Mediawijs het najaar in: wat speelt er allemaal?

woensdag 26 augustus 2015

De zomervakantie is voor de meesten voorbij, school en werk starten weer en ook op het gebied van mediawijsheid breekt een drukke periode aan. Zo kun je als professional aanhaken bij campagnes over o.a. (online) pesten, privacy en programmeren, en is er ook voor de jonge doelgroep van alles te ondernemen. Wat kun je dit najaar echt niet aan je voorbij laten gaan? Ik zet het graag voor je op een rij!

Week Tegen Pesten – 21 t/m 25 september 2015

Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt de Nederlandse Week Tegen Pesten gehouden met als thema #durfjijhetaan?. Tijdens deze week biedt Stichting School & Veiligheid tips, lessuggesties, blogartikelen en andere inspiratie aan over (online)pesten, groepsdynamica en meer. Leerkrachten worden aangemoedigd om samen met leerlingen aan de slag te gaan. Verschillende netwerkpartners van Mediawijzer.net organiseren activiteiten.

» Meer informatie
» Lees de blog van Laura Mol over het thema #durfjijhetaan?

weektegenpesten2

Kenniscirkel: Mediawijs de school in – 24 september 2015

Op 24 september organiseert Probiblio het evenement ‘Kenniscirkel Mediawijsheid de School in‘. Tijdens dit evenement in Hoofddorp wordt aandacht besteed aan de vele facetten van het begrip mediawijsheid en kun je inspiratie opdoen voor de praktische invulling van je eigen bibliotheek.

» Meer informatie

Maand van de Privacy – september 2015

Hoe regel je in het digitaliserende onderwijs de privacy van leerlingen? In september ondersteunen Kennisnet en de sectorraden scholen met praktische tips.

Codeweek: Iedereen programmeren – 10 t/m 17 oktober 2015

Programmeren is hét lezen en schrijven van de toekomst. Dat vinden Kennisnet en ECP Platform voor de Informatiesamenleving, initiatiefnemers van de Nederlandse CodeweekCode is namelijk overal. Tijdens de Codeweek maken kinderen kennis met programmeren, niet alleen in Nederland maar in heel Europa. Organiseer als school of organisatie ook een activiteit! 

» Meer informatie

codeweek6

Cinekid Festival – 15 oktober t/m 1 november 2015

In de herfstvakantie maken kinderen op het Cinekid Festival kennis met de media-industrie. Wat maakt media kwalitatief, en hoe kunnen kinderen hier zelf een bijdrage aan leveren? In de Westergasfabriek in Amsterdam én in 35 filmtheaters door heel Nederland vertoont Cinekid meer dan 100 bijzondere films en tv-programma’s en worden diverse workshops en masterclasses georganiseerd. Niet alleen het jonge publiek kan tijdens het festival aan de slag; professionals, mediamakers en de doelgroep ontmoeten en inspireren elkaar bij Cinekid for Professionals.

» Meer informatie

Alert Online – 26 oktober t/m 6 november 2015

In Nederland zijn we steeds vaker en langer online. Op het werk, op school, thuis of onderweg. De campagne Alert Online – een gezamenlijk initiatief van overheid, bedrijfsleven en wetenschap – helpt om de kennis over online veiligheid te vergroten en daar naar handelen te stimuleren door middel van bijeenkomsten, workshops en andere activiteiten. Netwerkpartner van Mediawijzer.net? Doe ook mee!

» Meer informatie

MediaMasters – 20 t/m 27 november 2015

Hoe werken media, wat hebben ze voor invloed en wat kun je ermee? Dat ontdekken leerlingen van groep 7 en 8 in het superspannende mediawijsheidspel: MediaMasters 2015. Kinderen leren spelenderwijs over het eigen online gedrag en bewijzen hoe mediawijs ze zijn. Ze maken kennis met de mogelijkheden die media bieden en leren er kritisch mee om te gaan. Meld je klas voor 31 oktober aan!

» Meer informatie

mediamasters

Geef IT Door: Wat wil jij worden? – Hele seizoen

Kinderen en jongeren kunnen vaak al goed overweg met computers, maar toch denken veel van hen er niet zo snel aan om voor een ICT-gerelateerde studie of baan te kiezen. En dat terwijl het aantal onvervulde vacatures voor ICT-professionals hard oploopt en er dus mooie carrièrekansen liggen! Als VO-docent kun je je klas aanmelden voor een gratis gastles van een ICT-professional. Bijvoorbeeld van een business analist, directeur of app-ontwikkelaar. Vanaf oktober kan er ook een programmeer-gastles aangevraagd worden. Geef dan bij je aanmelding je voorkeur aan. 

» Meer informatie

Nog meer tips nodig?

Bekijk voor een volledig overzicht van najaarsactiviteiten de Mediawijzer.net agenda.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.