Nieuwe databanken van Mediawijs.be: tools, praktijkvoorbeelden, media en meer

maandag 14 december 2015

Op het Vlaams Mediawijs Congres lanceerden wij niet alleen een vernieuwde website, maar ook onze (ver)nieuw(d)e databanken! In deze databanken kun je terecht voor mediawijze tools, inspirerende praktijkvoorbeelden, dossiers, onderzoeken en meer. In dit artikel zet ik de verschillende databanken kort op een rij.

Mediawijs.be is het Vlaamse Kenniscentrum voor Mediawijsheid. Het Vlaamse Kenniscentrum is in januari 2013 op initiatief van de Vlaamse Overheid en in samenwerking met iMinds Media van start gegaan.

Verschillende soorten databanken

De databanken zijn te vinden via het uitklapmenu bovenaan de website van Mediawijs.be, maar de makkelijkste manier zijn de zes grijze blokken onder het grote artikel op de homepagina (zie afbeelding hieronder). Elke databank heeft zo zijn een eigen kleur.

databanken

 

Tools
Wil je graag snel aan de slag en ben je op zoek naar mediawijze materialen? Onze nieuwe tooldatabank omvat een uitgebreide selectie van onder andere affiches, brochures, lespakketten en games. Veel tools kun je meteen downloaden met je persoonlijke account. Je kunt hier ook materiaal bestellen. Daarnaast is het ook mogelijk om bijvoorbeeld te zoeken op het type tool, de doelgroep, sector, doelstellingen en onderwerpen.

Praktijken
In de nieuwe praktijkendatabank verzamelen we beschrijvingen van goede voorbeelden die inspirerend kunnen zijn voor bibliotheken, scholen en jeugdwerk. Ook hier kun je jouw zoekopdracht specificeren, bijvoorbeeld door te zoeken op het soort praktijkverhaal zoals een evenement, lezing of vorming.

Mediabank
Voor de nieuwe mediabank werkt Mediawijs.be samen met onder andere de VRT (de Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie) om video’s over mediawijze thema’s zoals online privacy en cyberpesten te ontsluiten. In de mediabank staan meer dan 200 video’s met onder andere reportages uit Terzake, Panorama en TedTalks.

Onderzoek
De nieuwe onderzoeksdatabank geeft een overzicht van relevante onderzoeksmonitors en mediawijze onderzoeksprojecten. Je kunt er ook artikels lezen over onderzoeksresultaten. De zoekopdracht kun je verfijnen op bijvoorbeeld doelgroep en sector.

Dossiers
Deze databank is niet nieuw, maar wel heel relevant. In de dossiersdatabank staan verschillende dossiers over mediawijze onderwerpen, zoals Liefde op het internet, Mediaopvoeding en Reclamewijsheid.

Organisaties
Als je op zoek bent naar een mediawijze organisatie in Vlaanderen, kun je terecht in de organisatiedatabank. Zoek naar mediawijze organisaties op sector, doelgroep of doelstellingen. Je kunt ook je eigen organisatiegegevens en initiatieven verder bewerken en aanvullen. Let op: dit is voorlopig alleen voor Vlaamse initiatieven.

Het is ook mogelijk om een persoonlijke account aan te maken op de website. Hiermee kun je bijlagen downloaden, favorieten bewaren en je inschrijven voor MOOC trajecten. Dit nieuwe systeem maakt het ons ook mogelijk om onze tools en MOOC te evalueren en de nieuwe updates en tools op jullie noden als gebruikers af te stemmen. Heb je al een account voor de Mediacoach MOOC? Dan kun je die gebruiken voor de gehele website.

Heb je nog vragen of tips? Ik hoor het graag in de reacties hieronder.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.