Online experiment en documentaire Super Stream Me: Alles voor de likes

dinsdag 25 augustus 2015

Aanstaande woensdag (26 augustus) start het eerste deel van het project Super Stream Me. In Super Stream Me filmen Nicolaas Veul en Tim den Besten 24 uur per dag hun leven. Alles is voor iedereen te volgen in een online stream en dat bijna drie weken lang. Wat is het doel van dit project en wat zegt dit over de hedendaagse samenleving?

Mensen zetten tegenwoordig bijna alles uit hun leven online: hun plannen voor de dag, foto’s van wat ze al hebben gedaan, wat ze hebben gegeten, wat ze interessant vinden en ga zo maar door. Vaak denken we er niet goed bij na welk effect dit kan hebben op ons leven, iedereen die dat wilt (ook mensen die kwaad in de zin hebben) kan deze informatie namelijk terugvinden. Kortom, niet heel mediawijs. Vanuit dit oogpunt hebben VPRO-programmamakers Nicolaas Veul en Tim den Besten Super Stream Me bedacht.

Alles openbaar

Nicolaas en Tim gaan met Super Stream Me tot een uiterste, hun privacy zal volledig verdwijnen. Wat doet dat met de makers en hun omgeving? Hoe zou jij je voelen als je geen controle meer hebt op wat je wel en niet online wilt delen? Kijkers van de stream kunnen overal live op reageren. Wat zullen hun meningen en oordelen, maar ook de likes, shares en volgers voor effect hebben op Nicolaas en Tim? Het programma is daarmee ook een psychologisch experiment: hoe reageren mensen zich als ze continu gevolgd en bekeken worden en als niks meer privé is?

Livestream en documentaire

Super Stream Me bestaat uit twee delen: een livestream van bijna drie weken, die 26 augustus start, en een vierdelige documentaire die in november op NPO 3 zal worden uitgezonden. De livestream is voor iedereen toegankelijk: Nicolaas en Tim geven dus iedereen de kans om deze weken alles in hun leven te bekijken, ook in de meest integere omstandigheden.

The Circle

Nicolaas en Tim zijn voor Super Stream Me deels geïnspireerd door het boek The Circle van Dave Eggers. The Circle gaat over een jonge vrouw die wordt aangenomen bij het bedrijf ‘The Circle’, een groot online sociaal medium dat alles in de wereld openbaar wilt maken en privacy wilt afschaffen. Uiteindelijk wil het bedrijf volledige kennis van iedere burger verkrijgen.

Privacy

Het boek The Circle en daarmee ook Super Stream Me gaan over het verdwijnen van privacy, doordat iedereen alles met elkaar deelt. Vooral kinderen en jongvolwassenen zijn tegenwoordig niet meer terughoudend in het plaatsen van allerlei informatie over en beeldmateriaal van henzelf. Hierdoor kunnen allerlei vervelende situaties ontstaan: denk bijvoorbeeld aan de profielfoto die door Danny D., de waarschijnlijke ontvoerder van de 13-jarige Lisa, werd gebruikt om Lisa te misleiden. De rechtmatige eigenaar van de foto, Brady Good, wist niet dat deze werd gebruikt door D.

Ik denk dat er op scholen, maar ook daarbuiten, juist nu meer aandacht moet komen voor de negatieve ontwikkelingen die zich in de digitale wereld van kinderen en jongvolwassen plaatsvinden. Deze generatie moet beter worden voorgelicht over (digitale) privacy en hoe zij situaties als die van Brady Good kunnen voorkomen. Nicolaas en Tim stellen dit met Super Stream Me ter discussie. Ik ben benieuwd welk effecten het project zal hebben op de opvoeding van kinderen en op het onderwijs.

Wil je meer weten over het programma Super Stream Me, ga dan naar deze website of bezoek de Facebookpagina en volg ze op Twitter. Op deze pagina kun je de livestreams en andere data van Nicolaas en Tim volgen. Ga jij kijken?

Reacties 2

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.