Terug naar onderzoek

Rathenau Instituut: Digitale wereld bedreigt Nederlandse democratie

Auteur / organisatie: Rathenau Instituut
Jaar van publicatie: 2020
Over wie: Anders

De digitale wereld kan binnen de komende vijf jaar een grote invloed spelen op onze democratie. Dit komt doordat nieuwe technologieën de verspreiding van nepnieuws, deepfakes en desinformatie bevorderen, zo concludeert het Rathenau Instituut in een nieuw onderzoek.

De technologieën die in dit rapport centraal staan zijn tekstsynthese, voice cloning, deepfakes, microtargeting en chatbots. Deze technologieën worden met de dag beter en goedkoper. Hierdoor kunnen ze binnenkort makkelijker worden ingezet door verspreiders van desinformatie.

Het rapport geeft ook een lijst met mogelijke maatregelen die kunnen worden getroffen. Een betere detectie van deepfakes en een betere facilitering voor factcheckers zijn enkele maatregelen die genoemd worden.

Tot slot stelt het rapport dat voor de genoemde maatregelen er een grote verantwoordelijkheid ligt bij de sociale mediaplatformen zoals Facebook, YouTube, Twitter en Instagram. Het onderzoek stelt dat als de platformen tekortschieten, de overheid met oog op het publieke belang strenger zal moeten gaan reguleren.

Een samenvatting van het rapport kun je hier lezen.