Mediawijsheid is (g)een spelletje

vrijdag 10 oktober 2014

Hoe start je een (gestructureerde) discussie over mediawijsheid? Hoe kun je je doelgroep effectief met elkaar in gesprek laten gaan over het belang van mediabewustzijn? En hoe bepaal je snel en slim het startniveau van je doelgroep? Doe eens een mediawijsheidspel!

Weet wat je doet

Mediawijsheid is natuurlijk geen spelletje. We leven in een gemedialiseerde samenleving. Media zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De mogelijkheden om met behulp van media te leren, te spelen, te delen en te maken zijn oneindig groot. Daarom is het zo belangrijk om te weten wat je doet. Om écht deel te kunnen nemen aan onze samenleving en bewust, kritisch en actief met media om te kunnen gaan, moet je daarom mediawijs zijn.

Een goed begin

Maar hoe begin je nu? Een goed startpunt om met je doelgroep in gesprek te gaan over mediawijsheid is om een mediawijsheidspel te spelen. Er zijn verschillende spellen die je online en fysiek kunt spelen. Hieronder een paar voorbeelden:

  1. Interactief Ganzenbordspel – Hans van Schie
    Het interactief ganzenbordspel is een informatief, interactief, online ganzenbordspel over mediawijsheid. Het spel kan op het digibord of op de computer gespeeld worden. Doelgroep zijn jongeren tussen +/- 10 – 14 jaar.
  2. InternetMemorieSpel – Pauline Maas
    Het InternetMemorieSpel is ontstaan vanwege een onderzoek waaruit blijkt dat steeds jongere kinderen online gaan en niet goed nadenken wat ze daar doen. Dus wilde Pauline Maas hierover lesmateriaal maken. Met behulp van het InternetMemoriespel kun je op eenvoudige manier een discussie leiden in een groep en gaan de kinderen nadenken over hun internetgedrag. Doelgroep zijn kinderen van groep 5 t/m 8 van de basisschool.
  3. Mediawijsheid dominospel Margreet van den Berg
    Het Mediawijsheid Domino spel is bedoeld om onderwijsgevenden en anderen die zich in een school bezig houden met het gebruik van media door leerlingen (bijv. mediathecarissen, mediacoaches, ict-coördinatoren), met elkaar in gesprek te laten gaan over wat zij al doen op het gebied van mediawijsheid, het werken met media en wat zij willen gaan doen. Het spel kan zowel ingezet worden om scholen te helpen een visie te ontwikkelen ten aanzien van mediagebruik en mediawijsheid, als voor het geven van een praktische invulling aan deze visie.
  4. Mediaspel Beeld en Geluid
    Het mediaspel van Beeld en Geluid bestaat uit een set kaartjes en een dobbelsteen die je uitprint en vervolgens in elkaar zet. Het spel draagt bij aan de bevordering van mediawijsheid bij ouders/opvoeders en kinderen van 8 t/m 12 jaar.
  5. Bordspel Spelender (media)wijs Karin Winters
    Karin Winters doet in het kader van haar opleiding Master Leren en Innoveren onderzoek bij SKBO in Oss naar het vergroten van ict bekwaamheid van docenten. Een onderdeel hiervan is mediawijsheid. Hiervoor heeft Karin het bordspel Spelender (media)wijs ontwikkeld. Doel is om het mediabewustzijn van docenten te vergroten. Het spel start met een casus. Vervolgens worden opdrachten gegeven om docenten met elkaar het gesprek aan laten gaan. De doelgroep zijn docenten, maar een belangrijke vraag in het onderzoek is: zou je dit spel ook met leerlingen kunnen spelen? Meer informatie is op te vragen via karinwinters@gmail.com.
  6. Social media bingo Patrick Koning
    Om een studiedagdeel over sociale media ludiek te starten en meteen voorkennis te activeren, maar ook bewustwording te creëren rondom het onderwerp, heeft Patrick Koning in 2011 de Social Media Bingokaart ontwikkeld. De deelnemers zetten een kruisje in het vakje waarvan ze het icoontje herkennen. Bij een horizontale of verticale bingo roept men bingo. Om een geldige bingo toegewezen te krijgen, moet je uit kunnen leggen wat het icoontje voorstelt en wat de functionaliteit van de site is. Inmiddels zijn er diverse varianten op de populaire sociale media bingo ontwikkeld. Klik hier voor een aantal voorbeelden.
  7. MediaMasters – Mediawijzer.net
    Tijdens de Week van de Mediawijsheid van 21 t/m 28 november, kunnen leerlingen van groep 7 en 8 meedoen met het mediawijsheispel MediaMasters, een initiatief van Mediawijzer.net om aandacht te vragen voor het belang van mediawijsheid. Leerlingen moeten tijdens het spel overleggen, samenwerken, media maken en interpreteren. MediaMasters kost gedurende de week één uur per dag in de klas en vereist een digibord. Aanmelden kan tot en met vrijdag 31 oktober 2014.
  8. Diploma veilig internet, the game – Kennisnet kids
    Binnen het lespakket Diploma veilig internet is een online game opgenomen. In een veilige en educatieve omgeving gaan leerlingen op een speelse manier met mediawijsheid aan de slag. Met dit spel duikt de speler in een internetwereld vol uitvindingen van Oom Ap. Hij heeft je hulp nodig. Beantwoord vragen en los problemen op en help Oom Ap te bevrijden. Doelgroep zijn leerlingen van groep 7 t/m 8 van de basisschool.

Ken jij nog leuke mediawijsheidspellen? Laat het weten in een reactie!

Reacties 1

  1. Hannelore Engels

    Via Twitter attendeerde @erwinklaasse me op zijn ‘SocialCube dobbelRock it’ spel: bit.ly/1xwMjbq. Het idee achter dit dobbelspel is het werken aan de competentie strategie door content te posten op sociale media. Met behulp van een pdf bouwplaat knip je de dobbelsteen uit. Werp de socialcubedobbelrock en ga aan de slag met een post op sociale media.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.