Mediawijze tips voor tijdens de kerstvakantie

dinsdag 19 december 2017

2018 staat alweer voor de deur. Mediawijzer.net is tijdens de feestdagen gesloten*, maar er zijn veel leuke en mediawijze dingen te kijken, lezen en beleven in de kerstvakantie. Verdiep je in mediawijze (hand)boeken en magazines, of onderneem een leuke activiteit! Een aantal tips op een rij.

Kijken

Robo Sapiens
In de VPRO-serie Robo Sapiens onderzoekt Jelle Brandt Corstius hoe robots en kunstmatige intelligentie ons leven beïnvloeden. Is er reden tot vrees of is de toekomst juist rooskleurig? De serie werd uitgezonden op NPO 2 en kun je online terugkijken.

Black Mirror
In de scifi-anthologieserie Black Mirror worden in elke aflevering met een ander verhaal de duistere kanten van de (nieuwe) technologie belicht. De serie is te zien op Netflix en er zijn inmiddels al drie seizoenen van. Op 29 december begint seizoen vier.

Tegenlicht: Goudzoekers in YouTubeland
YouTube is in de laatste jaren uitgegroeid tot een belangrijk online platform. Wat is het geheim achter dit succes en wat gaat de toekomst ons brengen? Je kunt de aflevering van Tegenlicht hier terugkijken.

Kijktips met/voor kinderen en jongeren

Nettiquette
Tijdens de nieuwe webserie Nettiquette [red. deze serie is helaas offline] van de NTR gaat regisseur Mea Dols de Jong samen met jongeren op zoek naar de ongeschreven regels van het internet, de zogenoemde ‘’netiquette’’. Wat is absoluut not done op het internet en waarom? Je kunt de serie hier bekijken.

Denktank
Denktank van NPO Zapp heeft de laatste tijd verschillende mediawijsheid-gerelateerde afleveringen uitgezonden. Op 19 november ging de aflevering over vrijheid van meningsuiting. De nadruk lag hierbij vooral op de vrijheid van meningsuiting op internet. Op 4 december ging de uitzending over kunstmatige intelligentie. Hoe ver moeten we daarin willen gaan? En op 3 december stond het onderwerp nepnieuws centraal. Je kunt de afleveringen online terugkijken.

Het Klokhuis
Op 17 november zond Het Klokhuis een aflevering uit over YouTube. Wat is het verschil tussen een vlogger en een YouTuber en hoe zorg je dat je succesvol wordt? Janouk gaat op bezoek bij Furtjuh om antwoord te krijgen op deze vragen.

Lezen

Uit het netwerk:

Handboek Digitale Geletterdheid van Kennisnet
Op 24 november bracht Kennisnet het Handboek Digitale Geletterdheid uit. Er dreigt een kloof te ontstaan tussen kinderen die vanuit huis digitale geletterdheid hebben meegekregen en kinderen waarbij dit niet het geval is. Hoe voorkomen we deze kloof? In het handboek staan wetenschappelijke inzichten en best practices van scholen op het gebied van digitale geletterdheid.

Cubiss Magazine
In de nieuwste editie van Cubiss Magazine, De Generatiekloof, wordt gekeken naar de kansen en mogelijkheden om met elkaar in gesprek te gaan over ons online gedrag en mediawijze vaardigheden. Zowel thuis als in de klas.

De Netwerkmaatschappij
In 2013 begon blogger Roeland Smeets met het schrijven van De Netwerkmaatschappij, een blogserie op Mediawijzer.net. De bedoeling van deze serie is om inzicht te geven in de invloed die media & technologie hebben op de huidige samenleving. De serie heeft inmiddels al 19 delen.

Boeken:

On/Off
In het boek ‘On/Off: op zoek naar balans in digitale tijden’ gaat auteur Sidney Vollmer op zoek naar meer balans in digitale tijden. Zijn we te afhankelijk geworden van de digitale technologie? En hoe kunnen we er afstand van nemen zonder af te zien van de gemakken dat het ons brengt? Tip: Blogger Aefke schreef er een recensie over.

Leven in Media
Hoe kan een goed en mooi leven in media eruit zien? Mark Deuze probeert in zijn boek ‘Leven in Media’ antwoord te geven op deze vraag vanuit zijn wetenschappelijke principes. Daarnaast heeft uitgeverij Amsterdam University Press speciaal voor bezoekers van Mediawijzer.net een kortingscode beschikbaar gesteld om het boek zonder verzendkosten te bestellen.

WWW.wat?
Het jeugdboek WWW.wat? is gevuld met 70 vragen van kinderen over internet, waar door experts een antwoord op is gegeven. Een handige informatiebron voor kinderen én een manier voor ouders om een gesprek te starten. Nathalie Bierhuizen schreef onlangs een artikel over het boek op Mediawijzer.net.

Is daar iemand?
In het boek ‘Is daar iemand?’  onderzoekt Wouter van Noort zijn eigen smartphonegedrag en hoe dat gedrag zijn leven, relaties en werk beïnvloedt. Daarnaast spreekt hij denkers uit de psychologie, economie en technologie en bezoekt hij de machtigste techbedrijven ter wereld om erachter te komen hoe de smartphone ingrijpt in ons dagelijks leven. Een persoonlijke zoektocht naar de manier waarop de smartphone ons leven verandert. Ook voor blogger Aefke was het herkenbaar. Lees haar recensie over dit ‘vermakelijke en interessante boek’.

Plugged In: How media attract and affect youth
Een aantal maanden geleden verscheen ‘Plugged In: How media attract and affect youth’ van Patti Valkenburg en Jessica Taylor Piotrowski (Yale University Press). Volgens blogger John een must read voor opvoeders, leerkrachten en met name ook voor mediamakers. In 15 hoofdstukken beschrijven de auteurs de razendsnelle ontwikkeling van de media van afgelopen decennia en de invloed ervan op de ontwikkeling van kinderen en jongeren. ‘Zo’n rijk en goed boek, dat een blogrecensie het risico loopt om belangrijke zaken te vergeten.” Benieuwd? John schreef hier een ‘proof of the pudding’. Het is een ‘Open Acces Book’ en dus gratis als pdf beschikbaar (Engels).

Je hebt wél iets te verbergen
In het boek ‘Je hebt wél iets te verbergen’ hebben Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis het over het levensbelang van privacy. De auteurs zien dat privacy het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is. Blogger Gonnie las het boek en geeft in haar recensie enkele tips mee.

Superverslavend
Waarom zijn smartphones, apps en sociale media zo verslavend? In het boek ‘Superverslavend’ gaat Adam Alter in op deze vraag en geeft hij aan wat je eraan kunt doen. Volgens blogger Denise houdt de auteur een “pijnlijke spiegel” voor. Lees hier haar recensie.

Doen

Nieuws of Nonsens: nieuwe tentoonstelling bij Beeld en Geluid
Sinds 2 november is de tentoonstelling Nieuws of Nonsens: #demediamindfuck te bezoeken in Beeld en Geluid. Wat is nieuws eigenlijk en wat betekent het voor jou? Laat je in de tentoonstelling verwarren, zie wie invloed hebben op het nieuws, speel het nieuwsspel of maak je eigen clickbait en kom uiteindelijk nieuwswijzer naar buiten. Ook blogger Margot nam een kijkje.

Het vernieuwde COMM in Den Haag
Het museum voor communicatie, nu COMM, is de afgelopen anderhalf jaar geheel vernieuwd. Als bezoeker ontdek je op een interactieve manier wat de impact van communicatie is op jou. Op elke woensdagavond kun je daarnaast aanschuiven bij COMM Live, met discussies en presentaties rondom communicatie. Lees hier een verslag over het vernieuwde museum.

COMM organiseert tijdens de kerstvakantie een aantal extra activiteiten, waaronder een workshop Vloggen voor de leeftijd 8 t/m 12 jaar en 13 t/m 16 jaar. Meer informatie over de activiteiten is hier te vinden.

De Ouder & Kind Quiz
Ouders en kinderen spreken soms een andere ‘taal’ als het gaat om het gebruiken van media. Hoe is dat in jullie gezin? Begrijpen jullie elkaars interesses? Helpen jullie elkaar verder op internet? Kunnen jullie nog van elkaar leren? Speel de Ouder & Kind Quiz om erachter te komen waar jullie gezin staat.

Zelf mediawijzer worden
In het Nederlandse onderwijs is een belangrijke rol weggelegd voor het mediawijzer maken van kinderen en jongeren. Dat vraagt van leraren dat zij zelf ook mediawijs zijn. Doe de workshop Computational Thinking van Kennisnet waar je als leraar creatief problemen oplost. En kijk eens in het dossier Mediawijze leraren op Mediawijsheid.nl.

Heb je een aanvullende kijk-, lees of doetip? Laat ‘m hieronder achter als reactie!

* Het programmabureau van Mediawijzer.net is gesloten van 23 december 2017 t/m 7 januari 2018.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.