Terug naar onderzoek

Dit vinden nieuwsgebruikers van algoritmische nieuwsselectie

Auteur / organisatie: Universiteit van Amsterdam en LMU München
Jaar van publicatie: 2018

Voorheen hadden journalisten de taak om nieuwsselecties te maken voor de consument, maar nu is die grotendeels overgenomen door nieuwsalgoritmes en aanbevelingssystemen. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en LMU München peilden de stemmingen onder nieuwsgebruikers in 26 landen.

Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid van nieuwsconsumenten geen problemen heeft met de ontwikkelingen, zo ook in Nederland. Wel blijkt dat Nederlanders iets positiever zijn over menselijke selecties ten opzichte van algoritmische. In landen waar weinig persvrijheid is, winnen algoritmes meer vertrouwen. ‘Waarschijnlijk lijkt hen de technologie neutraler dan de mens – wat feitelijk niet zo is, want menselijke bias kan door een algoritme ook juist versterkt worden’, aldus Damian Trilling en Judith Möller van de UvA.

De onderzoekers geven een aantal aanbevelingen voor de journalistiek:

  • Journalisten moeten de voordelen van handmatige selectie benadrukken bij het publiek. Bijvoorbeeld die van hun professionele beoordeling.
  • Algoritmische systemen zijn niet per se minder divers. Journalisten kunnen er gebruik van maken, maar wel in combinatie met handmatige selectie.

» Lees meer over de bevindingen van het onderzoek die relevant zijn voor Nederland