Terug naar onderzoek

Onderzoek: recht op mediawijsheid

Auteur / organisatie: YoungWorks in opdracht van Mediawijzer.net
Jaar van publicatie: 2014

Veilig internet, bescherming tegen schadelijk materiaal en goed geregelde privacy. Dat vinden kinderen het meest belangrijk wanneer het gaat om hun online activiteiten. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van Mediawijzer.net. Meer dan twintigduizend ouders en kinderen uit groep 7 en 8 (10-12 jaar) deden mee aan het onderzoek. Volgens kinderen hebben scholen een voorname taak: dit is de plek waar ze willen leren om veilig te internetten, zichzelf online te presenteren en met cyberpesten om te gaan. Ouders zien het mediawijs maken van hun kinderen juist als iets wat ook thuis moet gebeuren.

Onderzoek: recht op mediawijsheid

De vragen in het onderzoek zijn afgeleid van de tien mediawijze kinderrechten uit het manifest ‘Recht op mediawijsheid’. Van deze rechten vinden de 11.000 ondervraagde kinderen het recht op veilige media, het recht op bescherming tegen schadelijke beelden en teksten en het recht op online privacy het meest belangrijk. Goed met media om leren gaan, doen kinderen het liefst samen met hun leeftijdsgenootjes op school. Hier willen ze leren over veilig internetten, wat ze wel en niet online kunnen zeggen of tonen, hoe ze met cyberpesten kunnen omgaan en hoe ze goede en slechte informatie uit elkaar kunnen houden.

Ouders en kinderen zijn het wat betreft mediawijze kinderrechten lang niet altijd eens. Zo vinden ouders dat ze kinderen voornamelijk thuis over mediawijsheid moeten leren, terwijl kinderen dit liever op school doen. Ook hebben ouders er weinig problemen mee om foto’s of filmpjes van hun kinderen online te plaatsen, terwijl kinderen vinden dat ze hier eerst toestemming voor moeten geven. Bovendien vinden ouders het erg belangrijk om afspraken te maken over hoe lang kinderen mogen internetten of gamen. Kinderen vinden dit minder belangrijk.

Overige opvallende uitkomsten:

  • Om het internet veilig te houden, ziet een derde van de kinderen veel in het optuigen van een speciale internetpolitie, bijvoorbeeld om daar online vragen aan te kunnen stellen. Ouders vinden dit een stuk minder belangrijk.
  • Kinderen en ouders vinden het allebei belangrijk dat ouders op internet zelf het goede voorbeeld geven.
  • Voor kinderen is cyberpesten een belangrijk onderwerp. Ze willen graag op school leren hoe ze hiermee om moeten gaan. Ouders vinden dit opvallend minder belangrijk.
  • Om te voorkomen dat kinderen online schadelijke beelden of teksten zien, vinden zowel kinderen als ouders een persoonlijke code of een kinderslot een goed idee.
  • Kinderen vinden dat Google foto’s waar ze zich voor schamen op hun verzoek onvindbaar moet maken.
  • Meisjes en moeders maken zich iets meer zorgen over schadelijke foto’s op internet dan jongens en vaders.
  • Kinderen vinden dat privégegevens als telefoonnummers, adressen en foto’s niet zomaar online te vinden mogen zijn, terwijl ze weinig problemen hebben met het opslaan van surfgedrag door bedrijven. Opvallend genoeg denken ouders hier hetzelfde over.

Het onderzoek is in opdracht van Mediawijzer.net uitgevoerd door onderzoeksbureau YoungWorks dat is gespecialiseerd in jonge doelgroepen.


Download