Met deze tips kom jij mediawijs de zomer door

vrijdag 5 juli 2024

De zomer(vakantie) is begonnen. En dat betekent dat er hopelijk wat rust en tijd ontstaat voor mediawijze artikelen, documentaires, podcasts, exposities en meer. Het team van Netwerk Mediawijsheid helpt je op weg met onderstaande mediawijze zomertips. 

Lees je mediawijs de zomer door

In het boek Generatie Angststoornis breekt de Amerikaanse sociaal psycholoog en schrijver Jonathan Haidt een lans voor het inperken van sociale media- en telefoongebruik door jongeren. Daarnaast moeten ouders hun kinderen volgens Haidt onder meer vaker zonder toezicht laten spelen. Het boek is niet onomstreden, maar gaf de afgelopen weken veel zuurstof aan een langlopende discussie en is alleen daarom al de moeite van het lezen waard, tipt de redactie van Netwerk Mediawijsheid.

Van iets langer geleden is het lange, Engelstalige artikel Here lies the internet, murdered by generative AI van Erik Hoel. Hierin zet de auteur uiteen hoe de komst van ‘AI fluff’, grote hoeveelheden door AI gegenereerde content, het internet voorgoed zou kunnen veranderen. 

Tot slot tipt redactie-stagiair Isabelle het artikel Baas in eigen cloud – het kan, maar Europa doet het niet. Van chips tot clouds, van batterijen tot zonnepanelen: Europa wil minder afhankelijk zijn van buitenlandse technologie. Maar de Europese Commissie zelf maakt volop gebruik van Microsoft en Amazon, en niet van lokale alternatieven – terwijl die er wel zijn.

Liever luisteren?

Vind je het leuk om naar interessante mensen uit het buitenland te luisteren die vertellen over hun perspectief op mediawijsheid en het belang daarvan? Leg dan je oor te luister bij de podcast Minds over media, tipt collega Sarah Hijmans. 

Floortje Jansen, Relatiemanager bij Netwerk Mediawijsheid, tipt op haar beurt De Zwembadclub. Hierin gaat Annegriet Wietsema op zoek naar de waarheid van een verborgen verleden. In deze zoektocht belicht zij niet alleen allerlei perspectieven, maar checkt zij ook zo goed als mogelijk haar bronnen (oude en nieuwe media). Door te volgen hoe secuur zij dit proces vormgeeft, leer je als luisteraar niet alleen kennismaken met een ongelofelijk stuk geschiedenis, maar leer je ook beter begrijpen hoe verhalen vorm krijgen en hoe gelaagd informatie is, of kan zijn.

De podcast Bonte Was wordt getipt door Isabelle. Hierin bespreken One’sy Muller en Zoë Papaikonomou wat hen is opgevallen in de Nederlandse media. Ze gaan bijvoorbeeld in op framing in de journalistiek.

Wil je toch iets meer op de muzikale toer? Dan tipt Anne Everloo, communicatiemanager bij Netwerk Mediawijsheid, de podcast Paul is dead van 3fm voor je. In deze nieuwe NPO 3FM-podcast duiken Luc Sarneel en Philo Boss in bizarre samenzweringstheorieën uit de muziekindustrie. De meest absurde muziekmythen worden in een kwartier laagje voor laagje afgepeld. 

Dit kun je kijken

Breek deze zomer uit je bubbel en ontdek hoe polarisatie werkt met het media-experiment van Spraakmakers onder begeleiding van polarisatie-expert Bart Brandsma: Reinout keek alleen nog maar Ongehoord Nieuws, VI en las De Telegraaf | NPO Radio 1

Hierbij kun je gelijk de gesprekstips tegen polarisatie van Diversion op isdatechtzo.nl bekijken.

Isabelle wijst je graag op de documentaire Regenboog Hysterie van Argos Medialogica. Dit verhaal duikt in de framing die wordt gebruikt wanneer het gaat over de LHBTQIA+- gemeenschap. Volgens politici en activisten zouden voorlezende dragqueens pedofielen zijn. En zou bij voorlichting over gender sprake zijn van ‘propaganda’ en ‘indoctrinatie’. 

Liever op stap?

Dat we door beelden belazerd worden waar we bij staan, dat weten we. In het Teylersmuseum in Haarlem hebben ze hier een tentoonstelling aan gewijd die erg de moeite waard is, tipt collega Sarah.

Isabelle wijst je ten slotte graag op de expositie Jan-Willem stalt uit bij Beeld & Geluid. De ochtendshow Jan-Willem Start Op! op Radio 2 krijgt deze zomer een eigen expositie genaamd: Jan-Willem Stalt uit! Luisteraars kunnen gekke attributen aandragen die zij ooit van grote artiesten hebben gevonden, gekregen of gekocht. Deze worden tentoongesteld. “Je moet denken aan een plectrum van Brian May, een pakje shag van Skunk Anansie of een bezwete blouse van Morrissey”.

Meer mediawijze zomertips? Lees dan ook eens:

Reacties 1

  1. Roeland Smeets

    Over “Generatie Angststoornis”.
    Paulien Cornelisse heeft onlangs in de Volkskrant dit geschreven over het woord “Anxiety”: het woord heeft te maken met paniekerig piekeren; 1 helder woord bestaat daar in het Nederlands niet voor. Op het ogenblik heb ik zelf net de Engelstalige versie van het boek gelezen. Over Anxiety zegt de schrijver zelf (blz. 26) : “Anxiety is related to fear. The Diagnostic Manual of Psychiatry defines fear as “the emotional response to real or perseived imminent threat, whereas anxiety is anticipation of future threat””.
    Volgens mij is de vertaling van de titel in “Generatie Angstoornis” 1 brug te ver: onnodige angstzaaierij. Het boek zelf is overigens geweldig, een blog waard!

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.