Inspiratiedossier All inclusive - Hoe doen we dat?

Samen werken we aan een Nederland waarin iedereen mediawijs is – of bezig is om dat te worden. Maar hoe gaan we daarbij om met verschillen tussen mensen? En hoe zorgen we dat we daadwerkelijk iedereen bereiken en betrekken? Als onderdeel van het themajaar All inclusive krijg je in dit inspiratiedossier handvatten om binnen jouw organisatie te werken aan inclusie en diversiteit.

» Lees meer over de MNX en het themajaar All inclusive - Hoe doen we dat?

Het omarmen van diversiteit en inclusie, wat vraagt dat nou echt?Mediawijsheid, diversiteit en inclusie: waar hebben we het eigenlijk over? Wat maakt het nu zo moeilijk? In deze videokeynote gaat Aminata Cairo, Lector Inclusive Education op de Haagse Hogeschool, in op het 'dominante' en het 'andere' om de uitdagingen te schetsen.

"We gaan dingen aankaarten, dat voelt ongemakkelijk. You have to be brave!"

» Download de bijbehorende presentatie van Aminata

De learning community

Hoe maak ik mijn aanbod geschikt voor diverser publiek? Hoe zorg ik voor échte gelijkwaardigheid tussen mijzelf en de doelgroep? Hoe zorg ik voor een meer open werkcultuur binnen mijn organisatie? Dit is een greep uit de vragen waar de All inclusive learning community zich mee bezig houdt.

Begin 2021 kwamen netwerkpartners voor het eerst bijeen in de Learning community. Ze deelden ervaringen en hielpen elkaar verder en kregen concrete tools en begeleiding aangeboden. Tips en inzichten worden op deze pagina gedeeld.

Wil je ook werken maken van inclusie? Ga aan de slag met onderstaande tips.

Een zaadje is gepland

foto Esther Mieremet

"Ik had geen idee hoe slavernij nog steeds effect heeft op de mensen van nu. Dat schurende gevoel, die bewustwording wil ik graag terugzien bij mijn collega’s."

Esther Mierenmet nam deel aan de Learning community en vertelt over de stappen die zet zet om bewustzijn en een open werkcultuur binnen haar organisatie te vergroten.

Mijn invloed als mediamaker

Foto Rowan Olierook

"Als mediamaker en gastdocent vind ik het belangrijk dat iedereen zich gehoord voelt en zichzelf kan herkennen in de personen in de media."

Rowan Olierook was lid van de Werkgroep All inclusive en vertelt wat haar drijft om zich in te zetten voor inclusie. O.a. als mediamaker bij omroep HUMAN.


Verken de vier P's in jouw organisatie

De Code Culturele Diversiteit en Inclusie biedt een kapstok om binnen jouw organisatie werk te maken van diversiteit en inclusie:

Programma

Geef ruimte aan verschillende perspectieven in jouw producten en diensten.

Publiek

Verdiep je in de doelgroep zodat je weet wat ze kunnen, weten en begrijpen. Hoe kun je verschillende groepen bereiken?

Personeel

Representeert jouw organisatie de diversiteit van je omgeving? En kunnen mensen in de organisatie inclusief denken en handelen?

Partners

Ga eens samenwerkingen aan die je perspectief verbreden. Sluiten partners aan op jouw wensen op gebied van diversiteit en inclusie?

» Gebruik de Code Culturele Diversiteit, met o.a. vijf stappen om concrete verandering teweeg te brengen

Tips, tools & inspiratie

Doe onderzoek


Scan Diversiteit & Inclusie

Hoe ver is jouw organisatie als het gaat om diversiteit en inclusie? Doe de scan van Code Diversiteit & Inclusie.

Ongemakkelijke feiten

Op Onderhuids.nl ga je de confrontatie aan met jouw ideeën over ‘de ander’. Uitgangspunt is bewustwording als eerste stap naar verandering.

Wat zijn jouw vooroordelen?

Iedereen heeft onbewuste vooroordelen, over leeftijd, huidskleur of sekse. Om je hiervan bewust te worden doe je de Implicit Association Test (engelstalig).

Deel jouw tips

Heb jij ook een lees-, luister- of kijktip om onderzoek te doen? Stuur deze aan info@mediawijzer.net


Werk aan beleid & praktijk


Beleid & urgentie

Op het Kennisplatform Integratie & Samenleving vind je een kompas voor inclusieve communicatie en een dossier over diversiteitsbeleid.

7 bouwblokken voor digitale inclusie

Mediawijs.be biedt een dossier met 7 bouwblokken voor een duurzaam e-inclusiebeleid.

Aan de slag in 5 stappen

De Code Diversiteit en Inclusie biedt een stappenplan om werk te maken van diversiteit en inclusie.

De (incomplete) stijlgids

WOMEN inc. onderzocht welke taal en beelden zorgen voor inclusieve communicatie over gender, mensen van kleur etc.

Digitale inclusie in de bibliotheek

Met het programma Digitale inclusie biedt Cubiss informatie voor bibliotheken die bezig zijn met digitale inclusie.

Mediawijsheid voor nieuwkomers

Handig voor bibliotheken, gemeentes en andere organisaties die werken met nieuwkomers: de informatie van Digisterker en Common Frames.

Deel jouw tips

Heb jij ook een lees-, luister- of kijktip over beleid en praktijk? Stuur deze aan info@mediawijzer.net

 

Verdiep je


Jongeren & identiteit

'Wie ben je nou echt?' is een podcast-miniserie van Alicante, over je identiteit vinden binnen de Nederlandse samenleving.

Denkers en doeners

KIS presenteert een zesdelige podcastserie: inspirerende denkers en doeners over diversiteitsvraagstukken.

Gezond én lekker mediadieet

Lees het artikel op het Mediawijzer.net blog over het belang van beeldgeletterdheid voor een inclusievere wereld.

Divers of representatief?

Adformatie sprak met Bas Vroonland over het hanteren van de juiste terminologie als het gaat om diversiteit (betaald artikel).

Bonte Was Podcast

Beluister de gesprekken met journalisten en mediamakers over de invloed van de media en leer je eigen blinde vlekken herkennen.

Humor of racisme?

Jongeren delen racistische WhatsApp-stickers en memes. In deze podcast van Alicante wordt onderzocht waar dit vandaan komt en waarom we dit precies delen.

Deel jouw tips

Heb jij ook een lees-, luister- of kijktip voor meer verdieping? Stuur deze aan info@mediawijzer.net

 

Inclusieve media

Hoe kunnen media (en mediawijsheid) bijdragen aan een meer inclusieve samenleving? Ontdek de nieuwste kennis, tips en verhalen uit de praktijk.

» Verdiep je in inclusieve media

  Inclusief bereik

  Hoe bereik je in deze diverse samenleving met een mediawijsheid-initiatief (nieuwe) doelgroepen? Ontdek de nieuwste kennis, tips en verhalen uit de praktijk.

  » Verdiep je in inclusieve media

  Inclusief ontwerp

  Hoe kun je een mediawijsheid-initiatief inclusief ontwerpen? Waar let je op en hoe toets je dat? Ontdek de nieuwste kennis, tips en verhalen uit de praktijk.

  » Verdiep je in inclusieve media

  Dit inspiratiedossier is onderdeel van het themajaar All inclusive, in aanloop naar de MNX op 20 april 2021. Lees meer over het themajaar. Heb je ideeën, tips, vragen of iets anders dat je wilt delen? Stuur een mail naar info@mediawijzer.net.