Hoe ga je als opvoeder om met onderwerpen als veilig internetgebruik, sociale media en de invloed van gamen? Een nieuwe set praatkaarten van Bureau Jeugd & Media, ontworpen in samenwerking met Homestart, bieden een praktische en laagdrempelige oplossing. Of je nu opvoeder, docent of professional bent, deze kaarten helpen je om op een eenvoudige en effectieve manier in gesprek te gaan over mediawijsheid.
De praatkaarten en bijbehorende video’s zijn speciaal ontwikkeld voor opvoedondersteuners en docenten om gesprekken met opvoeders over mediaopvoeding thuis te faciliteren. Ze zijn gemaakt in samenwerking met Homestart, zodat Homestart-vrijwilligers ook met kwetsbare en/of laaggeletterde gezinnen in gesprek kunnen gaan. Het taalgebruik is dus laagdrempelig, het aantal tips beperkt en de kaarten maken gebruik van heldere strips met herkenbare situaties. Op elke kaart staan bovendien gespreksvragen om het gesprek op gang te brengen.
Vijf thema’s
De praatkaarten behandelen vijf thema’s, elk bestaande uit vier kaarten. De thema’s en hun bijbehorende onderwerpen zijn als volgt:
- Gezond: over gezond mediagebruik, gamen en huiswerk maken zonder afleiding.
- Veilig: over sterke wachtwoorden, openbare wifi, sexting en grooming.
- Oplichting: over influencers en reclame, nep-aanbiedingen en geldezels.
- Sociale media: over online ruzies, regels op sociale media en Snapchat.
- Praat erover: over waar je online hulp kunt vinden, de rol van school en wat de politie kan doen.
Bij elk thema is er expliciete aandacht voor de rol van de opvoeder. Dit is belangrijk omdat er veel lesmateriaal beschikbaar is over mediawijsheid voor kinderen en jongeren, maar er is minder informatie voor opvoeders. De kaarten helpen opvoedondersteuners en docenten om opvoeders praktische tips te geven, zodat zij thuis het gesprek beter kunnen voeren en een goed voorbeeld kunnen stellen.
Zo gebruik je de kaarten
De kaarten dienen als gespreksstof en kunnen door professionals flexibel worden ingezet. Zo kunnen ze een aantal kaarten neerleggen en samen een onderwerp of strip kiezen die aanspreekt, of een thema selecteren dat op dat moment relevant is. Er is geen vaste volgorde; de kaarten zijn bedoeld als ondersteuning.
Voor ouders en opvoeders zijn de kaarten ook op verschillende manieren bruikbaar. Ze kunnen een onderwerp kiezen dat hen aanspreekt en de strip, gespreksvragen, weetjes en tips doornemen. Daarnaast kunnen ze de bijbehorende video bekijken om meer te leren over het onderwerp. Als een ouder met hun tiener een bepaald onderwerp wil bespreken, kunnen ze samen de strip lezen of de weetjes en tips gebruiken om zich beter voor te bereiden. Bij vervelende online ervaringen van hun tiener kunnen de kaarten over het inschakelen van de politie of contact opnemen met school extra steun bieden.
Meer informatie, inclusief een video-animatie met aanvullende inzichten en tips, is te vinden op de website van Bureau Jeugd & Media.
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.