3 manieren om aan te haken op de Media Ukkie Dagen: van speen tot game

woensdag 13 maart 2019

mud19,media ukkie dagen,van speen tot gameOm het belang van mediaopvoeding onder de aandacht te brengen bij ouders en (professionele) opvoeders, organiseert het Netwerk Mediawijsheid voor de achtste keer de Media Ukkie Dagen. De jaarlijkse campagne is van vrijdag 29 maart t/m vrijdag 5 april en heeft als thema ‘van speen tot game’. Op het programma staan uiteenlopende activiteiten in het land, een veldscan over informatievoorziening rondom mediaopvoeding en een review van 7 jaar Iene Miene Media.

3 manieren om met jouw organisatie bij te dragen aan de Media Ukkie Dagen! 

1. Meld je activiteit aan

Tientallen organisaties door heel Nederland organiseren activiteiten voor (groot)ouders en (professionele) opvoeders en hun ukkies om hen te ondersteunen bij de mediaopvoeding. Netwerk Mediawijsheid vraagt op deze manier samen met haar netwerkpartners zoals bibliotheken, mediacoaches, Centra voor Jeugd en Gezin en kinderdagverblijven aandacht voor het belang van digitale opvoeding van dreumesen, peuters en kleuters en mediawijs gedrag. Verzorgt jouw organisatie een activiteit? Vergeet niet deze op de kaart te zetten.

2. Gebruik de toolkit met poster, visuals, tips & inspiratie

Nog bezig met het organiseren van een activiteit of ben je op zoek naar visuals of ander campagnemateriaal? In de handige toolkit vind je onder meer:

  • Logo’s, visuals en de campagneposter. Hang de poster op om te laten zien dat je meedoet aan #MUD19.
  • Voorbeelden van activiteiten die je als organisatie kunt organiseren
  • Overzicht van beschikbaar materiaal voor workhops (denk aan lesbrieven, draaiboeken voor bijeenkomsten, flyers, etc)
  • Leestips voor professionals over mediaopvoeding
  • Een overzicht van informatiekanalen over mediaopvoeding

» Naar de toolkit

3. Zet de MediaDiamant in: wegwijzer voor ouders & opvoeders

Netwerk Mediawijsheid biedt ouders en andere opvoeders praktische tips voor mediaopvoeding met de MediaDiamant: wegwijs in mediaopvoeding. De MediaDiamant is opgebouwd uit vijf kanten die samen de belangrijkste onderdelen van mediaopvoeding vormen: Plezier, Veilig, Samen, Inhoud en Balans. De tips in de MediaDiamant zijn onderverdeeld in leeftijdscategorieën, waaronder 0 t/m 5 jaar.

Ook als professional kun je de MediaDiamant inzetten. Hier vind je informatie. Lees ook de interviews met enkele ervaringsdeskundigen: zo pakken andere professionals het aan!

Tot 15 maart kun je kosteloos een pakket aanvragen met 20 MediaDiamant knipvellen, 100 praktische flyers onderverdeeld in 4 setjes toegespitst op de leeftijdsgroepen 0-5, 6-8, 9-12 en 13-18. Inclusief begeleidende brief. Zolang de voorraad strekt.

Ook tijdens de #MUD19:

Onderzoek

Bij de start van de Media Ukkie Dagen worden de uitkomsten van de veldscan over professionele informatievoorziening rondom mediaopvoeding voor ouders en opvoeders van 0- tot 6-jarigen gepresenteerd. Netwerk Mediawijsheid en het NJi onderzoeken hierin de rol van onder andere het consultatiebureau bij mediaopvoeding. Weten ouders hen te vinden als het om mediaopvoeding gaat? Welke vragen krijgen ze van ouders? En hebben ze alle kennis en tools in handen om deze vragen goed te beantwoorden?

In een samenvatting van zeven jaar Iene Miene Media-onderzoek, samengesteld door Hogeschool Windesheim, en in een ouderpanel van Opvoedinformatie Nederland wordt er onder andere gekeken naar de belangrijkste vragen die leven bij ouders, hun zorgen, trends en ontwikkelingen in mediagebruik.

» Bekijk alle onderzoeksresultaten

Experts en netwerkpartners delen hun kennis

Diverse experts en partners van het Netwerk Mediawijsheid onderschrijven het belang van mediaopvoeding. Zij delen in aanloop naar en tijdens de Media Ukkie Dagen hun kennis over actuele thema’s rondom mediaopvoeding. Hierbij kun je denken aan veelgestelde vragen zoals: wat zijn trends en ontwikkelingen op het gebied van balans? Hoe houd ik als ouder grip op het mediagebruik van mijn kind? Wat zijn goede en kwalitatieve games en apps?

Op sociale media meepraten over de Media Ukkie Dagen? Gebruik dan #MUD19.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.