Mediawijsheidproject Barbie is helaas geen grapje

donderdag 6 augustus 2015

Het lijkt het ideale huwelijk tussen De Speld en Mediawijzer.net: de Facebookpagina van Samantha van der Plas-de Jong, beter bekend als Barbie. Enkele dagen geleden meldde Nu.nl dat de Realityster Barbie vraagt om privacy. Aanleiding zijn brutale fans en fotografen die te dichtbij haar kinderen komen.

De discussie die losbarst op haar Facebookpagina is hilarisch, maar roept ook serieuze vragen op. Een voorbeeld:

“Hoi Samantha je bent er beroemt maar dat mensen de dekentje van Milano aftrekken is niet Noor maal en foto’s maken kam wel maar altijd is ook opongeven moment stom en je bent maar ook een mens ik kijk ook altijd jou series met Michael en Angelina jijlijkt me een hele aardige mens en Micheal ook en Angelina en Milano ook ik hoop dat ik je ooit nog ziet in den haag ik komt uit Brabant ik hoop je ooit te zien met je gezin de groetjes Thijs Jongenelen. Sterkte”

Ik bekeek slechts een klein deel van de ruim 1.800 (!) reacties op haar blogpost. Daarvan gaat het allergrootste deel echter over het kinderwagendekentje. Tegengeluiden dat ze met de reallifesoap wellicht ook de drempel verlaagd heeft voor fans én onverlaten bij haar op bezoek te komen worden met de grond gelijk gemaakt. Een dekentje wegtrekken doe je nu eenmaal niet.

Barbie, Facebook, Privacy

Het verzoek van Barbie aan al te opdringerige fans en fotografen. Bron

Er van uitgaand dat iedereen bekend is met correcte omgangsvormen heeft die meerderheid natuurlijk groot gelijk. Andersom doet goed voorbeeld ook volgen en daarin laat de realityster steken vallen.

Het touwtje uit de deur is een schot voor open doel, maar veel zorgelijker is deze Facebookpost met in de hoofdrol twee van haar kinderen. Een dekentje uit de kinderwagen opzij trekken voor een foto is onacceptabel. Je kinderen zo op deze manier op Facebook zetten past echter ook in deze categorie. Het zaagt aan de poten van haar verzoek om meer respect voor privacy.

Dat herkent een klein aantal van haar fans gelukkig ook, zij het dat het merendeel kraait van plezier om het bekijken van de video. Sommigen van hen verklaren de critici zelfs voor verknipte geesten. Waarschuwen dat een online video van deels ontblote kinderen voer voor perverselingen is maakt dat je er blijkbaar zelf ook eentje bent.

Werk aan de winkel dus. De roep van David Weinberger om embedded bibliothecarissen op de plekken waar dat nodig is heeft hiermee een prachtig praktijkvoorbeeld gevonden.

Dit blogartikel verscheen eerder op jeroendeboer.net.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.