#WvdM 2023: Nederland is klaar met online kwetsend gedrag

vrijdag 10 november 2023

Het merendeel van Nederland ervaart online kwetsend gedrag als een groot probleem. Toch spreekt slechts een kwart van de Nederlanders iemand anders aan op dit soort gedrag of maakt er een melding van bij een online platform. Dat terwijl we er veel last van hebben: het maakt ons boos (51%), we voelen afschuw (42%) en verdriet (31%). Het onderzoek van Netwerk Mediawijsheid dat vandaag, bij de start van de Week van de Mediawijsheid (10 t/m 17 november) is gepresenteerd, benadrukt de noodzaak tot verandering. Netwerk Mediawijsheid heeft in aanloop naar de campagne het #hierniet-initiatief gestart om Nederlanders bewuster te maken van de ernst van online kwetsend gedrag en hoe je jouw grenzen kunt bewaken. Al meer dan 200 organisaties hebben dit initiatief onderschreven.

‘Het hoort erbij’

Het internet en sociale media bieden ons vele mogelijkheden om onze mening te uiten, kritische vragen te stellen of commentaar te geven. Daarin moet ook ruimte zijn om het oneens te zijn met elkaar. Kwetsend en grensoverschrijdend gedrag vormen echter een bedreiging voor een vrije online ruimte. Ruim 70% van de Nederlanders wil dan ook dat we online anders met elkaar omgaan. Toch geeft ook 34% van de Nederlanders aan dat online kwetsend gedrag erbij hoort. 80% van de Nederlanders verwacht zelfs dat dit soort gedrag de komende jaren zal toenemen.

Download hier het volledige onderzoeksrapport naar Online grensoverschrijdend gedrag: Waar ligt de grens voor jou?

Floortje Jansen, Netwerk Mediawijsheid: “Op dit moment is het online gedrag van een klein aantal individuen heel zichtbaar. Ook is hier in verhouding veel media-aandacht voor. Zo ontstaat de misvatting bij mensen dat online kwetsend gedrag erbij hoort en dat er niets aan te doen is. Maar als we gezamenlijk optreden en elkaar helpen om duidelijk de grens aan te geven, kunnen we voorkomen dat we steeds verder afglijden en online kwetsend gedrag verder normaliseert.”

Herken de ernst van de situatie

Om in actie te komen en bij te dragen aan een veiliger en vrijer internet, is het van belang dat we de ernst van online kwetsend gedrag herkennen. Netwerk Mediawijsheid komt daarom tijdens de Week van de Mediawijsheid met concrete tips over hoe je kwetsend gedrag herkent en wat je eraan kunt doen. Zoals het rapporteren bij het platform of over dit onderwerp praten met iemand die je vertrouwt.

#Hierniet-initiatief: organisaties trekken een grens

#hierniet voor een socialere online wereld, kijk op hierniet.onlineOm kwetsend gedrag een halt toe te roepen start Netwerk Mediawijsheid het #hierniet-initiatief. Al ruim 200 organisaties, mediabedrijven en onderwijsinstellingen – zoals Meta, VodafoneZiggo, Rathenau Instituut, TikTok, Tilburg University, NHL Stenden, UNICEF, ITV Studios en Snapchat – geven aan dat er geen plek is voor kwetsend gedrag in de online wereld.

Floortje Jansen, Netwerk Mediawijsheid: “Het is hoog tijd om met z’n allen een grens te trekken bij online kwetsend gedrag. Dat blijkt wel uit het onderzoek en uit de vele en verschillende partijen die zich achter het #hierniet-initiatief scharen.”

Organisaties kunnen nog steeds het initiatief onderschrijven op hierniet.online. Daar zijn tevens adviezen te vinden om als organisatie om te gaan met online kwetsend gedrag. Ook worden er tijdens de Week van de Mediawijsheid in heel Nederland activiteiten georganiseerd in bibliotheken, scholen, zorginstellingen, buurthuizen en andere organisaties.

Meer lezen

Reacties 1

  1. Wiert van der Veen

    jammer dat u hrt ondersteunen alleen zorgt in organisaties. Met het accepteren van grotere groepen op facebook, bereikt u een veel groter publiek en een groep dille mogelijk dichter bij het kwaad zit. zij kunnen immers in een header aangeven dst ze uw beleid ondersteunen en adequate maatregelen nemen bij overschrijding van normaal gedrag op hun pagina. U zou daarvoor een header kunnen maken om het te vergemakkelijken. (.ik beheer zelf meerdere groepen op facebook en bij ernstige schending maak ik welmrkfing alhoewel fscebook er noot meer op reageert. In het verleden heb ik van discriminatie meerdere keren melding gemaakt en nog steeds tolereer ik zulks gedrag nirt. laten we samen een vuist maken tegen onbehoorlijk gedrag

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.