» Read this page in English

MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid terwijl spelenderwijs ook taalvaardigheid en waar relevant basale rekenvaardigheden aan de orde komen. Strijd tijdens de Week van de Mediawijsheid van 3 t/m 11 november 2022 tegen duizenden klassen om de titel 'meest mediawijze klas van Nederland'.

Leerlingen gingen samen in de klas én thuis het avontuur aan en bundelen hun mediawijze krachten om thematische MediaMissies te volbrengen. Een kritische blik en bewuste houding zijn hiervoor belangrijk. De klassen met de meeste bits maken kans op mooie prijzen. Alle deelnemers ontvangen na het uitspelen van de wedstrijd een certificaat van deelname.


» MediaMasters is onafhankelijk van niveau, voorkennis en achtergrond te spelen. Kijk voor alle informatie op www.mediamasters.nl

» Lees de specifieke informatie voor het voortgezet onderwijs

Doelen

MediaMasters biedt leerkrachten een laagdrempelige manier om in de klas aan de slag te gaan met mediawijsheid. Leerlingen bouwen een basiskennis op het gebied van:

  • Analyse: Kritischer leren kijken naar media en beter snappen hoe deze werken
  • Bewustwording: Het effect van media ervaren en beter begrijpen
  • Gedrag: Meer inzicht krijgen in eigen mediagedrag
  • Dialoog: Praten over media: thuis en in de klas
  • Creatie: Ervaren hoe je zelf media kunt inzetten, maken en delen

De doelen van MediaMasters zijn gebaseerd op het Mediawijsheid Competentiemodel.

MediaMissies en vragen in MediaMasters worden samengesteld uit het aanbod van de meer dan duizend partners van Netwerk Mediawijsheid. Wil jouw organisatie ook bijdragen?

» Ontdek drie manieren om bij te dragen als netwerkpartner

Winnaars 2021


MediaMasters winnaar speciaal onderwijs 2021: Groep BB2 van de Aventurijn uit Volendam

MediaMasters winnaar 2021: Groep 7 van OBS Het Startblok uit Oude - Tonge

"Dit is geweldig! De kinderen op onze school zijn niet gewend om ergens het beste in te zijn, maar dit onderwerp ligt ze enorm. Over het thema hacken wisten ze verrassend veel, dat leren ze van YouTubers. Die passen helemaal in hun belevingswereld. Naast het spelen van MediaMasters zelf, hebben we in de klas ook veel en serieus gesproken over onderwerpen als online foto’s delen, fake news en wat wel en niet echt is in de online wereld. Voor deze zaken zijn onze leerlingen over het algemeen wat gevoeliger, dus daar blijven we het hele jaar door aandacht aan besteden.”, aldus groepsleerkracht Martine Bond van de winnende klas van 2021: Groep BB2 van de Aventurijn uit Volendam.

Speel MediaMasters het hele schooljaar door

MediaMasters kan het hele schooljaar gespeeld worden, met als hoogtepunt de landelijke wedstrijd tijdens de Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021). De game groeit nog steeds in populariteit: in 2021 speelden er maar liefst 160.000 leerlingen mee.

De rest van het schooljaar biedt MediaMasters thuis en in de klas eenvoudig toegang tot specifieke thema’s rondom mediawijsheid en digitale vaardigheden. Scoorde de klas minder op privacy? Wil je meer aandacht besteden aan online omgangsvormen of cyberpesten? Ga dan aan de slag met thematische MediaMissies, aangeleverd door verschillende organisaties die in Nederland bezig zijn met mediawijze thema’s. De MediaMissies zijn het hele schooljaar, op ieder moment beschikbaar.

Week van de Mediawijsheid

Het hoogtepunt van MediaMasters vind plaats tijdens de Week van de Mediawijsheid (4 t/m 11 november 2022). Leerlingen worden vijf speldagen lang uitgedaagd in een spannende mediawijze missie. De klas die aan het einde van de Week de meeste bits scoort, mag zich de meest mediawijze klas van Nederland noemen en wint een mooie prijs.

» Lees meer over de Week van de Mediawijsheid

Speciaal onderwijs

Wist je dat MediaMasters er ook is voor het speciaal onderwijs? De filmafleveringen zijn voorzien van ondertiteling en worden tijdens de Week van de Mediawijsheid ondersteund met gebarentaal. Het speciaal onderwijs heeft een eigen klassement en hoofdprijs. 

» Meer informatie

Opiniepeiling

Bijna alle Nederlandse kinderen willen dat er iets verandert aan hoe gemeen mensen zich online gedragen. Dat blijkt uit de opiniepeiling die Netwerk Mediawijsheid gehouden heeft onder kinderen uit groep 7 en 8, die in 2022 meedoen aan MediaMasters. Lees meer in het persbericht.

Prijzen

Ieder schooljaar zijn er tijdens de landelijke wedstrijd in de Week van de Mediawijsheid mooie prijzen te winnen. Zo brachten winnende klassen bijvoorbeeld een bezoek aan Beeld en Geluid, EYE Filmmuseum en MU Artspace. Bekijk alle prijzen op mediamasters.nl/prijzen

Meer informatie

MediaMasters is onafhankelijk van niveau, voorkennis en achtergrond van leerlingen uit groep 7 en 8 te spelen. MediaMasters kost slechts één uur lestijd per speldag tijdens de Week van de Mediawijsheid en vereist een digibord.

Meedoen aan MediaMasters is kosteloos. Ga voor meer informatie naar mediamasters.nl.

Sociale media

 Leerkrachten kunnen MediaMasters volgen via Facebook en Instagram

Via Twitter, Facebook en Instagram meepraten over MediaMasters? Gebruik de hashtags #MediaMastersNL en #WvdM. Bekijk de trailer van vorig jaar en voorgaande edities via YouTube.