Alle scholen in Nederland zijn weer begonnen en de meeste collega’s lopen weer rond op kantoor: de zomervakantie is voorbij. De kans is groot dat je de afgelopen tijd niet meer alles zo nauw op de (digitale) voet hebt gevolgd, dus wat heb je in de tussentijd gemist? Lees in deze zomerupdate de mediawijze blogartikelen uit het netwerk, updates uit de community en welke evenementen er op de agenda staan.
Mediawijze blogartikelen door en voor het netwerk
Enthousiaste bloggers delen hun kennis, ervaring en kijk op mediawijsheid in de blogomgeving (ook blogger worden?). Een selectie van de blogartikelen van afgelopen zomer:
- Blogger en docent minor mediawijsheid Helprich vertelt in zijn eerste blogartikel over waarom het gesprek met je kind over internet al begint in de kinderopvang.
- Vlak voor de zomer werd officieel de MakersBuzz geopend. In de bus kunnen kinderen en volwassenen (bibliotheekbezoekers) terecht om kennis en ervaring op te doen met moderne digitale (maak-)technieken, zo schrijft Angeliek.
- Food for thought is het artikel over je digitale nalatenschap: hoe wikkel je dat af op een mediawijze manier?
- Voor bibliotheken: het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB) heeft de brochure ‘Iedereen mediawijs, Inspiratie voor projecten bij bibliotheken‘ uitgebracht.
- Niet alles wat je leest is waar. Maar hoe onderscheid je ware van onware uitspraken? Jaap checkt dit keer de feiten over indianenverhalen en of lezen stress vermindert.
- “Zijn wij als ouders verplicht om ons te verdiepen in nieuwe media?” Deze vraag stelt onze nieuwe blogger Aefke zich af in haar eerste artikel: Ben jij baas over je eigen timeline?
- Het verschrikkelijk nieuws over de vliegramp MH17 zal niemand ontgaan zijn. Sanne zag al snel in de Telegraaf verschillende foto’s van de slachtoffers van de vliegramp voorbij komen en vroeg zich af hoe nieuwswaarde, media en privacy zich verhouden tot het portretrecht en iemands privacy
- Hoe transparant moet je als mediamaker zijn over de manier waarop ‘Content op maat’ tot stand komt? De whitepaper over kansen en verantwoordelijkheden met betrekking tot ‘Content op maat’ is nu te downloaden.
- Het valt Joukje op dat kinderen vaak de negatieve essentie van sociale media kennen. Hoe veranderen we dat? Lees Weg met de ‘ja-maar-cultuur’.
- Mediawijsheid in het primair onderwijs: wat doet men eigenlijk? Amber zet de opvallendste resultaten van de enquête gehouden in 2013 onder leerkrachten in het primair onderwijs voor je op een rij.
- Anke merkte dat ze onbewust een onbeschoft mens was geworden door haar smartphone. Daarom ontwikkelde zij de smartphone-etiquette.
- Voor de belangrijkste artikelen, onderzoeken en publicaties op het gebied van mediawijsheid van afgelopen tijd, lees je de Leeswijzer van juni en juli terug.
- Roeland Smeets legt uit waarom de digitale revolutie vergelijkbaar is met de industriële revolutie en geeft tips aan mediacoaches, bibliotheken en het onderwijs.
- Nu de scholen weer zijn begonnen, worden er ook weer ouderavonden georganiseerd. Remco Pijpers geeft 7 tips voor het organiseren van een ouderavond plus een overzicht van sprekers
- Alvast een boekentip voor de herfstvakantie: ‘We worden steeds slimmer. Hoe apps, gadgets en social media ons intelligenter maken‘ van Clive Thompson. Erno Mijland schreef een boekrecensie.
- In haar blog Plannen Google bewijzen noodzaak recht op mediawijsheid pleit Mary berkhout ervoor om raakvlakken tussen media en kinderrechten bespreekbaar te maken
- En dit najaar start voor de 3e keer de campagne Alert Online om aandacht te vragen voor cybersecurity en internetcriminaliteit
Uit de community
In de community delen we onze ervaringen, kennis en tips en kun je vragen en oproepjes plaatsen. Lees bijvoorbeeld over de vraag van Karin over de definitie van mediawijsheid, de oproep van Lotte om mee te doen aan de Codeweek (oktober) en is Snugger op zoek naar mediacoaches!
Ook hebben nieuwe netwerkpartners Karin Winters en Catharinus Doornbos zichzelf voorgesteld en vertellen ze meer over hun mediawijsheid activiteiten.
Vernieuwde site Mediawijzer.net 1 jaar live!
Op 9 juli was het precies 365 dagen geleden dat de vernieuwde website van Mediawijzer.net live ging. Met trots kijk ik terug op wat we in 1 jaar bereikt hebben. In dit artikel lees je een terugblik en facts & figures op een rij.
Noteer in je agenda
Noteer de volgende mediawijze campagnes en evenementen alvast in jouw agenda:
17 september Inspiratiemiddag Mediawijsheid Projecten bij Beeld en Geluid
22 t/m 26 september Social Media Week
22 t/m 26 september Week tegen Pesten
11 t/m 17 oktober Europese Codeweek
14 t/m 18 oktober Cinekid for Professionals
Daarnaast is Mediawijzer.net druk bezig met de Week van de Mediawijsheid. Deze campagne wordt dit jaar voor de vijfde maal georganiseerd en is van 21 t/m 28 november. De campagnewebsite is inmiddels live. Op www.weekvandemediawijsheid.nl kun je meer informatie vinden over de campagne, het thema, activiteiten en meer.
Hier vind je overzicht van alle activiteiten. Heb jij ook mediawijze activiteiten/evenementen op de agenda staan? Stuur een mail naar info@mediawijzer.net en wij plaatsen het op onze website.
Blijf op de hoogte!
Bezoek de website van Mediawijzer.net regelmatig voor nieuwe blogartikelen, onderzoeken en berichten in de community (en maak meteen je eigen Mediawijzer.net profiel aan). Ook kun je op de hoogte blijven via RSS, Twitter, Facebook, Youtube of onze LinkedIn groep.
Wil je 1x per maand op de hoogte blijven van activiteiten en informatie voor en door het Mediawijzer.net netwerk? Word lid van onze nieuwsbrief.
Ken je zelf nog interessant mediawijsheid links, nieuws en onderzoeken? Deel het in de reacties.
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.