Hoe kun je als bibliotheek of organisatie aanhaken op de Week van de Mediawijsheid? Andrea Rhodenborgh werkzaam bij Medialab SETUP vertelt hoe zij meedoen aan de #WvdM.
Tijdens de Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021) vonden door het hele land activiteiten plaats. Van groot tot klein en voor jong en oud. In aanloop naar de campagne vertellen verschillende netwerkpartners hoe zij aandacht besteden aan de Week van de Mediawijsheid.
De samenwerking tussen SETUP en Bibliotheek Utrecht
Medialab SETUP en Bibliotheek Utrecht werken samen om de wisselwerking tussen technologie en maatschappij te onderzoeken. Samen duiken we in thema’s als ‘wat verstaan we onder digitaal burgerschap’ en ‘hoe verhouden we ons online tot elkaar’. We verkennen wat technologie met ons doet én of we dat wel zo willen.
Waar de bibliotheek vooral mensen ondersteunt die niet goed mee kunnen komen in de digitaal georiënteerde maatschappij, richten wij ons bij SETUP juist op mensen die al wel digitaal geletterd zijn. Samen met de bibliotheek kunnen we een grote groep mensen activeren om mee te denken over vraagstukken die te maken hebben met ons online gedrag.
Ook tijdens de Week van de Mediawijsheid kun je met ons meedoen! Hieronder vind je programma’s die je meenemen in het thema ‘Hoe houden we het samen sociaal online?’ en op het einde van dit blog een klein cadeautje dat je helpt om zelf aan de slag te gaan met het thema.
Technologie als bemiddelaar
In het kader van de Week van de Mediawijsheid konden bibliotheekbezoekers in oktober al kennismaken met debat over online omgangsvormen. Samen met makers Nienke Huitenga en James Bryan Graves doken we in de wereld van verhitte online discussies. In onze on- én offline gesprekken staan mensen soms lijnrecht tegenover elkaar. Social media helpen daar ook niet bij; de algoritmes erachter wakkeren polarisering vaak juist aan. Dat moet ook anders kunnen. Met de WINWIN debat-experience vierden we door middel van beeld, geluid en algoritmes juist de momenten van consensus in plaats van de polariserende verschillen. Kan technologie een goede bemiddelaar in een discussie zijn?
Een expositie over online sorry zeggen
Naast online discussie voeren heeft SETUP ook het thema ‘online sorry zeggen’ onderzocht. Een onderwerp dat we maar al te graag in de spotlight zetten in de Week van de Mediawijsheid van dit jaar. Want hoe houden we het sociaal online zonder oprechte excuses?
Van 5 t/m 12 november 2021 kun je in de bibliotheek Utrecht ‘Sorry. Een expositie’ bezoeken. Deze expo is voortgekomen uit een jaar lang onderzoek naar online sorry zeggen in samenwerking met kunstenaars en onderzoekers.
De bibliotheek opent nu haar deuren om de resultaten hiervan tentoon te stellen aan het grote publiek. En die liegen er niet om. Sorry zeggen is anno 2021 een gevoelige zaak. Door polarisering en oud zeer ontaarden goedbedoelde sorry’s al snel in onomkeerbare ruzies. En online excuses aanbieden betekent vaak niet dat er daadwerkelijk verantwoordelijkheid genomen wordt. Sterker nog, met een online sorry kun je je alsnog verstoppen in de excuses waardoor de verantwoording uitblijft. Daarom dachten we na over een manier om hier de aandacht op te vestigen. Blader met je kinderen door de sorry-encyclopedie, neem met je vrienden je eigen excuses-video op of laat je verrassen door één van de verhalen van kunstenaars die dit thema onderzochten.
‘Voor SETUP is de week van de Mediawijsheid geslaagd als we zoveel mogelijk mensen hebben kunnen laten nadenken over hun online gedrag. Of het nu gaat om online discussiëren of sorry zeggen’
Lukt het je niet om tussen 5 en 12 november langs te komen? Geen nood! De expo is te zien tot en met 1 december 2021 in de hal van de Centrale Bibliotheek op de Neude in Utrecht.
Mocht je na het zien van de Sorry expo geen genoeg krijgen van excuses en goedbedoelde sorry’s, kom dan op 19 november naar de Bibliotheek om jouw spijt zingend te betuigen. In de AI-Smartlappen workshop maak je samen met de computer jouw levenslied inclusief de echte ‘snik’.
Nadenken over online gedrag
Bovenstaand programma probeert zoveel mogelijk bij te dragen aan het bespreekbaar maken van hoe je online met elkaar om kunt gaan. Zowel de infrastructuur van sociale media als ons eigen gedrag is daarbij de sleutel. Voor SETUP is de week van de Mediawijsheid geslaagd als we zoveel mogelijk mensen hebben kunnen laten nadenken over hun online gedrag. Of het nu gaat om online discussiëren of sorry zeggen.
Ben je zelf nog op zoek naar invulling voor de #WvdM? Om jou nog extra te helpen kun je onze Sorry encyclopedie downloaden. De encyclopedie bevat 48 verschillende sorry’s, met een korte uitleg. Welke past het beste bij de recente sorry’s die jij voorbij hebt horen komen?
Welkom op NetwerkMediawijsheid.nl, de nieuwe website van Netwerk Mediawijsheid. Loop je tegen iets aan? Mis je iets? We horen het graag via het Infopunt.
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.