Mediawijsheiddilemma’s uit de zorgpraktijk: zo creëer je samen een duidelijke visie & beleid

vrijdag 22 juni 2018

We hebben de vraag wel vaker gekregen. Is het Slim met media Visiespel er ook voor leerlingen? Of voor ouders? En natuurlijk denken we daar over na maar deze varianten zijn er (nog) niet. Zo hebben we ook wel eens gedacht aan een variant voor de zorg. Met name voor de groep met een verstandelijke beperking. En ook dat was er niet van gekomen tot dat ene telefoontje van Sonja Heijkamp in oktober 2017. Als mediacoach van een grote zorginstelling wil zij graag mediawijsheid en digitaal burgerschap op de kaart zetten bij de teams. Zij merkt dat er een grote behoefte is aan meer visie en beleid op dit thema. Of ons spel daarvoor geschikt is? Onze reactie: nou nee, we hebben het voor het onderwijs gemaakt maar laten we eens praten over de mogelijkheden. En daar begon onze intensieve en plezierige samenwerking met als resultaat: het Visiespel voor de zorg!

Het Visiespel is bedoeld om met collega’s in gesprek te gaan over mediawijsheid: waar staan we, en waar willen we naartoe? Zinvol, maar vooral ook erg leuk. Het visiespel is gebaseerd op het Mediawijsheid Competentiemodel waarbij voor elke competentie kennisvragen, dilemma’s en beleidskeuzes zijn ontwikkeld. Tot nu toe was het spel er voor het basis- en voortgezet onderwijs.

De eerste stappen naar een zorgvariant

Tijdens onze eerste afspraak in een wegrestaurant ergens aan de A1, hebben we kennisgemaakt en onder het genot van diverse koppen koffie en cappuccino tekst en uitleg gegeven over het spel. Er was een klik, we zagen kansen en waren razend enthousiast over de mogelijkheden voor de zorg. Hoe nu verder? Het Consultatieteam Client, Internet en Sociale Media (kortweg CIS) van Amerpoort moet hier ook kennis mee maken, vonden we, en dan gaan we samen verder de mogelijkheden verkennen. En dat gebeurde half december. Ook het CIS was positief en begon al actief mee te denken over allerlei keuzes en dilemma’s die we voor kunnen leggen. Logisch, want het zijn mensen uit de praktijk die heel goed weten wat er speelt op een woongroep met LVB-cliënten. En zo waren we weer een grote stap verder.

Behoefte uit de praktijk

Maar waarom is een variant van het Slim met media Visiespel nou interessant voor de zorg? Vanuit de praktijk blijkt dat veel teams in de zorg behoefte hebben aan kennis en vaardigheden over sociale media en digitaal burgerschap om mensen met een verstandelijke beperking hierin goed te kunnen begeleiden. Zo vertelde een ambulant begeleider ons: “Mijn cliënten zijn constant online, ik heb alleen geen idee wat ze daar doen. Goed om hier een keer met het team bij stil te staan. En dan gaat het niet alleen over het gebruik van sociale media, maar ook over het doen van online aankopen en de online privacy van cliënten.”

slim met media,visiespel,zorg,lvb

Andere dilemma’s & een eigen smoel

Terug naar onze samenwerking. Samen met begeleiders van Amerpoort hebben we nieuwe keuzekaarten en dilemma’s ontwikkeld die aansluiten bij de zorg. Een brainstorm leverde genoeg praktijkvoorbeelden op: wat doe je als een cliënt onder druk telefoonabonnementen heeft gekocht en hoe ver ga je in het verlenen van zorg als het gaat om digitale hulpvragen, bijvoorbeeld bij online bankzaken? Uit de brainstorm hebben we samen een selectie gemaakt voor de verschillende spelkaarten. Elke kaart heeft betrekking op één van de volgende thema’s:

  • Online omgangsvormen
  • Privacy
  • Competenties van het team
  • Mediawijsheid op de locatie
  • Mobiel gebruik
  • Digitale hulpmiddelen en faciliteiten
  • Communicatie verwanten
  • Online profilering

Naast de inhoud is het spel ook qua vormgeving aangepast om het een eigen smoel te geven. Bovendien is het spelbord opvouwbaar waardoor het praktischer is om mee te nemen. Leuk om te zien hoe je jezelf ook steeds kunt vernieuwen!

slim met media,visiespel,zorg,lvb

In gesprek over herkenbare situaties

Het spel wordt gespeeld met een zorgteam van een zorglocatie. Tijdens het spel gaat het team op een leuke en interactieve manier met elkaar in gesprek over herkenbare situaties omtrent sociale media. Wat doe je bijvoorbeeld als een cliënt jou uitnodigt op Facebook of als een cliënt een naaktfoto van een andere cliënt online zet? Het spel helpt begeleiders bij de ontwikkeling van een gezamenlijke visie en werkwijze binnen het team.

Leerervaringen uit de pilots

In juni staan twee pilots gepland waarbij we de zorgvariant van het visiespel gaan uitproberen op twee zorglocaties. De leerervaringen uit de pilots nemen we mee voor de definitieve versie van het visiespel. De eerste pilot is inmiddels geweest en de eerste reacties van de deelnemers waren heel positief. Van “Leuk! Heel herkenbaar en toepasbaar” tot “Een leuk, interactief en vernieuwend spel”. En wat heeft het de deelnemers van de pilot dan opgeleverd? Vooral inzicht in elkaars mening, nieuwe kennis over mediawijsheid en een denkrichting voor mediawijs handelen voor medewerkers en cliënten.

Binnenkort voeren we de tweede pilot uit en dan kunnen we een definitieve versie van de zorgvariant maken. Dat moet ook, want in september staan de volgende trainingen voor een aantal teams van Amerpoort al gepland.

Ben je geïnteresseerd in deze zorgvariant van het Slim met media Visiespel? Neem dan contact met ons op voor meer informatie: info@slimmetmedia.nl

Dit blogartikel verscheen eerder op de website van Slim met media.

Foto’s: Amerpoort & Slim met media

Reacties 1

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.