Nu te downloaden: whitepaper ‘Content op maat’

maandag 28 juli 2014

Mediawijzer.net organiseerde in juni een expertsessie over Content op maat. Het doel van die sessie was een beeld krijgen van de plek van mediawijsheid in het spel van big data, algoritmes en profielen van consumenten. Een spel dat makers van media nieuwe kansen biedt, maar ook nieuwe verantwoordelijkheden. Want hoe transparant moet je als maker en aanbieder van media zijn over de manier waarop ‘Content op maat’ tot stand komt?

Over ‘Content op maat’ hebben we de afgelopen tijd verschillende artikelen gepubliceerd. Daarnaast heeft trendwatcher Sander Duivestein op uitnodiging van Mediawijzer.net zijn visie op ‘Content op maat’ gegeven tijdens het Mediapark Jaarcongres 2014.

In deze whitepaper combineert Mediawijzer.net de uitkomsten van de expertsessie, de eerder verschenen artikelen en de presentatie van Sander Duivestein.

» Download whitepaper ‘Content op maat’

Tweede expertsessie oktober 2014
‘Content op maat’ is een onderwerp waar veel over te zeggen is. Mediabedrijven zijn nu stappen aan het zetten. Discussies over privacy, transparantie en de plek van robots en data-experts in het redactionele proces worden volop gevoerd. Mediawijzer.net organiseert in oktober dan ook een tweede expertsessie. De resultaten van die sessie zullen wij uiteraard weer delen via deze site en een nieuwe versie van de whitepaper. 

Mocht je vragen hebben over de whitepaper, dan hoor ik die graag. Laat hieronder een reactie achter of mail mij via fjansen@beeldengeluid.nl.

Reacties 4

  1. johnvalk

    Hoewel niet in deze brochure expliciet genoemd biedt is “content op
    maat” ook een issue voor de Openbare bibliotheken, die zoeken naar wegen om
    meerwaarde in hun dienstverlening te creëren. De Openbare bibliotheken ontlenen steeds minder hun bestaansrecht aan de traditionele uitleenfunctie. Dat leveren
    van ‘content op maat’ richt zich bij Openbare Bibliotheken op het geven van informatie op maat, gericht leesadvies, al dan geautomatiseerd. De Openbare bibliotheken staan zelf niet stil. Binnen de bibliotheekcatalogus van Bicat krijg je via een algoritme leesadvies op basis van leengedrag. Met name Muziekweb is voor wat betreft luisteradvies dé aangewezen plek. Op de website van bibliotheek.nl doet ‘Welk boek’ op basis van zelf ingevoerde kenmerken leessuggesties. In deze brochure wordt de consument min of meer als een door marketingacties te bewerken eenheid beschouwd. Snel, kritisch de juiste informatie tot je nemen vergt ook een zekere vaardigheid en verantwoordelijk van de consument zelf, in de Openbare bibliotheek hebben we het over klant of burger. Burgers daarin scholen, Prof. Dr. Frank Huysman noemde het ‘volksverheffing 2.0’, is juist een taak voor de Openbare bibliotheek. Het is dan ook goed te zien dat Openbare bibliotheken nauw worden betrokken bij projecten als digisterker, waarin met het sluiten van fysieke overheidsloketten burgers worden getraind in het omgaan met het digitale loket. Op lokaal niveau, bij Bibliotheek Rotterdam, waar ik als mediacoach werkzaam ben krijgen burgers via de website o.a. advies over het kritisch zoeken naar informatie op internet (bijv. http://bit.ly/1nXzC1Q ) en loopt er een project ‘Superbibliothecarissen’ waarin bibliotheekmedewerkers zich meer persoonlijk profileren, op internet, sociale media profileren als expert, adviseur en wellicht ook inspirator. Ik raad tot slot iedere bij beleid betrokken bibliothecaris aan deze brochure le lezen en de hierin genoemde ervaringen van mediaorganisaties mee te nemen in het vormgeven van die nieuwe dienstverlening!

    John Valk
    Specialist Muziek/Mediacoach/Webredacteur Bibliotheek Rotterdam

  2. Floortje Jansen

    Dag John, dank voor je mooie reactie! Interessant om te lezen hoe ook de lokale ‘Huizen van mediawijsheid’ hier op allerlei niveaus mee bezig zijn. Uit je verhaal maak ik op dat a) het leveren van ‘Content op Maat’ en b) het verstrekken van informatie hierover, twee verschillende paden zijn. Weet jij of er in de sector een programma bestaat waar deze componenten reeds bij elkaar komen?

  3. johnvalk

    Hoi Floortje, nee, voorzover ik kan overzien niet. Het SIOB zit misschien nog het dichtst op informatievaardigheden met haar onderzoek, activiteiten en publicaties, maar echt een programma waarin a) het leveren van ‘Content op Maat’ en b) het verstrekken van informatie bij elkaar komen ken ik niet. Maar wellicht komen er nog reacties uit het openbare bibliotheekveld met plannen in die richting?

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.