Mediawijs de zomer door met deze zomertips van Netwerk Mediawijsheid

vrijdag 20 augustus 2021

Het is zomer, eindelijk heb je de rust om er eens een goed boek bij te pakken. Of die ene podcast te beluisteren. Of misschien wel iets nieuws te leren. Wat zijn nu de echte aanraders? We vroegen het aan ons team. Of je nou op zoek bent naar iets voor de kinderen, verdieping of ontspanning: met deze zomertips kom je mediawijs de komende weken door!


Lezen: Een smerige waarheid

Dit boek, van New York Times-journalisten Sheera Frenkel en Cecilia Kang, is bepaald niet het eerste werk over Facebook. Maar nog nooit eerder werd het toonaangevende techbedrijf zó gedetailleerd beschreven. De auteurs spraken honderden (voormalig) werknemers en leidinggevenden. Hierdoor staat het boek vol nieuwe inzichten die fans én tegenstanders van het platform genoeg stof tot nadenken geven.


Onderzoek: Wat heeft corona gedaan met onze digitale geletterdheid?

Zijn leerlingen en docenten er tijdens de coronacrisis in geslaagd hun digitale geletterdheid te verbeteren? Of had het hoge tempo van alle veranderingen juist een negatief effect? Kennisnet en SLO gingen met deze vragen aan de slag en presenteerden begin deze zomer hun bevindingen. Jezelf aan de rand van het zwembad laten bijpraten kan eenvoudig door te luisteren naar de podcast van Kennisnet.


Puzzel mee met Pointer

Puzzelen, maar dan nét even anders. De redactie van onderzoeksprogramma Pointer bouwt een gemeenschap met mensen die helpen met het verzamelen en analyseren van openbare beelden, zoals camerabeelden of foto’s op sociale media. Dit wil het programma doen om bijvoorbeeld privacy-problemen aan te kaarten.

Ook meepuzzelen? Dat kan. Lees hoe op de website van Pointer. En wellicht vind jij de volgende keer bijvoorbeeld de exacte locatie van een paar mysterieuze supermarktdeuren…


Zomertips voor de kleintjes

Ook voor kinderen zijn er genoeg zomertips. Of het nou gaat om zien, luisteren of leren! Laat je verrassen door de tien meest beluisterde kinderpodcasts van deze zomer bijvoorbeeld. Of verdwaal in een wereld vol films, workshops en games van Cinekid Play.

Liever iets te lezen? Met Boek ’n Trip kan iedereen onder de 18 jaar deze zomer tien gratis e-books en tien gratis luisterboeken lenen in de online Bibliotheek-app. Download hier de app voor Apple of Android. En voor wie nu nóg niet niet genoeg heeft: Mediasmarties heeft zestig (!) activiteiten bij elkaar gezet voor jong en oud. Om te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Zowel binnen als buiten!


Luisteren: Podcasts over (de invloed van) media

In de podcast Citations Needed nemen journalisten Nima Chirazi en Adam Johnson de invloed van media en PR onder de loep. Of, zoals ze het zelf zeggen: “A podcast on the media, power, PR and the history of bullshit.”

Ook de podcast: Digital Rights Explored: Local Fights, Global Perspectives biedt je een prachtig internationaal perspectief op mediawijsheid. Met een kritische en activistische benadering onderzoeken de makers onder meer datingapps en (censuur op) social media.


Aan de slag met een cursus

Zet je je brein liever aan het werk deze zomer? Overweeg dan eens om aan de slag te gaan met een van de Digital SkillUp-cursussen van de Digitale Overheid. Verdiep je in één van de vele digitalisering onderwerpen als AI, de blockchain of cybersecurity en volg in je eigen tempo een van de vele cursussen.


Kijken: Zie je me, hoor je me

Tot slot tippen we je graag de Human-documentaire Zie je me, hoor je me. Tijdens de eerste coronagolf bedacht regisseur Anne-Marieke Graafmans de ‘Skypekar’: een kar met een groot beeldscherm en een webcam erop waarmee bewoners van een Amsterdams verpleeghuis veilig met de buitenwereld konden communiceren. De intieme, soms grappige maar ook pijnlijke gesprekken tonen een bijzondere inkijk in een verpleeghuis tijdens de eerste coronagolf.


Nog meer zomertips?

Nog meer zomertips? Lees dan ook nog eens rustig dit artikel met aanbevelingen van onze netwerkpartners door.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.