Microsoft helpt kinderen zich in eigen tempo te ontwikkelen met o.a. MinecraftEdu

maandag 1 februari 2016

Om straks te kunnen aansluiten op de internationale arbeidsmarkt, is het belangrijk dat onze kinderen nu al beginnen met het aanleren van technische, digitale en sociale vaardigheden – ook wel te omschrijven als de vaardigheden van de 21ste eeuw. Reden voor Microsoft om verschillende activiteiten op dit vlak te ondersteunen, zoals het ondertekenen van CodePact, onze deelname aan CodeWeek en Hour of Code, en nog veel meer. In 2016 zetten we deze lijn voort, onder andere met de acquisitie en verdere ontwikkeling van MinecraftEdu en de introductie van Learning Tools for OneNote.

Iedereen die betrokken is bij het onderwijs, zal het ermee eens zijn: om zichzelf succesvol te ontwikkelen, is het belangrijk dat leerlingen in hun eigen tempo kunnen leren. Of het nu gaat om het leren over andere culturen via Skype of het op andere manieren ontwikkelen van programmeerkennis: kinderen krijgen meer gedaan als ze leren op een manier waar zij zich prettig bij voelen. En met een leermethode die aansluit op hun niveau.

Aantrekkingskracht

Bij Microsoft zagen we het afgelopen jaar welke rol Minecraft daarbij kan spelen. In deze digitale wereld ontwikkelen kinderen verschillende sociale en digitale vaardigheden. De Nederlandse Microsoft Expert Educator Robin Smorenberg van RKBS de Windhoek in Egmond-Binnen gebruikt Minecraft al in de klas bij verschillende vakken, waaronder rekenen, geschiedenis, aardrijkskunde, taalvaardigheden en techniek. Naar eigen zeggen ervaart hij daar regelmatig de voordelen van.

“Door Minecraft doordacht in te zetten in de klas, bouwen we waanzinnige dingen met elkaar. Daarnaast geven we een wezenlijke invulling aan 21ste-eeuwse vaardigheden”, vertelt Smorenberg. “Minecraft heeft een grote aantrekkingskracht op kinderen en daarmee natuurlijk ook op leraren. Leerlingen vragen zelfs of ze na schooltijd of in de pauze verder mogen met een opdracht. Het is geweldig om te zien hoe je Minecraft eenvoudig op een educatieve manier kunt inzetten in de klas.”

Samenwerken en interactie tussen leerling en leraar

Deze en andere voordelen die Minecraft aan het onderwijs biedt, waren voor Microsoft reden om over te gaan tot het acquireren van MinecraftEdu en de komende tijd verder te investeren in een nieuwe en meer uitgebreide versie van Minecraft voor het onderwijs.

Minecraft: Education Edition, zoals deze versie gaat heten, is vanaf deze zomer beschikbaar en bouwt verder op de inzichten die MinecraftEdu opleverde. De focus komt daarbij sterk te liggen op samenwerken en op interactie tussen leerling en leraar. De ontwikkeling van deze versie voeren we de komende maanden uit in samenwerking met Teacher Gaming LLC en met een groeiende online community van werknemers in het onderwijs.

Dyslexie en andere leerstoornissen

Een andere stap die we de komende tijd zetten om kinderen in het onderwijs beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt van de toekomst, is de introductie van Learning Tools for OneNote. Deze werkbalktoevoeging voor OneNote 2013 en OneNote 2016 kwam als winnaar uit de bus tijdens de Microsoft Hackathon 2015 en is ontworpen om leerlingen te helpen bij het verbeteren van hun lees- en schrijfvaardigheden.

Zo heeft de tool een focusmodus en maakt hij speciale tekstopmaak mogelijk. Door deze en andere opties is Learning Tools for OneNote uitermate geschikt voor kinderen met dyslexie of met andere leerstoornissen. Want ook – of misschien juist – voor deze groep is het belangrijk dat zij in hun eigen tempo aan de slag kunnen.

Meer dan eenmalige investering

Natuurlijk weten we bij Microsoft dat de ontwikkeling van 21ste-eeuwse vaardigheden vraagt om meer dan een eenmalige investering. Behalve de aankoop van MinecraftEdu en de introductie van Learning Tools for OneNote blijven wij ons daarom ook in 2016 op andere manieren inzetten voor het klaarstomen van de jongste generatie op de arbeidsmarkt van de toekomst.

Werk je in het onderwijs en wil je ook aan de slag met Minecraft Education Edition of Learning Tools for OneNote? Stuur een berichtje via Twitter naar @microsoftnl, dan nemen we contact met je op. Houd ook het Microsoft-blog in de gaten voor de nieuwste ontwikkelingen.

Dit artikel verscheen eerder op blogs.microsoft.nl [red. deze website is offline]

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.