MediaMasters werkt samen met Codeweek en lanceert nieuwe trailer

woensdag 16 september 2015

Dit jaar nieuw in MediaMasters: programmeren. Hiervoor hebben de makers van MediaMasters de handen ineengeslagen met Codeweek, Het Klokhuis en Kennisnet. Op deze manier kunnen kinderen, leerkrachten en ouders op een laagdrempelige manier kennismaken met de beginselen van programmeren. Daarnaast is er een nieuwe MediaMasters-trailer die een tipje van de sluier oplicht van de verhaallijn van 2015.

MediaMasters is het interactieve mediawijsheidspel voor groep 7 en 8, en heeft tot doel alle leerlingen een basisniveau mediawijsheid mee te geven. Jaarlijks spelen tienduizenden kinderen in de klas MediaMasters tijdens de Week van de Mediawijsheid (20 t/m 27 november).

Samen ontdekken

Leerlingen gaan aan de slag met MediaMissies: mediawijze opdrachten over bijvoorbeeld online privacy, cyberpesten, betrouwbaarheid van bronnen en het zelf creëren van content. MediaMasters biedt basisscholen een kans om op een toegankelijke en uitdagende manier met media in de klas aan de slag te gaan. Leerlingen moeten tijdens deze opdrachten overleggen, samenwerken, zelf media maken, media interpreteren en nemen zij het eigen mediagedrag onder de loep. Zo worden zij met én van elkaar mediawijzer. Met hulp van leerkrachten, ouders, bibliotheken en mediacoaches ervaren kinderen de kansen van media, maar zullen ze ook alert moeten zijn én een kritische blik nodig hebben.

Belang van programmeren

In 2020 bestaat er een tekort van 900.000 ICT-professionals in Europa. Bovendien spelen 21e eeuwse vaardigheden in veel beroepen een steeds belangrijkere rol. Programmeren leert je logisch en gestructureerd denken en begrijpen hoe technologie werkt: belangrijke vaardigheden om met technologische innovaties om te kunnen blijven gaan. De Codeweek vindt plaats van 10 t/m 17 oktober 2015. Tijdens deze week gaan kinderen, ouders en leerkrachten in het hele land aan de slag met programmeren. Kijk voor meer informatie en de activiteitenkalender op www.codeweek.nl.

MediaMasters in vijf speldagen

Ieder van de vijf speldagen start met een korte aflevering op het digibord. Dit jaar bezoekt een klas het kasteel van de familie Di Mediacia, eeuwenlang voorlopers in het gebruik van media en lid van de Orde van Respect. Zij worden rondgeleid door gids Janine, een rol van Gouden Kalf-winnares Loes Schnepper. Al snel gebeuren er onverklaarbare dingen. Kunnen de leerlingen de hoofdpersonen helpen om veilig uit het kasteel te ontsnappen?

» Nieuwsgierig geworden? Bekijk de trailer hier.

Inschrijven: ook voor bso, speciaal onderwijs, pabo- en mbo-studenten

MediaMasters is onafhankelijk van niveau, voorkennis en achtergrond van leerlingen uit groep 7 en 8 te spelen. MediaMasters kost gedurende de week ongeveer één uur per dag in de klas en vereist een digibord. Meedoen is kosteloos. Leerkrachten kunnen hun klas aanmelden tot en met 30 oktober 2015 op www.mediamasters.nl. Vorig jaar hebben maar liefst 80.000 leerlingen meegespeeld.

Net als afgelopen jaar kunnen ook het speciaal onderwijs en de buitenschoolse opvang meedoen aan MediaMasters. De game is net als vorig jaar ondertiteld om ook dove en slechthorende kinderen en kinderen met een leerachterstand de mogelijkheid te geven mee te doen. Ook pabo- en mbo-studenten die het onderwijs in willen, zijn welkom om deel te nemen. Kijk op de website voor meer informatie.

MediaMissies van partners

De volgende organisaties dragen bij aan de inhoud van de MediaMissies: Cinekid, ECP, EYE, Kentalis, Kennisnet, Kidsweek, Klokhuis, Koninklijke Bibliotheek, Mattermap, MOTI, Nieuwsbegrip, Nieuws in de Klas, NTR, Rijnbrinkgroep, SchoolTV, TechYourFuture, Unicef Kinderrechten Festival, VOICE, VPRO, Wikikids, Z@PP Echt Gebeurd.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.