Terug naar onderzoek

Onderzoek Safer Internet Day 2021

Auteur / organisatie: Safer Internet Centre Nederland / CHOICE insights + strategy
Jaar van publicatie: 2021

Het blijkt dat jongeren sinds corona niet vaker te maken hebben met negatieve ervaringen op internet, zoals online seksueel misbruik en cyberpesten. Veel jongeren ervaren de sfeer op sociale media ook als positiever. Dit blijkt uit onderzoek van het Safer Internet Centre Nederland, waar ook Netwerk Mediawijsheid onderdeel van uitmaakt. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.164 jongeren in de leeftijd van 12 t/m 25 jaar in het kader van Safer Internet Day. Het onderzoek is uitgevoerd door CHOICE insights + strategy in de periode van 28 december 2020 tot 6 januari 2021.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Safer Internet Centre Nederland, een partnerschap tussen drie partijen: ECP | Platform voor de InformatieSamenleving (met de website Veiliginternetten.nl), het Expertisebureau Online Kindermisbruik (hulplijn Helpwanted.nl) en Netwerk Mediawijsheid.

Een aantal interessante feiten uit het onderzoek:

  • Sociale-mediagebruik onder jongeren is op vrijwel alle platformen toegenomen sinds corona, met name op YouTube (68%), Instagram (53%), en WhatsApp (51%).
  • Een derde (33%) van de jongeren heeft voor corona een negatieve ervaring online gehad, tijdens corona ruim een kwart (28%). 7% heeft tijdens corona voor het eerst een negatieve online ervaring gehad.
  • Voor de leeftijdsgroep 19 t/m 25 jaar wordt sexting hoofdzakelijk positief ervaren (58%-59%), voor de leeftijdsgroep 12 t/m 18 jaar hoofdzakelijk negatief (64%-39%).