Haatreacties, spammen en pesten: niet elke online interactie is leuk en soms gaat het mis. Zo vinden bijna alle Nederlandse kinderen tussen de 9 en 13 jaar dat er iets moet veranderen aan de negativiteit online. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Netwerk Mediawijsheid gehouden onder kinderen uit groep 7 en 8, die van 3 t/m 11 november 2022 tijdens de Week van de Mediawijsheid meedoen aan de serious game MediaMasters.
Op sociale media delen we de leuke momenten uit ons leven. We maken vrienden, leren nieuwe dingen en kunnen onze gevoelens uiten. Maar soms gaat het mis. Met de veiligheid van een scherm tussen ons in is een nare reactie zo geplaatst. Een meningsverschil kan leiden tot ruzie, haatreacties of publiekelijk aan de digitale schandpaal genageld worden. Hoe ervaren kinderen die net in aanraking komen met sociale media dat?
โ[P]estgedrag en andere negatieve vormen van online gedrag laten zien dat het belangrijk is om kinderen weerbaarder te maken zodat ze verstandig omgaan met de online wereld. Daarom is het belangrijk dat er initiatieven zijn zoals MediaMasters, waarbij de kinderen die meespelen basiskennis over mediawijsheid opdoen.โ โ Sarah Hijmans (eindredacteur MediaMasters).
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.