‘Ouders weten veel te weinig van connected toys’Netwerk Mediawijsheid lanceert checklist met tien aandachtspunten voor ouders

vrijdag 11 november 2016

Met de intocht van Sinterklaas staat ook het verlanglijstjesseizoen voor de deur. Dit jaar zullen meer kinderen dan ooit een plek op hun lijstje inruimen voor speelgoed dat een internetverbinding nodig heeft om te functioneren: connected toys. Dit speelgoed is lang niet altijd veilig en onder meer gevoelig voor hacks, privacylekken en DDoS-aanvallen, zo is al diverse malen gebleken. Over dit type speelgoed en de daaraan verbonden risico’s is veel te weinig bekend, zegt Mary Berkhout van Mediawijzer.net [sinds 2019: Netwerk Mediawijsheid]. Het Nederlands netwerk voor mediawijsheid liet het afgelopen jaar onderzoek doen naar het opkomende fenomeen. Met een vandaag in Hilversum gepresenteerde checklist voor ouders en het rapport ‘Internet of Toys: Een Nieuw Speelveld’ als resultaat.

Direct downloaden:

“Speelgoed moet veilig zijn, daar is iedereen het over eens”, stelt Berkhout. “En die garantie valt bij connected speelgoed simpelweg niet te geven. Daar is wetgeving voor nodig en die loopt momenteel achter. Dat is niet alleen kwalijk, maar ook heel lastig voor consumenten. Die hebben nu vaak geen idee wat voor problemen ze met dit speelgoed in huis kunnen halen.” Om mensen die de komende tijd toch tot de aanschaf van connected toys willen overgaan houvast te bieden, lanceert Mediawijzer.net vandaag een checklist met tien aandachtspunten voor ouders.

Deze checklist gaat niet alleen in op de veiligheid, maar ook op zaken als de educatieve en pedagogische waarde van het speelgoed. De tien aandachtspunten zijn tot stand gekomen in samenwerking met diverse experts en op basis van het rapport ‘Internet of Toys: Een Nieuw Speelveld’. Dit is in opdracht van Mediawijzer.net opgesteld door onafhankelijke journalisten Anne Peetoom en Celine Timmerman en eveneens vandaag openbaar gemaakt.

internetoftoys1

Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug neem de checklist in ontvangst van Mary Berkhout, programmamanager Mediawijzer.net. Foto: Sebastiaan ter Burg, CC BY

‘Politiek is te afwachtend’

Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug, woordvoerder cybersecurity bij de Partij van de Arbeid, was vandaag in Hilversum om de checklist in ontvangst te nemen. Oosenbrug heeft connected toys al langer in het vizier, maar merkt dat de politiek nog vrij passief met het dossier omgaat. “Het is goed om te zien dat diverse organisaties zo actief met dit onderwerp aan de slag zijn gegaan”, aldus het Kamerlid vandaag. “Dat is hoognodig: ouders moeten veel beter worden geïnformeerd. En de politiek moet zich veel minder afwachtend opstellen”, zo meent Oosenbrug.

Aandachtspunten voor ouders

In de vandaag gelanceerde checklist staat een tiental aandachtspunten voor ouders die over de aanschaf van connected speelgoed nadenken of het al in huis hebben:

  • Is het duidelijk dat het speelgoed een connectie heeft met internet?
  • Wie heeft toegang tot de ingevulde en uitgewisselde gegevens?
  • Is het duidelijk waar je terecht kunt bij vragen over software en veiligheid?
  • Weet je waar het kind eigenlijk mee speelt?
  • Past het speelgoed bij de leeftijd van het kind?
  • Hoe ‘educatief’ is het speelgoed?
  • Is het speelgoed zonder bijkomende kosten te gebruiken?
  • Kun je het speelgoed met andere kinderen delen?
  • In hoeverre kan het kind vrij en creatief spelen met het product?
  • Zit er een houdbaarheidsdatum aan het speelgoed?

De checklist is door de volgende experts onderschreven:

Mary Berkhout – Mediawijzer.net
Merel Beunk – Bureau Jeugd en Media
Henk Boeke – Bureau Jeugd en Media / Ouders Online
Marjolijn Bonthuis – ECP | Platform voor de InformatieSamenleving
Denise Bontje – Sardes
René Glas – Universiteit Utrecht
Eline Kwantes – Dromenkroon
Mary-Jo de Leeuw – Platform Internet of Toys
Peter Nikken – Specialist jeugd, media en mediaopvoeding
Remco Pijpers – Stichting Kennisnet
Marianne de Valck – Adviesbureau Spelen en Speelgoed

 

» Bekijk ook het nieuwe dossier over connected toys op Mediawijsheid.nl

Reacties 12

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.