Terug naar onderzoek

Jubileumboek: Mediawijsheid 2005 > 2015 > 2025

Auteur / organisatie: Mediawijzer.net
Jaar van publicatie: 2015

In 2015 bestaat het begrip mediawijsheid precies 10 jaar. Mediawijzer.net kijkt in dit boek 10 jaar terug, maar vooral 10 jaar vooruit: wat gaat de toekomst ons brengen, welke mediawijsheid hebben we dan nodig?

Het antwoord op deze vragen is gezocht bij 21 vooraanstaande en spraakmakende kunstenaars, wetenschappers, ondernemers, ontwikkelaars, filosofen en een hacker. Zij werken in heel verschillende sectoren, van het onderwijs tot de zorg, van domotica tot robotica, van de handel in bitcoins tot het Media Park in Hilversum. Vijftien van hen zijn Nederlanders. Daarnaast komen een Brit, een Fransman en vier Amerikanen aan het woord.

Alle 21 werken buiten het netwerk van Mediawijzer.net, maar in het hart van de mediasamenleving. Sommige van hen kenden het begrip mediawijsheid nog niet, maar allemaal hebben ze een visie op de ontwikkelingen in media en technologie en de betekenis daarvan voor ons als mens en als samenleving. Hun inspirerende en verfrissende, en soms zelfs verontrustende en ontregelende ideeën, nodigen ons uit om te bezinnen op de ‘nieuwe mediawijsheid’ die we de komende tien jaar nodig hebben.