Mediawijsheid op de NOT 2015

dinsdag 13 januari 2015

Nog even en de Jaarbeurs in Utrecht is weer vijf dagen lang het mekka voor onderwijsminnend Nederland. Tienduizenden professionals maken op de NOT 2015 kennis met de nieuwste trends en producten, laten zich inspireren tijdens talloze seminars en gaan natuurlijk met elkaar in gesprek.

Wie vaker de NOT bezocht heeft, weet ook dat de beurs overweldigend groot is. Een thematisch ‘aanvalsplan’ kan je helpen focus aan te brengen in je bezoek en echt geïnspireerd, in plaats van uitgeput, huiswaarts te keren. Benieuwd naar een mogelijk aanvalsplan op het gebied van mediawijsheid? Lees dan verder!

Aanwezige partners van Mediawijzer.net

Wat zijn de laatste ontwikkelingen en producten op het gebied van mediawijsheid? Vraag het eens aan de partners van Mediawijzer.net.

 • EYE (08.A082) – EYE staat voor je klaar met filmeducatie voor in de klas d.m.v. gastlessen, lesmaterialen, deskundigheidsbevordering en advies.
 • Plein C (08.A086) – Plein C is het startpunt voor cultuur op school in de provincie Noord-Holland.
 • Uitgeverij Deviant (09.C040) – In de game On the Ground Reporter kruipt de leerling in de rol van journalist en onderzoekt hij maatschappelijke themas als emancipatie, veiligheid en immigratie. De leerling is praktisch bezig en leert al gamende belangrijke vaardigheden.
 • Uitgeverij Instruct (09.C048) – Instruct biedt uitdagende en interactieve lesmethoden voor type-, computer- en digivaardigheden. In samenwerking met partner Social Media Wijs (een training & adviesbureau gericht op de inzet van sociale media in het onderwijs) wordt het Social Media Rijbewijs aangeboden.
 • NTR (10.C020) – De NTR biedt de leerkracht voor het gebruik van online video veel educatieve mogelijkheden.
 • Nationale Onderwijsgids (10.F060) – Het online kennisplatform nationaleonderwijsgids.nl bevat actuele informatie over onderwijs(gerelateerde) onderwerpen, inclusief mediawijsheid.
 • Stichting Omgaan met Pesten (10.G019) – Stichting Omgaan met Pesten biedt voor ouders de Workshop Digitaal Pesten.
 • Innofun (11.C004) – Innofun gelooft in betekenisvol leren in een uitdagende leeromgeving, waar mensen samenwerken, kennis delen en creeren. De inzet van ict en sociale media is hierbij vanzelfsprekend.
 • Kennisnet (11.A024) – Kennisnet en Mijn Kind Online versterken en ondersteunen kinderen, ouders en leerkrachten op het gebied van kinderen, digitale media en mediawijsheid.
Eye Plein C NOT 2015

Eye en Plein C op de NOT 2015

Bezoek de Klas voor de toekomst

De klas voor de toekomst staat voor de tweede keer als non-profit organisatie op de NOT. Als bezoeker kun je over de schouders van leerlingen meekijken en ervaren hoe we onderwijs van de 21ste eeuw verder vorm gaan geven. Toonaangevende educatieve partijen en bedrijven gaan met leerlingen aan de slag met innovatieve producten in twee thema’s: de Lego Education Innovation Studio en de boekvrije klas.

De klas voor de toekomst presenteert voor het eerst in Nederland een Lego Education Innovation Studio. In samenwerking met Lego Education, First Lego League, Heutink, Heutink ICT en Kids-f bouwen we aan een complete wetenschap- en technieklokaal. De Lego Education Studio is modulair opgebouwd en biedt een doorlopende techniek leerlijn van 0 tot 18.

Naast de Lego Education Innovation Studio gaan leerlingen in de klas voor de toekomst op de beursvloer aan de slag in een boekvrije klas. Samen met Prowise en innovatieve educatieve uitgeverijen laten we een totaal oplossing zien die aansluit op het op het onderwijs van de 21ste eeuw.

Loop mee met een innovatieroute

Iedere beursdag kun je meelopen met ‘Innovatieroutes‘. Tijdens de route krijg je de meest opvallende innovaties binnen jouw vakgebied te zien, die alle ingezonden zijn voor de Innovatie Award 2015. De routes worden begeleid door een hostess en bij iedere innovatie krijg je in een elevatorpitch van één minuut te horen wat het inhoudt en wat er nu zo vernieuwend aan dit product of deze dienst is.

Dagelijkse starttijden innovatieroutes:
Primair Onderwijs – 10:30 uur en om 13:30 uur
Voortgezet Onderwijs – 11:30 uur en om 14:30 uur
Middelbaar Beroeps Onderwijs – 12:30 uur en om 15:30 uur

Startpunt: stand 10.C040

NOT Jaarbeurs Utrecht

Laat je inspireren tijdens talloze mediawijsheid seminars

De NOT biedt ook een uitgebreid programma vol gratis te volgen seminars, presentaties en workshops. Hieronder een kleine selectie van seminars op het gebied van mediawijsheid. Er zijn er nog veel meer! Kijk hier voor het complete aanbod en meld je meteen online aan.

 • Leerlingen opleiden voor de toekomst – 28 en 30 januari
Hoe bereiden we onze jeugd voor op de arbeidsmarkt van morgen? De toekomst is wat je er zelf van maakt. Dus, hoe helpen we leerlingen hun vaardigheden voor het vormgeven van hun eigen toekomst te ontplooien? Tijdens deze sessie gaat Kennisnet in op hoe ontwikkelingen als de ‘maker movement’ en ‘leren programmeren’ hier een bijdrage aan kunnen leveren.
Locatie: Onderwijs Academie ICT | Begintijd: 14:15 uur | Eindtijd: 15:00 uur
 • Mediawijs met Digiveiligheid en Social Media (VO & MBO) – 29 januari
Jongeren groeien op met tv, internet en mobieltjes. De digitale mogelijkheden zijn onbegrensd, maar zo ook de risico’s. Hoe mediawijs zijn leerlingen? Hoe maak je leerlingen op een interactieve wijze bewust van o.a. misbruik van persoonsgegevens, cybercriminaliteit en digitaal pesten? Internet is met Twitter, Facebook en Youtube een sociale bezigheid geworden, ook onder jongeren. Toch overschatten jongeren vaak hun online capaciteiten. Instruct vertelt wat sociale media allemaal te bieden heeft.
Locatie: Theater Paars | Begintijd: 10:30 uur | Eindtijd: 11:15 uur
 • Social Media Rijbewijs (VO) – 30  januari
Sociale media zijn voor jongeren net zo belangrijk als zuurstof. Hun leven speelt zich steeds meer digitaal af. Als school wil je graag aansluiten bij de belevingswereld van leerlingen. Maar hoe doe je dat? Hoe kan jouw school op een structurele manier sociale media lessen aan leerlingen bieden? Social Media Wijs en Instruct presenteren het antwoord op deze vraag in de workshop ‘Methode Social Media Rijbewijs’. De lessen van deze digitale methode zijn erop gericht om leerlingen te leren om sociale media veilig en doelgericht in te zetten. Docenten van de school worden opgeleid om de lessen te verzorgen. Zo worden zowel docenten als hun leerlingen social mediawijs.
Locatie: Theater Paars | Begintijd: 10:30 uur | Eindtijd: 11:15 uur
 • Podcastopname Tieners en seks op internet – 30 januari

Gespreksleider Marjolijn de Cocq gaat samen met Remco Pijpers (expert kind en digitale media bij Kennisnet) in gesprek met Linda Duits (onderzoeker Jeugd en Media) en Justine Pardoen (hoofdredacteur Ouders Online) over tieners en seks op internet. Hoe groot is het probleem van ‘sexting‘ eigenlijk en hoe zorg je dat jongeren zich bewust worden van de risico’s?

Locatie: Standnummer 11.A024, hal 11 | Begintijd: 14:45 uur | Eindtijd: 15:45 uur

seminar sessie Mediawijzer.net NOT 2015 MediaMasters Week van de Mediawijsheid Ontdekmedia

Presentatie door Joyce Sint Nicolaas, Mediawijzer.net, over het belang van mediawijsheid. Praktijkvoorbeelden: MediaMasters en de Week van de Mediawijsheid.

Kom naar het seminar van Mediawijzer.net

Mediawijzer.net is ook aanwezig op de beurs en verzorgt drie gratis, identieke seminars met als thema: Aan de slag met mediawijsheid in het basisonderwijs.

Het seminar is bedoeld voor leerkrachten en bestuurders in het basisonderwijs die voor het eerst aan de slag willen met mediawijsheid of meer aandacht aan het onderwerp willen besteden in hun lesprogramma. Centraal staan MediaMasters en Ontdekmedia; twee hulpmiddelen om mediawijsheid op een laagdrempelige manier te integreren in het onderwijs.

De seminars vinden plaats in Onderwijs Academie ICT op de volgende momenten:

dinsdag           27 januari           15:15-16:00 uur
donderdag      29 januari           15:15-16:00 uur
zaterdag          31 januari          15:15-16:00 uur

Je kunt je hier registreren. Tip: voer in het veld ‘Zoek op onderwerp/bedrijf’ mediawijsheid in, dan verschijnen de sessies vanzelf.

MediaMasters 2013 diploma Week van de Mediawijsheid

Diplomauitreiking van een klas uit Gouda die heeft meegedaan aan MediaMasters 2013.

Lees het beursmagazine

In het NOT beursmagazine lees je meer over het Mediawijsheid Competentiemodel, MediaMasters en Ontdekmedia. Kun je ons seminar niet bezoeken, dan ben je alsnog helemaal bij! Het beursmagazine wordt hardcopy uitgedeeld tijdens de NOT , dit zal voorafgaand en tijdens de beurs gebeuren.

Ga jij dit jaar naar de NOT? En zo ja, heb je al een plan, of laat je je verrassen?

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.