Mediawijzer.net in een nieuw jasjeWelkom in het online hart van het netwerk

donderdag 1 september 2016

De afgelopen zomer was het wat stiller op deze website. Niet vanwege vakantie of andere zomeractiviteiten, maar omdat er achter de schermen hard is gewerkt aan het bedenken, ontwerpen en inrichten van een nieuwe website. Iets meer dan 100 dagen geleden ging er een klein team druk aan de slag. Met gepaste trots presenteren we vandaag de nieuwe website van Mediawijzer.net: welkom in het online hart van het netwerk! De website heeft een nieuwe vormgeving, indeling en is nu veel beter te bezoeken op tablets en smartphones.

Wat is er nieuw?

De website richt zich (al sinds 2013) specifiek op mediawijsheid professionals en (potentiële) netwerkpartners. Deze website laat zien wat er gebeurt op het gebied van mediawijsheid en waar we samen – als Nederlands netwerk voor mediawijsheid – aan werken.

De website heeft een vernieuwde focus en is een plek voor:

 1. Het netwerk’: de ruim 1100 netwerkpartners van Mediawijzer.net brengen kennis, kunde en inspiratie op het gebied van mediawijsheid samen.
 2. Kennis & inspiratie’: een belangrijk aspect binnen het grote netwerk is kennisdeling. Zowel in de vorm van inspirerende artikelen, nieuws en visies van bloggers en het achterlaten van reacties als onderzoeken en publicaties.
 3. Informatie ‘Van Mediawijzer.net’: Mediawijzer.net verzorgt met het netwerk o.a. campagnes, verricht onderzoek en geeft publicaties uit, organiseert netwerkbijeenkomsten en agendeert belangrijke onderwerpen rondom mediawijsheid.

Dit heeft geresulteerd in de volgende nieuwe aanpassingen:

 • Er is een nieuwe indeling van de site met een duidelijk onderscheid in de agenda, en drie ‘landingspagina’s: Het netwerk, Kennis & inspiratie en Van Mediawijzer.net.
 • De website is visueler: er is meer en aansprekender beeld en minder tekst.
 • De content is flink gereshuffeld en logischer ingedeeld met meer onderlinge verwijzingen.
 • Een verbeterde zoekfunctionaliteit en filtering van zoekresultaten. Er kan zowel gezocht worden in de gehele website, als specifiek binnen alle netwerkpartners, blogartikelen en de agenda.
 • Bij het zoeken naar netwerkpartners kan gefilterd worden op partners die zich richten op een specifiek onderwerp zoals mediaopvoeding of een bepaalde doelgroep.
 • De agenda heeft een prominentere plek gekregen. Een handige, nieuwe functie is dat netwerkpartners nu zelf een activiteit of event kunnen insturen voor op de agenda.

Eén van de grootste inhoudelijke veranderingen is dat het forum / de community is komen te vervallen. Niet omdat er geen behoefte is aan interactie, maar omdat de discussie vooral plaatsvindt onder de blogartikelen op deze site en op online platforms van het netwerk. Ook sociale media zoals LinkedIn, Twitter en Facebook worden door het netwerk vaker en meer gebruikt voor discussie en interactie, plekken waar Mediawijzer.net óók actief is. Daarnaast vindt men elkaar ook offline, bijvoorbeeld op de jaarlijkse Mediawijzer.Netwerk Experience, de expertsessies en andere bijeenkomsten van Mediawijzer.net.

Hoe zijn we tot de nieuwe site gekomen?

In voorbereiding op de vernieuwde websites zijn er verschillende onderzoeken gedaan. Eind 2014 heeft er een kwalitatief onderzoek plaatsgevonden naar de gebruiksvriendelijkheid van onze websites. Als eerste is in 2015 onze andere website www.mediawijsheid.nl, de wegwijzer in veilig en slim gebruik van (digitale) media, in een nieuw jasje gestoken. Daarna zijn we verder gegaan met de website voor het netwerk. Eerder dit jaar hebben we een enquête gehouden onder de bezoekers van Mediawijzer.net. Verder zijn er nog interne brainstorms geweest om eisen en wensen te bespreken en heeft er een – online én offline – testsessie met bloggers en netwerkpartners plaatsgevonden.

Al deze informatie heeft ons geholpen goed helder te krijgen wat bezoekers verwachten van netwerkmediawijsheid.nl.

Nog meer nieuwe functionaliteiten

Omdat we de veranderingen op de website stap voor stap willen introduceren, komt er de komende tijd nog een aantal gewenste functionaliteiten bij.

Een tipje van de sluier. Er komt nog:

 • een kennisbank met onderzoeken en publicaties;
 • een kaart waarop alle netwerkpartners te zien zijn zodat partners elkaar onderling nog beter kunnen vinden;
 • een overzicht van de bloggers die met veel enthousiasme schrijven over actuele mediawijsheidonderwerpen;
 • een kaartweergave van de agenda, zodat je hem niet alleen in lijst- of blokweergave kunt bekijken.
 • En de redactie gaat oude content nog beter doorzoekbaar maken.

We nodigen je graag uit rond te kijken, te snuffelen en te lezen. Gebruik de nieuwe site vooral om zicht te krijgen op wat er speelt in het mediawijsheid netwerk, kennis te delen en om verder te vertellen aan andere mediawijsheid professionals.

Laat ons vooral weten wat je vindt van de nieuwe site in de reacties onder het artikel. We zijn erg benieuwd!

Vragen over de nieuwe website kun je ook versturen via het feedback formulier of mailen naar info@mediawijzer.net.

Ik wil graag mijn persoonlijke dank uitspreken voor het harde werken aan projectleider Lotte, webredacteur Saskia, vormgever Erik en websitebouwer Joery, het Mediawijzer.net team en alle betrokken bloggers en netwerkpartners die hebben getest en meegedacht!

Reacties 5

 1. Wim Hilberdink

  Ook namens de Stichting Mediawijsheidscholen en de Thorbecke Scholengemeenschap te Zwolle wil ik jullie van harte feliciteren met het, in meer dan één opzicht aansprekende eindresultaat! Mediawijsheid MOET!

  Hartelijke groet aan alle medewerkers,

  Wim Hilberdink

 2. Micky Devente

  Hartelijk dank ook voor jullie enthousiaste reacties, Wim en Marjolijn! Dat we samen met het Nederlands netwerk voor mediawijsheid maar veel kennis zullen delen, zoals inspirerende initiatieven en waar we samen op het gebied van mediawijsheid aan werken.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.