Terug naar onderzoek

Factsheet: Digitale balans jongvolwassenen

Auteur / organisatie: Netwerk Mediawijsheid en het Trimbos-instituut
Jaar van publicatie: 2020

Schermen helpen in deze tijd meer dan ooit om het dagelijkse leven voort te zetten. Maar ze kunnen ook veel van ons vragen en ons ongezonder maken. Netwerk Mediawijsheid en het Trimbos-instituut voerden een landelijk onderzoek uit onder jongvolwassenen om te achterhalen hoe het gesteld is met hun digitale balans.

Een eenduidige richtlijn voor gezond schermgebruik is er nog niet. Dat, terwijl schermtijd in tijden van corona omhoog schiet en de lichamelijke en mentale gevolgen voelbaar zijn. Denk aan tekort aan lichaamsbeweging, stress door het altijd (online) beschikbaar zijn, een verstoring van de balans tussen werk en privé en de groeiende onrust door nepnieuws en complottheorieën. Onderzocht werd hoe jongvolwassenen (16 – 25 jaar) hun tijd indelen met media en hoe dit samenhangt met hun gezondheid. Een paar opvallende resultaten:

  • 60% van de jongvolwassenen is van mening te lang achter een scherm te zitten
  • 31% van de jongvolwassenen ervaart een slechtere nachtrust door hun telefoongebruik
  • Een zesde van alle jongvolwassenen ervaart zelfs lichamelijke klachten door hun mediagebruik
  • Tegelijkertijd helpt mediagebruik jongvolwassenen verbinden en ontspannen

Het onderzoek is gepubliceerd tijdens de Week van de Mediawijsheid. In de factsheet lees je de belangrijkste onderzoeksresultaten.

Digitale Balans Model

Naast het uitvoeren van onderzoek, hebben het Trimbos-instituut en Netwerk Mediawijsheid ook het Digitale Balans Model ontwikkeld om je te helpen nadenken over een gezonde balans, met en zonder digitale media. Digitale balans gaat over het zó indelen van je tijd, dat je je er goed en gezond bij voelt. Wat de juiste balans is, is voor iedereen anders. De bijbehorende zelftest helpt met beoordelen wat voor jou werkt en biedt tips over hoe je digitaal in balans kunt komen. Kijk op op digitalebalans.nl.

Week van de Mediawijsheid

Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van de Week van de Mediawijsheid 2020. Het thema dat centraal stond was media & gezondheid en digitale balans.