertiteld. Zo kunnen dove en slechthorende kinderen ook de mogelijkheid krijgen om met hun klas mee te doen aan MediaMasters. Ook helpt het kinderen met leerproblemen. Voor hen is de combinatie van gesproken en geschreven tekst ideaal om de filmpjes beter te begrijpen.

Inschrijving ook mogelijk voor bso’s, speciaal onderwijs en pabo’s

MediaMasters is ontwikkeld voor leerlingen in groep 7 en 8, maar dit jaar staat het spel voor het eerst in het vierjarig bestaan ook open voor bso’s, speciaal onderwijs en pabo-leerlingen. Pabo-leerlingen kunnen meespelen op individuele basis of als team. Een digibord is niet nodig.

Ben je nieuwsgierig naar het spel en wil je meedoen? Vink op het online inschrijfformulier de betreffende categorie aan. De scores van buitenschoolse opvang, speciaal onderwijs en pabo’s zullen niet meetellen in de ranglijst van deelnemende  reguliere scholen.

Finaledag MediaMasters

De finale en deadline voor het spelen van MediaMasters is op vrijdag 28 november 12:00 uur. Doe jij mee aan MediaMasters en wil je de finale graag al eerder spelen? Dat kan. We maken de winnaars echter wel pas op vrijdagmiddag bekend.

Ter voorbereiding

Vraag dag- en weekbladen aan via Nieuws in de klas

Een belangrijk onderdeel van MediaMasters is het werken met nieuws. Daarvoor kunnen leerkrachten gebruikmaken van de Nieuwsservice van Nieuws in de klas. Op de website van Nieuws in de klas kunnen scholen kosteloos een pakket met landelijke dagbladen te ontvangen in de week voorafgaand aan en tijdens MediaMasters.

Let op: vraag de titels t/m 16 november aan via de website van Nieuws in de klas. Je ontvangt de titels dan vanaf 24 november.

Toolkit

Op de website van MediaMasters staan in toolkit handige teksten die deelnemende leerkrachten kunnen gebruiken om ouders of lokale media te informeren over de deelname als klas en/of school aan MediaMasters. Begin november staat hier ook de spelhandleiding in.

MediaMasters 2013 in de klas.

MediaMasters 2013 in de klas.

Extra uitdagingen

Mediastage

In aanloop naar en tijdens de Week van de Mediawijsheid worden kinderen uitgedaagd om een mediastage te lopen. Een mediastage biedt leerlingen de kans om een kijkje achter de schermen te nemen en te zien hoe media écht werken.

Samen met hun leerkracht of ouders nemen kinderen contact op met een mediabedrijf in de buurt met de vraag of ze daar een middag (of een paar uurtjes) stage mogen lopen. Denk bijvoorbeeld aan een stage bij de lokale krant, een tv/radioprogramma, ziekenhuisomroep of andere plek waar media worden gemaakt.

» Meer informatie over de Mediastages lees je hier.

Speciale Nieuwsbegrip les over mediawijsheid

Nieuwsbegrip is een methode waarbij kinderen leren aan de hand van actualiteit. Speciaal voor de Week van de Mediawijsheid wordt er een Nieuwsbegrip les gemaakt over mediawijsheid. Deze les verschijnt voorafgaand aan de start van de week, zodat leerkrachten er tijdens de Week mee aan de slag kunnen in de klas.

Op maandag 17 november verschijnt deze les op de site van Nieuwsbegrip (na inloggen) en plaatsen we de les op de site van de Week van de Mediawijsheid.

Organiseer een groepsdiscussie

Internet, televisie, kranten, tablets, apps en smartphones; ze zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het is leuk om deze media gebruiken, maar is het bijvoorbeeld handig om foto’s op internet te zetten? Mogen ouders zich bemoeien met wat een kind online zet? En moet een 18-jarige in staat zijn om zijn online verleden te kunnen wissen? Kortom, wat vinden kinderen van media en waar hebben zij recht op? Praat er met elkaar over in de klas aan de hand van acht stellingen en laat je leerlingen een mening vormen over mediawijsheid.

De stellingen zijn te downloaden op weekvandemediawijsheid.nl en zijn voortgekomen uit zogeheten expertsessies die Mediawijzer.net in aanloop naar de campagne heeft georganiseerd. Experts uit het mediavak en kinderen gaven tijdens deze sessies aan welke onderwerpen zij belangrijk vinden en waar discussie over nodig is.

De stellingen zijn bedoeld voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

» Bekijk ook een aantal tips om de discussie goed te laten verlopen. Deze discussietips zijn afkomstig van het Nederlands Debat Instituut.

stellingen poster Week van de Mediawijsheid 

Maak ook je collega’s enthousiast

Kennen jouw collega-leerkrachten uit groep 7 of 8 MediaMasters al? Vertel ze erover en nodig ze uit om ook mee te spelen! MediaMasters is onafhankelijk van niveau, voorkennis en achtergrond door alle leerlingen uit groep 7 of 8 te spelen. MediaMasters kost gedurende de week slechts één uur per dag en vereist een digibord.

Meedoen is gratis en er zijn weer mooie prijzen te winnen. Let op: aanmelden kan nog t/m 31 oktober 2014 op mediamasters.nl.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.