Mijn relatie met mijn smartphone: 30 dagen zelfreflectie

donderdag 25 oktober 2018

Naar aanleiding van mijn recensie van het boek: ‘Ik maak het uit! – In 30 dagen een gezonde relatie met je smartphone’ ben ik de challenge aangegaan. Ik heb in die 30 dagen veel kennis opgedaan over hoe ik me als persoon verhoudt tot mijn telefoon. Ik kan je zeggen, het was soms best confronterend.

Week 1

In het begin van deze eerste week is het allemaal nog best braaf, installeer een app die bijhoudt hoe vaak je je telefoon pakt en hoelang je dan op je telefoon bezig bent. De confrontatie komt aan het einde van de week. Op de minste dag gaat het om ruim drie kwartier maar op de heftigste dag zie ik rode cijfers: bijna drie uur waarvan twee momenten van dik veertig minuten dat ik onafgebroken met mijn telefoon bezig ben! Slik! De eerste activiteit is om sociale media-apps te verwijderen. Ik besluit om dan ook maar helemaal te stoppen met Instagram. Met Twitter heb ik meer moeite, ik gebruik dat toch echt voornamelijk voor mijn werk en ik wil de drempel niet om via de browser in te loggen. Deze week ga ik ook vooral nadenken wat ik eigenlijk leuk vind om te doen, wat ik dus kan doen in de tijd die vrijkomt! Zo train ik mijn hersenen om niet op de automatische piloot terug te vallen in oude gewoontes: doelloos naar mijn telefoon kijken.

Week 2

Deze week ga ik fysiek aan de slag met het opschonen van mijn apps, het verplaatsen van mijn telefoon uit de slaapkamer en het inruimen van telefoonloze zones in mijn huis. Ik voel een soort opluchting wanneer ik mijn telefoon voortaan op een vaste plek neer kan leggen, daar blijft hij! Die rust ervaar ik ook nu ik al mijn apps in mapjes heb gestopt, heerlijk overzichtelijk en alles op kleur. De tip om met grijstinten te werken geeft weliswaar meer rust op mijn scherm maar de mapjes op kleur vallen dan een beetje in het niet.

Week 3

Deze week oefen ik met nietsdoen ter voorbereiding op de proefscheiding met mijn telefoon. Wederom ervaar ik veel rust door deze meditatiemomenten in te bouwen. De proefscheiding is bij mij van vrijdagavond 19.00 tot zaterdagavond 20.00 uur en alle tijd die ik niet op mijn telefoon heb besteed haal ik meteen in na 20.00 uur op zaterdagavond! Dat behoeft nog wat oefening.

Week 4

Ik kijk kritisch naar de stappen die ik heb gezet en naar de positieve momenten zonder telefoon die ik heb ervaren. Ik ben veel in gesprek geweest met vrienden en collega’s over mijn 30 dagen challenge. Op school in de klas heb ik het er ook veel over met leerlingen. Door mijn ervaringen kijken zij ook kritischer naar hun eigen telefoongebruik.

De 30 dagen lijken voorbij gevlogen. Ik heb nu een gezonde relatie met mijn telefoon, al val ik heus nog weleens terug op oude gewoontes maar dat hoort er ook bij. De bewustwording is me al heel veel waard!

Wordt jouw leven beheerst door je telefoon? Zou je ook wel geconfronteerd willen worden met je telefoon-gewoontes? Of durf je dat niet aan?

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.