Zo houden we het sociaal online

Internet en sociale media bieden ons vele mogelijkheden om onze mening te uiten, kritische vragen te stellen of commentaar te geven. Daarin moet ook ruimte zijn om het oneens te zijn met elkaar. Kwetsend en grensoverschrijdend gedrag vormen echter een bedreiging voor een vrije online ruimte.

Om de gesprekken op onze pagina’s respectvol en open te houden – voor iedereen – heeft het programmateam van Netwerk Mediawijsheid op deze pagina een gedragscode opgesteld. Deze geldt voor alle plekken waar wij actief zijn.|

Hieronder staan de regels en richtlijnen. Netwerk Mediawijsheid heeft het recht reacties die niet voldoen aan de gedragscode te verbergen, te rapporteren of te verwijderen. Wanneer het gedrag na een waarschuwing van onze moderatoren niet stopt en de gedragscode blijft schenden, zal de gebruiker worden geblokkeerd. Netwerk Mediawijsheid behoudt zich het recht om de gedragscode aan te passen en te updaten.

  • De gesprekken of discussies op onze kanalen zijn bedoeld om meningen en argumenten met elkaar uit te wisselen. We hoeven het niet eens met elkaar te zijn, maar houd reacties respectvol en constructief.
  • Plaats geen dreigende, discriminerende, misleidende en hatelijke berichten (grof taalgebruik) en uitingen. Om haat niet de norm te laten worden, zullen we deze berichten rapporteren en verwijderen.
  • Vermijd het als feiten voorstellen van mogelijke onwaarheden of nepnieuws. Als je jouw mening deelt of een vermoeden uitspreekt, benoem dat dan (‘ik vind’, ‘ik denk’, enzovoorts).
  • Wees inhoudelijk en blijf bij het onderwerp. Zo houden we het gesprek relevant.

Wat kan wel?

Geef je mening en argumenten op een respectvolle manier en volg de richtlijnen van de sociale media kanalen. Hier vind je links naar de gebruiksvoorwaarden van verschillende socialemediaplatformen: Facebook, Instagram, LinkedIn, Youtube, Snapchat en TikTok.