Reclaim je foto’s op Facebook met een persoonlijk watermerk

maandag 5 januari 2015

[Update: de site en app in dit artikel zijn niet meer beschikbaar]

De nieuwe privacyvoorwaarden van Facebook houden de gemoederen flink bezig. Vanaf 30 januari 2015 zal Facebook nog meer data over je verzamelen. Ze zal alle sites die je bezoekt onthouden, net als alle data van de pc of tablet die je gebruikt, alle contacten uit je adresboek en alles wat je verstuurt via andere apps, zoals WhatsApp en Instagram.

Lees de laatste updates over app Reclaim

Hoe zit het precies met die nieuwe privacyvoorwaarden?

In het artikel Wat staat er in het nieuwe databeleid van Facebook zet De Correspondent de belangrijkste punten op een rij. Veel helderheid biedt ook deze uitzending van NPO Radio1 [red. deze uitzending is niet meer beschikbaar], met daarin onder andere Jacob Kohnstamm, voorzitter College Bescherming Persoonsgegevens, NOS techredacteur Rachid Finge en Bendert Zevenbergen, promovendus op het gebruik van persoonsgegevens door sociale media. In de overeenkomst valt dus onder andere te  lezen dat Facebook je naam en profielfoto mag gebruiken voor commerciële doeleinden. Facebook schrijft: “Dit betekent bijvoorbeeld dat je een bedrijf toestaat ons te betalen om je naam en/of profielfoto met je inhoud of informatie te tonen.”

App Reclaim Yourself

Die toestemming wil de app Reclaim Yourself, initiatief van o.a. Sipke Jan Bousema, terugeisen. Want, stelt Reclaim Yourself, jouw privéfoto’s zijn van jou. En dat moeten ze blijven. De gratis app plaatst een persoonlijk watermerk op je foto’s. Het gevolg is dat je foto’s niet meer bruikbaar zijn voor derden.

Hoe werkt het?

Het werkt heel eenvoudig. Op de website start meldt je je aan met je Facebook-account. Vervolgens klik je op de foto’ die je gewatermerkt wilt hebben, klik op ‘start’ en er verschijnt een duplicaat van je foto met daarin een watermerk.

De app is nog in ontwikkeling, dus het automatisch uploaden naar Facebook werkt momenteel nog niet. Handmatig opslaan, uploaden en daarna de originele foto weggooien wel. Na Facebook zal de app ook geschikt worden gemaakt voor andere diensten als Instagram en WhatsApp te maken.

Meer informatie

» facebook.com/ReclaimYself

Update 28-1-2015

Update 27-1-2015

Beijk hier de uitzending van Radar (uitzending maandag 26 januari) terug over de privacyvoorwaarden van Facebook en Sipke Jan Bousema over Reclaim.

Laatste status: Facebook wil in gesprek met Reclaim. De app is ook weer te gebruiken via www.reclaim-online.com.

Update 26-1-2015

Na eerdere goedkeuring, is de app Reclaim toch verwijderd door Facebook. De Volkskrant bericht hierover op 26-1-2014: “Van Leunen [een van de bedenkers, red.] tekende formeel protest aan bij Facebook, maar heeft daarop geen reactie ontvangen. Onder druk van de dreigende media-interesse (maandagavond besteedt het televisieprogramma Radar er ook aandacht aan) lijkt Facebook wel bezig met herstelwerkzaamheden: sommige gewijzigde foto’s zijn teruggeplaatst. Bij sommige gebruikers zijn daarnaast trouwens ook andere, eerder door henzelf verwijderde foto’s teruggeplaatst.”

Lees ook:
» Bedenkers Reclaim: “Facebook, schort invoeren nieuwe voorwaarden op”

Reacties 8

 1. subisidiekoe

  Wow nu komt je foto met lelijk watermerk bij een reclame te staan, wat een oplossing. Kunnen we stoppen met elke stoplap aandacht verlenen en echt eens mediakritische burgers opvoeden?

  Of is het vooral van belang dat jullie subsidiekraan niet dichtgedraaid wordt? aangezien echt mediakritische burgers vast ook de bijl zouden gaan zetten aan de volksverlakkerij waarmee de subsidieverstrekkers zich bezig houden.

 2. Micky Devente

  Hi subisidiekoe, Mediawijzer.net heeft als doel mediawijsheid onder kinderen 0-18 jaar te bevorderen. Dat doen wij niet alleen, maar samen met rond de 1000 organisaties, bedrijven en instellingen op het gebied van mediawijsheid die zich zich bij Mediawijzer.net hebben aangesloten. Mediawijzer.net krijgt inderdaad sinds 2008 subsidie vanuit OCW. De gratis Reclaim app is echter een intitiatief van Willem van Leunen, Sipke-Jan Bousema en Marieke Slinkert en krijgen geen subsidie.

  Opbouwende kritiek naar Mediawijzer.net is welkom, net als inhoudelijke en kritische reacties op artikelen van onze bloggers. Dit willen we wel graag zien op een respectvolle manier en op de juiste plek. Als je met ons in gesprek wil, kun je ons mailen ([email protected]) en dan nemen we contact met je op.

 3. eeep

  Subsidiekoe heeft wel een punt. Mediawijsheidprofessionals richten zich nog teveel op zaken waarmee het makkelijk scoren is: privacy, veiligheid, cyberpesten, plagiaat.

  Echte mediawijsheid gaat om veel complexere zaken. De medialiserende samenleving vraagt om nieuwe handelingspatronen. Hoe geven we die samen vorm? Hoe leren we kinderen daarin mee te denken? Er rijzen nieuwe vragen als: nu we niet meer op Facebook willen, waar gaan we dan heen? Hoe en waar verbinden we ons dan? Een vriend van me vertrok van Facebook met de melding: “Echte vrienden kunnen me altijd bellen.”

  Ook de vraag naar de oorzaken is essentieel: hoe heeft het zover kunnen komen, dat Facebook een outlet voor oppervlakkig narcisme geworden is? Ligt dat aan Facebook – of aan ons? En waarom is winst de absoluut enige drijfveer voor Facebook – en 99% van de startups op internet? Zijn wij gebruikers te materialistisch? Te zuinig? (als het gaat om crowdfunden van nieuwe initiatieven, zoals bij de Correspondent)

  Mediawijsheidprofessionals moeten voorop lopen. Niet achteraan. Dan zijn ze elke euro subsidie zesdubbel waard. Want als je het alleen aan Mark overlaat, wordt het internet geen betere plek.

 4. Gemma Steeman

  Eeep! Ik hoor daar heel veel mooie onderwerpen voor blogs op Mediawijzer.net! Het zijn juist deze vragen waarmee we de mediawijsheidprofessionals willen prikkelen. Ik ben het met je eens dat we (nog) te vaak kijken naar korte termijn-oplossingen, de complexe vraagstukken zijn moeilijk grijpbaar. En ja, daardoor worden ze minder snel gelezen, opgepakt, gedeeld en bejubeld. Maar ook in de groep koplopers moet iemand het voortouw nemen, dus bij deze nodig ik je van harte uit om de pen op te pakken en de juiste vragen te stellen aan het lezerspubliek van deze blog.

 5. peter1946

  Vreemd, ik zit net mijn status op FB in te vullen. Mijn te plaatsen tekst begon ik met ®e©laim en terwijl ik daar een verhaal achter aan het typen was, verdween ineens de hele tekst en was mijn status weer leeg… Toeval? Geen idee, ik probeer het zo nogmaals.

 6. peter1946

  Denkelijk is het “toeval” geweest. Ik heb de tekst nu eerst in Word opgemaakt, daarna in mijn status geplaatst en het staat er nog steeds. Ik ben nu begonnen met de chinese tekens voor “reclaimed by…”. Heeft FB misschien meer problemen mee. Verderop in de tekst staat wel 2x ®e©laim.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.