Terug naar onderzoek

Bibliotheken en de jeugd in de 21ste eeuw

Auteur / organisatie: De Koninklijke Bibliotheek en Stichting Lezen i.s.m. Kunst van Lezen
Jaar van publicatie: 2015

De bibliotheken hebben ongeveer vier miljoen leden waarvan ruim de helft jeugdleden in de leeftijd van 0 tot en met 17 jaar. Na een lange periode van daling zit er nu weer groei in het aantal jeugdleden. Kinderen en jongeren zijn dus een belangrijke doelgroep voor de bibliotheken. Tegelijkertijd kan deze doelgroep bibliotheken ook voor uitdagingen stellen. Door de technologische en maatschappelijke veranderingen groeit de jeugd op in een beduidend andere samenleving dan die waarin bibliotheekmedewerkers en andere volwassenen zelf zijn opgegroeid.

Met de brochure ‘Bibliotheken en de jeugd in de 21ste eeuw’ informeren Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek bibliotheekmedewerkers en andere geïnteresseerden over de doelgroep jeugd (0-25 jaar) in de 21ste eeuw. De wereld waarin de Bibliotheek een belangrijke rol kan vervullen verandert razendsnel. De bibliotheek moet anticiperen op jongeren die later zelfstandig worden en een ander (vooral digitaal) mediagedrag vertonen. De Bibliotheek kan nog steeds een inspirerende fysieke en digitale omgeving bieden als de informatiefunctie verbreed en versterkt wordt.

De brochure is bedoeld om de doelgroep beter te leren kennen en daarnaast te inspireren om actief en innovatief met kinderen en jongeren aan de slag te gaan in samenwerking met onder andere het onderwijs. Bekijk de brochure hier.

»  Lees ook het blogartikel “Bibliotheken en jeugd in de 21ste eeuw”