Offline is geen optie meer: Mediawijsheidmanifest met honderden handtekeningen overhandigdMeer dan 500 zorgorganisaties, beroepsprofessionals en betrokkenen maken zich sterk voor een leuk online leven voor jongeren met een verstandelijke beperking

maandag 11 november 2019

Op zaterdag 9 november is in Beeld en Geluid in Hilversum het Mediawijsheidmanifest overhandigd aan minister van Gehandicaptenzaken, Rick Brink. ‘Ook mensen met een licht verstandelijke beperking hebben recht op een leuk online leven.’ Dat is de boodschap die Netwerk Mediawijsheid samen met meer dan 500 zorgorganisaties, beroepsprofessionals en betrokkenen meegeeft met de overhandiging van het manifest. Zij maken zich sterk voor een betere ondersteuning in het mediagebruik van jongeren met een (licht) verstandelijke beperking (LVB). Zij kunnen veel plezier en profijt hebben van media. Maar het gaat te vaak mis. Deze groep is oververtegenwoordigd als slachtoffer en als dader bij misstanden online, zoals cyberpesten, shame sexting en grooming. Door het manifest te tekenen helpen zorginstellingen om dit onderwerp op de politieke agenda te krijgen.

Mediawijsheidmanifest overhandiging

Mary Berkhout-Nio en Sonja Heijkamp overhandigen het Mediawijsheidmanifest aan minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink

Hoe je je online veilig en plezierig kunt bewegen moet, net als douchen, tandenpoetsen en aankleden, onderdeel worden van de dagelijkse ondersteuning. Internet is een belangrijk onderdeel van het leven in de huidige maatschappij. Steeds meer zorginstellingen en -professionals zien dat mensen met een verstandelijke beperking door toenemende (complexe) digitalisering achterop dreigen te raken. Digitale inclusie door middel van mediawijsheid en digitaal burgerschap zijn dus van cruciaal belang. Een betere ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking is daarom nodig; niet alleen om hen te behoeden voor de risico’s, maar ook om hen te kunnen laten profiteren van de kansen van media.

Uitreiking Special Media Awards

Een van de zorginstellingen die zich inzetten voor een leuk online leven voor jongeren met een LVB is Amerpoort. Zij organiseerden in samenwerking met partners als ’s Heeren Loo, ASVZ, Gors en Netwerk Mediawijsheid op zaterdag 9 november de eerste landelijke Special Media Awards: de prijsuitreiking voor mediamakers met een verstandelijke beperking. Uit een groot aantal inzendingen koos een vakjury 7 winnaars in categorieën als ‘Beste Vlogger’, ‘Beste Instagram Account’ en ‘Beste Multi Media Team’.

Lees meer over de Special Media Awards

Urgentie goede ondersteuning

Door het gebrek aan ondersteuning in mediawijsheid blijven jongeren met een licht verstandelijke beperking online kwetsbaar”, stelt Mary Berkhout-Nio, programmadirecteur van Netwerk Mediawijsheid. “Media horen er gewoon bij. Ze bieden op sociaal en creatief gebied veel kansen voor deze jongeren. Mits zij goed worden ondersteund en veiligheid voorop staat, voor henzelf en voor anderen. We zien dat zorginstellingen en zorgprofessionals langzaamaan meer aandacht aan mediawijsheid besteden. Maar het kan en moet steeds meer en beter. Daarom blijven we doorgaan met het ophalen van handtekeningen.”

Rick Brink, minister van Gehandicaptenzaken: “Ik vind het een uitstekende zaak dat Netwerk Mediawijsheid het initiatief voor dit manifest neemt. Internet is niet meer weg te denken in ons dagelijks leven. Het maakt de wereld zoveel groter, interessanter en leuker. Maar de harde realiteit is dat bij mensen met een licht verstandelijke beperking ook relatief meer misgaat op internet. Mediawijsheid is daarom essentieel voor deze groep om hun eigen talenten te ontdekken en ondersteuners spelen daarbij een belangrijke rol.

Politieke agenda

Door het Mediawijsheidmanifest ‘Ook jongeren met een licht verstandelijke beperking hebben recht op een leuk online leven’ te ondertekenen, kunnen zorginstellingen, zorgprofessionals en betrokkenen aangeven dat ook zij zich sterk maken voor een betere ondersteuning van cliënten. Zorgorganisaties Amerpoort en ’s Heeren Loo hebben dat al gedaan, net zoals MEE, Prisma, Reik, Aveleijn en Vilans/Kennisplein Gehandicaptensector. Inmiddels is het Mediawijsheidmanifest meer dan 500 keer ondertekend. Om te kunnen zorgen voor structurele, dagelijkse ondersteuning in het mediagebruik moet het onderwerp hoger op de politieke agenda komen. Daarom zijn meer handtekeningen nodig, van partijen die ook de urgentie zien en zich hier sterk voor willen maken. Netwerk Mediawijsheid roept daarom op om het manifest te ondertekenen via mediawijzer.net/manifest.

De Week van de Mediawijsheid 2019 vond plaats van 8 t/m 15 november, met als thema ‘Aan of uit?’. Benieuwd naar de campagne? Kijk op www.weekvandemediawijsheid.nl.


Lees meer over mediawijsheid & mensen met een LVB:

» De pagina Mediawijsheid en jongeren met een LVB biedt informatie en tips voor zorgprofessionals
» Jongeren met LVB online extra kwetsbaar door gebrek aan begeleiding in mediawijsheid
» LVB’ers hebben recht op een leuk online leven – jouw handtekening telt!

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.