Tijd over in de kerstvakantie? Mediawijze tips op een rij

donderdag 20 december 2018

De tijd van loeiende kachels, kleurige feestverlichting en verenigde vrienden en families is weer aangebroken: de kerstvakantie. Tussen het feesten door hebben veel van ons tijd om samen op de bank voor de tv te hangen of een leuk evenement te bezoeken. Wil jij mediawijzer uit de kerstvakantie komen en 2019 vol inspiratie en nieuwe inzichten beginnen? We zetten een aantal kijk-, lees-, luister- en doetips voor je op een rijtje.

Kijktips

VPRO Digidocs
Dit najaar stond de VPRO met de vierdelige documentairereeks Digidocs stil bij ons steeds digitaler wordende leven. Onze maatschappij digitaliseert; hoe digitaliseren wij als mensen mee? Met de documentaires ‘The Cleaners’, ‘More human than human’, ‘Bewaren’ en ‘Ubiquity’, belicht de VPRO dit vraagstuk.

Dark Net
In de Amerikaanse documentaireserie Dark Net worden de geheimzinnigste en gevaarlijkste applicaties in de cyberwereld onderzocht.
» Bekijk de serie op Netflix

Tegenlicht: Deep Fake News
Deep fake is een technologie die audiovisueel materiaal zo kan manipuleren, dat mensen op bewegend beeld dingen doen die ze in werkelijkheid nooit gedaan hebben. Deze technologie, en de nieuwe vorm van nepnieuws die daaruit ontstaat, ontwikkelt zich razendsnel. Wat kunnen we hiertegen beginnen als we amper het hoofd kunnen bieden aan de ‘primitievere’ vormen van nepnieuws? Hierover gaat de Tegenlicht-uitzending Deep Fake News.
» Je kunt de uitzending hier terugkijken en de reacties van kijkers lezen

Kijktips voor de jeugd

De Mediawijsheidtest
In het kader van de Week van de Mediawijsheid zond BNNVARA de Mediawijsheidtest uit. In deze test, gericht op jongeren, wordt de kennis van zeven BN’ers, het publiek en de kijkers getest.
» De test is nog steeds online te zien en te spelen

Het Klokhuis
Dat appen op de fiets gevaarlijk is, dat weten we inmiddels. Maar wat doet het precies met je aandacht? Het Klokhuis besteedt hier deze aflevering aan.

Bekijk ook de aflevering over bijziendheid door langdurig schermgebruik en hoe je dit kunt voorkomen.

Luistertips

Een podcast over media
Iedere maand verschijnt de podcast ‘Een podcast over media’ van Alexander Klôpping (Blendle) en Ernst-Jan Phauth (De Correspondent). Daarin bespreken ze op een luchtige, toegankelijke manier de huidige ontwikkelingen in de media en hoe we hier wijs mee om kunnen gaan.
» Je kunt ze hier allemaal terugluisteren

Tussenuur: #Onwijs
Tijdens de Week van de Mediawijsheid werd in de wekelijkse podcast Tussenuur (3FM) met vier jongeren de discussie aangegaan over verschillende mediawijze vragen. Aniek Breevoort van Mediawijzer.net was hier ook bij.
» Luister de podcast terug

De Appels en Peren Show
‘Een talkshow over en uit de toekomst. Technologie, media, cultuur en alles wat verder de toekomst mogelijk maakt.’ Een podcastserie waarin Wietse Hage en Reinier Ladan op een luchtige, informerende manier ontwikkelingen bespreken in onder andere de media en technologie.

» Luister bijvoorbeeld de aflevering ‘A12X zeker Compuserve intranet Wafers Mosh’, over de toekomst van de iPad en minirobots. Of de aflevering ‘Steek het in de Deep Learning typemachine all you can eat’, over onder meer YouTube-algoritmes. Hier vind je een overzicht van alle afleveringen.

Doetips

Tentoonstelling Robots Love Music
Creatieve robots, bestaan ze? Je ontdekt het tijdens de tentoonstelling Robots Love Music in Museum Speelklok in Utrecht, te bezoeken tot en met 3 maart. Vanuit de hele wereld komen muziekrobots in alle varianten naar Utrecht om muziek te maken. Dit lijkt onschuldig, maar wat zijn eigenlijk de consequenties voor ons als kunstmatige intelligentie verder ontwikkeld wordt?
» Kijk hier voor meer informatie

Doetips voor/met kinderen en jongeren

Kerstvakantie in Comm Den Haag
Comm Den Haag organiseert in de kerstvakantie tal van mediawijze activiteiten. Zo kun je tot en met 6 januari ‘Influencers behind the scenes’ bezoeken. Is jouw kind groot fan van een YouTuber of andere influencer? Influencers en creators geven workshops aan jongeren en vertellen hoe ze communiceren met hun volgers.

FamilieFest: Team Toekomst
Op woensdag 2 januari kun je met het hele gezin naar het FamilieFest in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Het thema: ontwerpen voor de toekomst. Met workshops en andere activiteiten word je aan het denken gezet over de toekomst van technologie en de mens.
» Klik hier voor meer informatie

De Ouder & Kind Quiz
Ouders en kinderen spreken soms een andere ‘taal’ als het gaat om het gebruiken van media. Hoe is dat in jullie gezin? Begrijpen jullie elkaars interesses? Helpen jullie elkaar verder op internet? En hoe gebruiken jullie (sociale) media?
» Speel de Ouder & Kind Quiz om erachter te komen waar jullie gezin staat

Leestips

Ik maak het uit: een gezonde relatie met je smartphone in 30 dagen
Heb je al goeie voornemens voor het nieuwe jaar? Minder snoepen, meer bewegen, niet de hele dag bezig zijn met je smartphone? Met die laatste kan het boek ‘Ik maak het uit’ van Catherine Price je helpen. Er zit ook een challenge bij, om in 30 dagen een ‘gezonde’ relatie met je smartphone te ontwikkelen.
» Lees de recensie van Rhea Flohr

Het zonderwoorden-boek
Lilian Stolk schrijft in ‘Het zonderwoorden-boek’ over het ontstaan en de functie van emoji in onze digitale gesprekken. Hoe interpreten we emoji en hoe beïnvloedt dit onze conversaties? Recensent Martijn Bos zegt erover: “Stolk heeft alle belangrijke figuren uit de emoji-wereld gesproken: van de Japanse bedenker tot de directeur van Unicode (die bepaalt met welke symbolen we kunnen communiceren). Het boek doet op een vlotte manier verslag van deze ontmoetingen.”
» Lees de volledige recensie van Martijn Bos hier

Nepnieuws: een wereld van desinformatie
Neem met historicus Han van der Horst een duik in onze geschiedenis, die rijk blijkt te zijn aan verhalen over nepnieuws en desinformatie. Nepnieuws blijkt zeker niet alleen van deze tijd te zijn.
» Klik hier voor de boekrecensie van Martijn Bos

PrimaOnderwijs over mediawijsheid
PrimaOnderwijs is een tijdschrift voor onderwijsprofessionals en wordt geleverd aan het basis- en voortgezet onderwijs. De najaarseditie staat geheel in het teken van mediawijsheid. Lees onder andere over mediawijsheid in de klas, het lespakket ‘Zorg 2.0 – van sensor tot robot’, het digitale lesprogramma Online Masters wat extra aandacht geeft voor social media-skills en de NOT.
» Lees PrimaOnderwijs online

Heb je zelf nog een leuke kijk-, luister-, lees- of doetip? Laat hem hieronder achter in een reactie.

* Het programmabureau van Mediawijzer.net is gesloten van 22 december 2018 t/m 6 januari 2019.

Reacties 1

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.