Onderzoek Iene Miene Media: een derde van de ouders weet niet wat hun jonge kind doet op een beeldschermMedia Ukkie Dagen 2017 in teken van Slim opgroeien met schermen

vrijdag 31 maart 2017

Kinderen in de leeftijd van nul tot en met zes jaar kijken ruim twee uur per dag naar een scherm. Een derde van de ouders weet niet wat hun kinderen dan zien. Vooral YouTube-filmpjes kijken peuters en kleuters zonder ouderlijk toezicht. Dit blijkt uit het nieuwe onderzoek Iene Miene Media 2017* dat bij de start van de Media Ukkie Dagen 2017 is gepresenteerd. De Media Ukkie Dagen vinden plaats van 31 maart tot en met 7 april en staan dit jaar in het teken van ‘Slim opgroeien met schermen’. In heel het land vinden activiteiten plaats.

Een greep uit de onderzoeksresultaten: de tv is het populairste scherm voor kinderen (82%), op de voet gevolgd door de tablet (64%). Ook de smartphone wordt veel gebruikt. 37% van de peuters en kleuters heeft thuis geregeld een smartphone in handen om filmpjes te bekijken of een spelletje te spelen. In slaapkamers van jonge kinderen zijn weinig schermen te vinden. Toch heeft 13% van de kinderen tot en met zes jaar al een televisie op hun kamer staan. Bij peuters en kleuters van laagopgeleide ouders is de kans 1 op 4 dat zij een tv op hun kamer hebben.

Krista Okma, opvoedexpert, vindt het aantal jonge kinderen met een tv op de slaapkamer verontrustend: “Als je je peuter of kleuter op zijn slaapkamer tv laat kijken, dan is het lastig om in de gaten te houden waar hij of zij naar kijkt. Peuters en kleuters hebben nog begeleiding nodig. Kinderen snappen niet dat wat zij op tv zien niet echt is. Het is voor de ontwikkeling van je kind beter als je bijvoorbeeld bij enge beelden direct kunt uitleggen dat wat zij zien, niet echt is.”

Verder blijkt dat bijna tweederde van de ouders moeite heeft met het instellen van filters en parental controls of daar onbekend mee is. Daarmee kunnen zij bijvoorbeeld voorkomen dat hun kind met seksueel getinte content wordt geconfronteerd of te lang gebruikmaakt van het scherm. Krista Okma raadt ouders aan om filters en parental controls in te stellen voor hun jonge kinderen. “Zeker nu we weten dat veel ouders hun peuters en kleuters YouTube-filmpjes in hun eentje laten kijken. Je voorkomt met filters dat je kind verkeerde filmpjes ziet, terwijl je staat te koken.”

Slim opgroeien met schermen

Veel ouders hebben vragen over het mediagebruik van hun kinderen. Zoals: hoe kan ik de online veiligheid van mijn kind garanderen (51%)? Hoe houd ik het gebruik van beeldschermmedia in de hand (48%)? En de content die mijn jonge kinderen bekijken, is dat goede content (46%)? Daarom staan de Media Ukkie Dagen 2017 in het teken van ‘Slim opgroeien met schermen’. De MediaDiamant, wegwijzer in mediaopvoeding, helpt daarbij. Dit model is speciaal voor de Media Ukkie Dagen uitgewerkt met concrete adviezen en tips voor ouders met kinderen van 0 tot en met 6 jaar.

5 tips voor ouders om je kind slim op te laten groeien met schermen

  • Plezier: Je kunt samen met je kind genieten van leuke en leerzame films en spelletjes, media inzetten om lekker creatief bezig te zijn en je kunt media gebruiken om contact te hebben met anderen, bijvoorbeeld met opa en oma.
  • Veilig: Veiligheidsinstellingen en filters helpen voorkomen dat je kind ongeschikte dingen te zien krijgt. Probeer van jongs af aan goede afspraken te maken, zoals jou erbij roepen als ze iets geks of naars zien.
  • Samen: Door regelmatig mee te kijken en met je kind te praten over wat hij of zij op een scherm ziet, weet je hoe je kind mediabeelden ervaart en wordt het gewoon voor je kind om jou hierover te vertellen. Dit zorgt voor meer plezier én veiligheid.
  • Inhoud: Toets adviezen van experts en andere ouders voor het vinden van geschikte apps, filmpjes en andere media. Heb je eenmaal media gevonden die passen bij de belangstelling en het ontwikkelniveau van jouw kind, bied dan regelmatig hetzelfde boekje, filmpje of spelletje aan. Hiervan leren jonge kinderen steeds weer nieuwe dingen.
  • Balans: Voor jonge kinderen is het belangrijk dat ze ontdekken hoe dingen voelen, ruiken en bewegen. Dit kunnen ze alleen leren in het ‘echte leven’ en niet via een scherm. Het is daarom erg belangrijk dat media niet de enige activiteit zijn voor je kind. Contact met anderen, buitenspelen, bouwen en knutselen zijn goed voor de ontwikkeling van elk kind.

» Ouders kijken op www.mediawijsheid.nl/mediadiamant voor meer informatie. Op deze pagina vinden zij specifieke tips voor hun jonge kinderen (0-6 jaar)

» Opvoedprofessionals lezen op netwerkmediawijsheid.nl/mediadiamant meer over het inzetten van de MediaDiamant om kinderen en ouders te begeleiden en te ondersteunen

Activiteiten in het hele land

Tijdens de Media Ukkie Dagen organiseren Mediawijzer.net en haar netwerkpartners in heel het land activiteiten voor professionals en ouders van jonge kinderen, variërend van voorleesmiddagen met digitale prentenboeken, informatieavonden over Slim opgroeien met schermen, een webinar over de MediaDiamant en workshops over geschikte apps.

Kijk voor meer informatie over #MUD17 en een overzicht van activiteiten op www.mediaukkies.nl.

* Onderzoeksverantwoording: Online onderzoek uitgevoerd door The Choice Marktonderzoek & Advies onder 1.020 Nederlandse ouders met kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 6 jaar. Het veldwerk is uitgevoerd in februari 2017. Het onderzoek is hier te downloaden.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.