Mediawijzer.net over ‘Content op Maat’ op het Mediapark Jaarcongres 2014

maandag 2 juni 2014

Mediawijzer.net levert dit jaar weer een inhoudelijke bijdrage aan het Mediapark Jaarcongres (MPJC) op 26 juni. Voor Mediawijzer.net een mooi moment om mediawijsheid op de agenda van mediamakers te zetten.

Wij gaan het hebben over ‘Content op maat’, de nieuwe uitdaging voor mediamakers. Trendwatcher Sander Duivestein verzorgt onze keynote en belicht hoe big data en nieuwe technologieën leiden tot nieuwe kansen en verantwoordelijkheden voor mediamakers. Maar ook waarom en wanneer mediawijsheid dan om de hoek komt kijken.

Het perspectief van ‘Content op maat’
Mediamakers zullen steeds beter in staat zijn om content te maken die aansluit op een geconstateerde of verwachte behoefte van de mediaconsument. Een bedrijf als Netflix analyseert bijvoorbeeld al je explicitiete en (vooral) impliciete keuzes en stemt hier content op af.

De mediamaker speelt zo in op eerder vastgesteld gedrag, maar ook op locatie, tijd, sociale omgeving en kanaalvoorkeuren. Voor de mediaconsument een mooi perspectief: altijd de content die je op een bepaald moment nodig hebt!

Tegelijkertijd kun je je als mediaconsument bij dat perspectief ook een aantal vragen stellen. Niet alleen over de onvermijdelijke privacy aspecten, maar ook over de algoritmes die gebruikt worden om onze keuzes te bepalen en de motieven van aanbieders van content. Big data gaan natuurlijk niet per se over inzicht en transparantie.

Voor mediamakers brengen big data en content op maat ook nieuwe vragen met zich mee. Hoe ga je om met politieke en commerciële belangen? Hoe zorg je er voor dat er ook verhalen verteld blijven worden, waar geen vooraf vastgestelde behoefte aan is? En wat is nog de rol van de eindredactie als alle content toch aansluit op de behoefte van de consument?

‘Content op maat’ en mediawijsheid
Als makers van media consumenten aan een infuus van passende content leggen, dan komt mediawijsheid om de hoek kijken. Omdat de consument zich bewust zou moeten zijn van die transactie. Maar ook snapt dat er ook andere infusen en dus keuzes zijn. Niet iedereen zal die mediawijsheid hebben.

Expertsessie ‘Content op maat’
Op 10 juni bracht Mediawijzer.net een aantal experts samen om over big data, content op maat en mediawijsheid te praten, in de vorm van een besloten expertsessie. Experts op het gebied van big data, maar ook mediamakers die zich op jongeren richten.

De uitkomsten van deze sessie leggen wij – samen met de keynote van Sander Duivestein tijdens het MPJC – vast in een whitepaper. Dat whitepaper is na het MPJC beschikbaar via deze website. Mocht je het whitepaper per email willen ontvangen, stuur mij dan even een mailtje via [email protected].

Lees ook:
» Lees hier het verslag van de expertsessie ‘Content op maat’
» Data verzamelen voor ‘Content op maat’; wat kunnen we leren van Netflix en inBloom?
» Leestip: de dossiers Big data en Privacy, met uitleg rondom het thema, inclusief filmpjes, tweets, relevante nieuwsberichten, netwerkpartners en artikelen in relatie tot mediawijsheid.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.