Meldknop.nl krijgt directe noodlijn met Facebook, Twitter, Instagram en Youtube

dinsdag 11 februari 2014

Meldknop.nl wordt in Nederland de schakel tussen hulpinstanties en sociale platformen als Facebook, Instagram, Twitter en YouTube en heeft vanaf Safer Internet Day, 11 februari, de zogeheten ’trusted flagger’ status. Hiermee kan Meldknop.nl uitzonderlijke gevallen van online problemen met hoge prioriteit melden bij een van de deelnemende bedrijven. Zo kunnen bijvoorbeeld meldingen van identiteitsmisbruik of content waarin wordt gepest met voorrang worden verwijderd.

Afgelopen maanden schrok Nederland op van een grote zaak rondom webcammisbruik en van het verhaal van een 13-jarige jongen die slachtoffer is geworden van online gegevensmisbruik. Naar aanleiding hiervan heeft het ministerie van Economische Zaken (EZ) aan ECP gevraagd afspraken te maken met bedrijven als Facebook, Twitter en Google over hoe zij jongeren kunnen helpen bij uitzonderlijke problemen op hun platformen.

Lastig om ‘foute’ content te beheersen
Meldknop.nl geeft jongeren advies wanneer zij te maken krijgen met nare online ervaringen, zoals seksuele intimidatie, discriminatie of pesten. De ’trusted flagger’ status van Meldknop.nl lost niet alle uitzonderlijke online problemen op. De afspraak met de deelnemende partijen is dat content die via Meldknop.nl wordt gerapporteerd, met voorrang wordt verwijderd. Het blijft erg lastig om de online verspreiding van ‘foute’ content naar andere platformen of websites te beheersen. Marjolijn Bonthuis van Meldknop.nl adviseert dan ook om voorzichtig te blijven met, en goed na te denken over wat je van jezelf of anderen online zet.

Hulpinstanties blijven eerste aanspreekpunt
Hulpinstanties die te maken hebben met jongeren die problemen hebben op internet, zoals Pestweb, Mijn Kind Online, de Kindertelefoon en Helpwanted blijven het eerste aanspreekpunt voor deze jongeren en hun ouders. “In veel gevallen zal blijken dat deze instanties voldoende hulp kunnen bieden”, aldus Bonthuis. Wanneer deze organisaties tegen uitzonderlijke problemen oplopen en problemen ondervinden met het klachtensysteem van de sociale media bedrijven, dan kunnen zij contact opnemen met Meldknop.nl.

Meldknop.nl is een initiatief van Digibewust en het Meldpunt Kinderporno op Internet.

» Meldknop.nl heeft ook een letterlijke ‘meldknop’ die je kunt installeren (eenmalig) voor in je browser. Met een druk op de knop krijg je informatie, hulp en advies bij internetproblemen. Installeer de meldknop hier.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.