Eerste MOOC over het belang van programmeren voor kinderen

maandag 5 mei 2014

Programmeren is een vaardigheid die steeds belangrijker wordt in onze maatschappij. Het verbetert het creatief en logisch denken en stimuleert het probleemoplossend vermogen. Daarom organiseert Cubiss in opdracht van de Brabantse Netwerkbibliotheek een MOOC over ‘Ontluikend programmeren’ van 19 t/m 23 mei 2014. De MOOC is bestemd voor docenten/leerkrachten die hun leerlingen willen leren programmeren of voor mediacoaches, die leerlingen het belang van programmeren willen laten zien. De MOOC is ook geschikt voor leesconsulenten en ouders die meer willen weten over programmeren.

Scholen en bedrijven hechten steeds meer waarde aan vaardigheden zoals programmeren. Volgend schooljaar wordt het in het Verenigd Koninkrijk zelfs al een vast onderdeel van het lespakket, zowel op basisscholen als op middelbare scholen. Wie kan programmeren heeft (later) betere kansen op de arbeidsmarkt en in een groeiende technologiesector is dat belangrijk.

Wat leer je tijdens de MOOC?
Tijdens de MOOC maak je kennis met de beginselen van het programmeren. Je leert wat het (maatschappelijke) belang is van de vaardigheid programmeren en waarom het belangrijk is. Je ervaart voor welke doelgroep het leren programmeren toepasbaar is en hoe je de doelgroep aan de slag kunt zetten met programmeren.

De MOOC vindt plaats van 19 t/m 23 mei 2014. We starten met een Meet & Greet. Tijdens deze offline ontmoeting, maak je kennis met de bouwers van de MOOC én de andere deelnemers. Remco Pijpers van Kennisnet/Mijn Kind Online zorgt tijdens deze live ontmoeting voor de nodige inspiratie én je kunt deelnemen aan een aantal workshops.

Opzet
Dag 1: 19 mei 2014 – Meet & Greet, offline ontmoeting van 13:00 tot 16:00 uur bij Cubiss, Statenlaan 4 in Tilburg.
Dag 2: Wat is ontluikend programmeren? Waarom is programmeren belangrijk?
Dag 3: Verdieping
Dag 4: Leren programmeren voor beginners

De opzet van de MOOC is gebaseerd op het Mediawijsheid Competentiemodel van Mediawijzer.net.

Aanmelden
Doe mee met de online cursus van MOOC MEE! over Ontluikend programmeren en schrijf je in op www.moocmee.nl. Uiteraard is de MOOC open en kan iedereen deelnemen. Je kunt apart op het inschrijfformulier aangeven of je aanwezig bent bij de Meet & Greet.

[De website van MOOC MEE! is sinds de publicatie van dit artikel offline gehaald]

MOOC MEE!
MOOC staat voor Massive Open Online Courses. Meer informatie, de voor- en nadelen en andere aanbieders vind je in het dossier MOOC op Mediawijsheid.nl.
De online cursussen van MOOC MEE! zijn Nederlandstalig en iedereen kan deelnemen, ongeacht opleidingsniveau. MOOC MEE! wil docenten/leerkrachten, mediacoaches, leesconsulenten en ouders up-to-date houden over gevarieerde onderwerpen. Om de cursussen zo toegankelijk mogelijk te maken, biedt MOOC MEE! ruimte om je eigen leerproces in te richten. Je kiest dus zelf wanneer en hoe je de stof tot je neemt. Er zijn geen kosten verbonden aan de online cursussen.

Ruim driehonderd deelnemers meldden zich aan voor onze eerste MOOC over ‘Online Privacy’ tijdens de Week van de Mediawijsheid 2013. De sessies van deze eerste niet-universitaire Nederlandse MOOC werden goed gevolgd. Deelnemers gingen onderling actief het gesprek aan en de reacties zijn ronduit enthousiast. In 2014 volgen er naast ontluikend programmeren nog twee MOOCs over: 21e eeuwse vaardigheden en poëzie binnen jeugdliteratuur.

Lees ook:
» Codekinderen: leren programmeren vanaf groep 3
» Aan de slag met programmeren, 4 tips
» Filosofen die kunnen programmeren
» Donald Duck zoekt programmeer-talent

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.