Onderzoekers van Oxford publiceerden een onderzoek naar de invloed van sociale media op het geluk van jongeren in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. Daarvoor ondervroegen ze gedurende acht jaar meer dan 12000 jongeren in de leeftijdscategorie van 10 tot en met 15 jaar.
Verloop onderzoek
Volgens de onderzoekers was het altijd moeilijk te bepalen of ongelukkige kinderen vaker op sociale media zitten, of dat de sociale media hen ongelukkig maakt. Daarom vergeleken ze niet alleen de verschillende respondenten, maar hielden ze ook hun individuele ontwikkelingen bij.
De invloed van sociale media op het geluk van jongeren is minimaal, als die überhaupt aanwezig is, zo zeggen de onderzoekers. De verschillen in geluk zijn te klein om conclusies aan vast te knopen.
Naar aanleiding van het onderzoek vragen de auteurs om meer genuanceerde berichtgeving rondom het onderwerp van sociale media en geluk. De negatieve gevolgen van sociale media worden volgens hen vaak overdreven en “meestal gekenmerkt door een ongefundeerde mediahype”.
De onderzoekers roepen tot slot ook op aan sociale media om onderzoekers meer toegang tot hun data te geven. Dan kunnen ze dit soort onderzoeken in de toekomst nauwkeuriger uitvoeren. “Alleen dan zullen we daadwerkelijk de complexe verzameling van gevolgen ontrafelen die jonge mensen vormen in het digitale tijdsperk.”
» Lees meer over de bevindingen in een artikel van de Volkskrant