Op 23 november 2015 organiseert hogeschool Windesheim in samenwerking met Mediawijzer.net het symposium ‘De mediawijze professional’ in Zwolle. Dit symposium vindt plaats tijdens de Week van de Mediawijsheid. Professionals krijgen de kans hun kennis vanuit de praktijk te delen. Ook wordt de nieuwe leergang Mediaopvoeding gepresenteerd. Mediawijze professionals zijn tegenwoordig onmisbaar. Docent Helprich ten Heuw licht dit toe en vertelt over het belang van het symposium.
Waarom wordt het symposium ‘De mediawijze professional’ georganiseerd?
“De opleiding Pedagogiek van hogeschool Windesheim heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een expertisecentrum op het gebied van mediawijsheid en mediaopvoeding. Deze expertise hebben we onder meer gekregen door onze nauwe relatie met het werkveld. Dit symposium is een goede manier om onze kennis te delen met partners uit het onderwijs, jeugdzorg en welzijnswerk. Dit is voor hen ook het moment om mensen uit het netwerk te ontmoeten en best practices te delen! We hebben dit natuurlijk niet toevallig in de Week van de Mediawijsheid 2015 gepland.”
Tijdens het symposium gaat het met name over de vragen die spelen binnen de opvoeding en media. Waarom is voor deze insteek gekozen?
“Omdat het een breed begrip is, willen we de focus leggen op de professionals. Als je met kinderen of jongeren werkt kun je niet meer om mediaopvoeding heen. Overal in het werkveld zie je dat enthousiaste professionals allerlei initiatieven ontwikkelen om hier vorm aan te geven. Dit gebeurt vooral op de werkvloer. De grote vraag is wanneer deze initiatieven ook onderdeel worden van het beleid van de organisatie.
We zien steeds meer scholen, instellingen voor jeugdzorg en welzijnswerk die een mediawijs beleid ontwikkelen. Met dit symposium willen we het belang hiervan onder de aandacht brengen. Werk je in je organisatie met jeugd? Dan kun je niet meer om mediawijs beleid heen!”
Loop je zelf ook tegen opvoedvragen rondom media en/of mediawijsheid aan?
“Met drie tieners in huis ontkom je hier niet aan! Vanaf welke leeftijd mogen ze op Facebook? Wat is de invloed van de vlogs die ze kijken op hun ontwikkeling? Hoe gaan we om met ruzies op WhatsApp en ga zo maar door. Nee, mijn werk gaat thuis gewoon door. Ik ben ook altijd op zoek naar goede tips.
Ik kijk dan ook erg uit naar de keynotes van Patti Valkenburg en Joris van Ouytsel! Patti Valkenburg is als hoogleraar expert op het gebied van jeugd en media. Joris van Ouytsel doet onderzoek naar sexting en cyberrelationeel geweld bij jongeren. Zij zullen beide interessante kennis delen die we kunnen gebruiken voor ons werk en de opvoeding.”
We leven in een mediarijke samenleving. Toch is nog niet iedereen mediawijs. Welke rol spelen professionals hierin?
“Ze zijn onmisbaar en enorm waardevol. Het werk van mediawijze professionals wordt enorm gewaardeerd. Kijk bijvoorbeeld naar Patrick Koning, één van onze sprekers. Hij weet vanuit de praktijk precies wat er speelt. Deze kennis deelt hij ook in zijn boek ‘#Mediawijsheid in de Klas’. Hij laat op een inspirerende manier zien hoe je als mediawijze professional jezelf kunt opstellen. Belangrijk is dat ze hierin ook ondersteund worden door de organisatie waarin ze werkzaam zijn.
Ook Jorick Scheerens is een van de sprekers tijdens het symposium: hij weet de invloed van de mediarijke samenleving op jeugd en opvoeders perfect te duiden! Als projectleider van het Practoraat Sociale Media bij het Mediacollege Amsterdam, houdt hij zich bezig met sociale media in het onderwijs. Hij zal vertellen hoe je sociale media een plek geeft in de les of je organisatie.”
Ook wordt op 23 november de nieuwe leergang Mediaopvoeding van Windesheim gepresenteerd. Kun je hier meer over vertellen?
“We hebben al een aantal jaar een opleiding mediawijsheid en mediaopvoeding voor onze voltijdstudenten. Op dit moment kunnen zij de minor Children, Media & Culture volgen. Omdat we dit in het Engels aanbieden zijn we in staat om dit thema ook over de grenzen van Nederland heen te brengen. Op dit moment hebben we studenten uit onder andere China, Gambia, Turkije, Denemarken en Finland die dit programma volgen. Samen met onze Nederlandse studenten ontwikkelen ze mediawijze projecten bij instellingen zoals Trias Jeugdzorg en Kidsweek. Door die verbinding met het werkveld merken we dat ook daar behoefte is aan scholing. De oplossing was simpel: we bieden ook onderwijs aan het werkveld aan. Naast deze algemene cursus bieden we ook op-maat-trajecten voor scholen en instellingen. Hiermee kunnen we gericht inspelen op vragen van een organisatie en gerichte cursussen bieden.”
Op 23 november 2015 is het symposium ‘De mediawijze professional’ in Zwolle. Aan dit symposium zijn geen kosten verbonden, inschrijven is wel wenselijk. Aanmelden is nog mogelijk: kijk hier voor meer informatie en het volledige programma.
Lees ook
» 7 wetenschappelijke antwoorden op veelgestelde vragen over mediaopvoeding
» Boek review: Mediawijsheid in de klas
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.