Terug naar onderzoek

Tieners komen regelmatig video’s met misinformatie over het klimaat tegen op TikTok

Auteur / organisatie: Pointer
Jaar van publicatie: 2023

Jongeren die op TikTok op zoek gaan naar informatie over het klimaat krijgen regelmatig misinformatie voorgeschoteld. Zo blijkt uit onderzoek van Pointer en Beeld & Geluid. Van de 240 video’s over klimaatverandering bevatten 73 misinformatie. Dat komt neer op 30%. TikTok heeft naar aanleiding van het onderzoek actie ondernomen.

Dit onderzoek had als doel om te achterhalen in hoeverre jongeren in aanraking komen met misinformatie over het klimaat. Om dit doel te realiseren gingen onderzoekers van Pointer en Beeld & Geluid op bezoek bij een middelbare school in Nederland. Tien leerlingen tussen de 13 en 17 jaar kregen de opdracht om in een uur tijd zo veel mogelijk informatie over het klimaat op te zoeken. De leerlingen kregen een nieuw account, zodat hun kijkgeschiedenis geen invloed had op de video’s die ze te zien kregen. Bovendien konden de onderzoekers op deze manier de natuurlijke werkwijze van het algoritme van het platform bestuderen.

Een aantal belangrijke bevindingen uit het onderzoek

  • Uit het onderzoek blijkt dat jongeren regelmatig misinformatie over het klimaat voorgeschoteld krijgen op TikTok: van de video’s die in het onderzoek als ‘klimaatvideo’ waren gelabeld bevat 30% misinformatie.
  • De misinformatie was divers: van alt-right die klimaatverandering simpelweg ontkent, tot progressieven die de gevolgen te sterk neerzetten of verkeerde argumenten gebruiken in hun betoog. Ook kwamen er veel video’s langs van de Creatieve Maatschappij, een warrig kanaal vol complottheorieën.
  • Op één video met misinformatie volgden er vaak meer. Hierbij kwamen opvallend vaak dezelfde patronen voorbij, waarbij dezelfde video’s in dezelfde volgorde werden uitgeserveerd.