Inclusief ontwerp
We leven in een wereld waarin mediawijsheid geen luxe is, maar een noodzaak om mee te komen in de samenleving. Als we als netwerk mediawijsheid-initiatieven opzetten is het daarom essentieel dat deze zo zijn ontworpen dat niemand wordt uitgesloten. Van co-creatie tot (digitale) toegankelijkheid; maak werk van inclusief ontwerp.
Hoe kun je een mediawijsheid-initiatief inclusief ontwerpen? Waar moet je dan op letten? En hoe toets je dit?
Podcast met Armen Mnatsian & Morena Lam
Digitale inclusie begint bij digitale toegankelijkheid. Armen Mnatsian, expert digitale toegankelijkheid, en Morena Lam, ervaringsdeskundige, vertellen waarom het zo belangrijk is om inclusief te ontwerpen én waar je op let.
Beluister de podcast, ook via Spotify, iTunes en YouTube. Of lees de samenvatting.
Er zijn...
500.000 mensen
met een visuele beperking
1.100.000 mensen
met een verstandelijke beperking
1.500.000 mensen
die laaggeletterd zijn
1.600.000 mensen
met een fysieke beperking
Netwerkpartners delen hun ervaring & tips:
Inspirerende projecten tijdens de MNX21
Tijdens de #MNX21 hebben netwerkpartners hun best practices gedeeld in de interactieve sessies. In de sessie Inclusief ontwerp vertellen Niels Bloembergen (Mediajungle), Saskia Hamminga (SeniorWeb), Eppo van Nispen tot Sevenaar (Beeld en Geluid) en Jeppe den Uijl en Marion Willemsen (X11) onder leiding van Wina Smeenk over hun projecten. Lees het verslag over de sessie Inclusief ontwerp.
"Steffie wordt volledig ontworpen voor, en ook door de doelgroep mensen met een verstandelijke beperking."
Jacques de Wit van Leer Zelf Online vertelt over het ontwerpproces van de Steffie Assistent en over het nieuwe sociale consortium voor educatie en inclusie SOPIE.
"We willen een Nederlands onderwijsaanbod ‘voor iedereen’ ontwikkelen en interculturele dialoog tussen de bestaande meerderheid en minderheden verbeteren."
Sanne Sprenger van Common Frames vertelt hoe zij lesmateriaal ontwikkelden voor nieuwkomers, in co-creatie met jongeren, docenten en onderzoekers.
De belofte van inclusieve technologie
'Een inclusieve arbeidsmarkt kan alleen ontstaan als verschillende groepen hun macht kunnen claimen in het ontwerp van technologie.'
Kan de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) bijdragen aan een inclusieve samenleving? Met vier interactieve installaties maakt SETUP de gevolgen van AI voor de diversiteit op de arbeidsmarkt tastbaar en invoelbaar.
Gebruiker Centraal is een community voor professionals die bezig zijn met de (online) dienstverlening van de overheid. Ze delen tools en komen samen tijdens events, om de (online) dienstverlening van de overheid naar een hoger plan te tillen. Zodat meer burgers van digitale diensten gebruik kunnen en willen maken.
Beeldkompas is een programma van de Rijksoverheid met als doel om rijksambtenaren beeld nog beter en meer weloverwogen in te laten zetten. Met cursussen, tools & kennis en een netwerk. Lees deze bijvoorbeeld deze artikelen:
Inclusief ontwerp start bij een divers en inclusief team. Een diversiteit aan perspectieven en achtergronden zorgt voor betere resultaten. Hoe ver is jouw organisatie met inclusie & diversiteit?
Code Diversiteit & Inclusie biedt een stappenplan en organisatiescan.
De Nederlandse samenleving is superdivers en publieke organisaties hebben contact met veel verschillende mensen. Communicatie waarbij iedereen zich gezien en begrepen voelt, is dus van groot belang. KIS biedt een handleiding om de koers voor inclusieve communicatie te bepalen.