In de Week van de Mediawijsheid is het voorleesboekje ‘Mijn computer is leuk!’ gelanceerd. Dit voorleesboekje biedt op een speelse manier mediaopvoedondersteuning aan ouders met jonge kinderen (2,5 – 6 jaar). Het boekje is geschikt voor alle ouders, inclusief opvoeders die moeite hebben met lezen of met de Nederlandse taal. De bijbehorende handleiding geeft leerkrachten, opvoedadviseurs, mediacoaches of oudercontactpersonen suggesties voor de invulling van themabijeenkomsten voor ouders.
Vriendelijk zijn en vragen stellen
Op een bijeenkomst op een basisschool introduceren we het voorleesboekje voor kinderen van 2,5 – 6 jaar. Ik raak in gesprek met ouders over het computergebruik van hun kinderen. Een van de moeders legt uit waarom ze haar kinderen niet verbiedt om allerlei knoppen uit te proberen. “Als je te streng bent gaan de kinderen dicht, je moet vriendelijk zijn en vragen stellen. Dan praten de kinderen over wat ze doen en zien op de computer.” Verder zorgt ze ervoor dat ze regelmatig over hun schouders heen meekijkt.
Deze moeder benoemt precies waar we met dit boekje naartoe werken: dat ouders en kinderen, hoe jong ook, samen praten over computer- en internetgebruik. Zodat ouders en kinderen een gewoonte aanleren die ook later van pas kan komen, als de kinderen ouder zijn en het computergebruik nog complexer wordt.
In het voorleesboekje doen ouders en kinderen samen spelletjes op de computer, skypen ze met oma, kijken ze naar reclame en kibbelen ze over tijdgrenzen. Ook gaan ze lekker buiten spelen of naar een buurthuis. Bij elk onderwerp staan een paar vragen aan het kind die het gesprekje tussen ouder en kind stimuleren.
Lekker spelen in het buurthuis
De onderwerpen uit het voorleesboekje zijn gebaseerd op gesprekken met opvoedadviseurs en ouders. Zo komt het stukje over spelen in het buurthuis voort uit het verhaal van deze moeder:
“Mijn oudste kind was 7 jaar en zat de hele dag achter de computer. De jongere kinderen van 3 jaar en 1,5 jaar zaten daardoor ook de hele dag achter de computer. Ik wist niet hoe ik dat kon stoppen. Het kind van 3 jaar oud was gewoon verslaafd. Totdat mijn oudste kind naar een buurthuis ging. Daar zat ze op kookles, fotoclub, aardrijkskunde, filmclub, huiswerkbegeleiding. Toen zat ze bijna niet meer achter de computer. De jongere kinderen gingen niet naar het buurthuis. Maar automatisch zaten ook zij niet meer achter de computer. De oudste was een voorbeeld voor hen.”
Helemaal ideaal werd het nog niet, maar ook daar vond ze een oplossing voor. “Op een gegeven moment zag ik mijn oudste bijna niet meer, omdat ze altijd in het buurthuis zat. Ik miste haar. Toen hebben we afspraken gemaakt, ze mocht kiezen en gaat nu 2 tot 3 keer per week naar het buurthuis.”
Themabijeenkomsten voor ouders + handleiding
Samen met een handleiding dient het voorleesboekje als basis voor themabijeenkomsten over mediawijsheid. Bijvoorbeeld op de Voorschool, op de basisschool, in de bibliotheek, in het buurthuis, op een peuterspeelzaal of tijdens een taalles. Aan de hand van de onderwerpen in het boekje kunnen ouders onderling uitwisselen over de opvoeding van hun kinderen en mediawijsheid.
De handleiding geeft leerkrachten, opvoedadviseurs, mediacoaches of oudercontactpersonen suggesties voor de invulling van de bijeenkomst. Uitwisseling tussen ouders onderling staat hierbij centraal. In de handleiding zitten mondelinge oefeningen voor ouders met verschillende taalniveaus, links naar filmpjes en diverse aanvullende werkbladen die het gesprek tussen ouders op gang kan brengen. Het geheel is gebaseerd op de gedachte dat een tip of advies van een mede-ouder langer beklijft dan wanneer diezelfde tip van een voorlichter komt.
Downloaden/bestellen ‘Mijn Computer is leuk!’
Het voorleesboekje, de handleiding en de bijpassende PowerPoint presentatie zijn gratis te downloaden via de website van Pharos. ‘Mijn computer is leuk!’ kan ook in hardcopy voor 5 euro besteld worden in de webshop van Pharos.
Meer informatie over laagdrempelige mediaopvoedingsondersteuning is te vinden in de publicatie ‘Allochtone ouders en de digitale generatiekloof’ (pdf). Het project is mede mogelijk gemaakt door MiraMedia en Combiwel, met financiering van Oranje Fonds.
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.