Digitaal Leermateriaal – een Reisgids om aan de slag te gaan

dinsdag 16 december 2014

We zijn eindelijk met ons onderwijs onderweg, maar weten eigenlijk niet goed waarheen. Er zijn zelfs nog docenten die niet eens weten dát ze onderweg zijn, of zelfs een beetje de weg kwijt zijn. Frontaal lesgeven was eeuwenlang de énige manier om leerlingen iets bij te brengen. Wat we nodig hadden was een bord, een boek en een bank. We hielden de boze wereld keurig buiten de schoolmuren, maar nu komt diezelfde wereld dwars door de schoolmuren naar binnen. We weten het niet meer allemaal zelf… Hoe willen we het dan onze leerlingen bijbrengen?!

Noodzaak van digitale verrijking

Ons digibewustzijn groeit en we zijn er met z’n allen inmiddels wel van overtuigd dat digitaal ons verr@kte goed kan helpen. Twee ‘breekijzers’ waren daarvoor nodig: het digibord en de tablet. Niet alleen de jonge, maar ook de oudere ‘wijzere’ docent ging overstag. Het digibord was weliswaar eerst nog een mooi, veredeld filmscherm en de tablet een handige browser, maar onze leerlingen laten ons wel zien, nee eisen zelfs, er zoveel meer mee te doen.

Digitaal les- of leermateriaal is sterk in opkomst, maar van comfortabele boeken naar diezelfde boeken als schooltasvervanger (PDF) is echt niet de oplossing. Digitale verrijking is cruciaal. Uitgevers, overheden, onderwijsorganisaties en individuele docenten – allen worstelen ze tijdens deze reis. De techniek is niet meer interessant, inhoud daar gaat het om. Eindelijk kunnen we leerlingen individueel helpen. Competentie gericht!

Antwoorden op cruciale vragen

Op reis ga je met een reisgids was mijn gedachte en wat blijkt? Zo’n reisgids bestond gewoon niet! Er is zoveel te ontdekken, te gebruiken … zegt de docent, maar wát kan ik wáár vinden? Welke bronnen zijn er op het gebied van digitaal leermateriaal? En hoe doe ik dat dan bij mij op school, in mijn les, mijn klas? Met andere woorden welke werkvormen zijn er eigenlijk? En als ik nu eens zelf digitaal leermateriaal wil maken, ontwikkelen, arrangeren? Welke tools zijn er? Door de bomen het digitale bos haast niet meer kunnen of zelfs willen zien!

Op al die vragen wil de Reisgids Digitaal Leermateriaal (voor het hele Nederlandse taalgebied), antwoord geven. Met filters bij de bronnen op uitgever, onderwijsprojecten, open leermateriaal en bijzonder leermateriaal. Werkvormen kunnen gefilterd worden op leeractiviteit, groepsgrootte en lesindeling. Bij tools maakt de leraar keuzes op basis van soort tool, kosten, gebruikersniveau, platform en meer.

Handvatten zijn broodnodig. Handvatten voor didactische aanpak, informatievaardigheden, mediawijsheid(competenties), inzet ICT bij dyslexie, vernieuwing, enz. Ook die vind je in de Reisgids.

Bronnen en tools beschreven door en voor docenten: Wisdom of the Crowd. Handvatten geschreven door een dertigtal experts uit de dagelijks onderwijspraktijk met passie. Voor de werkvormen is door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de werkvormenplanner ontwikkeld.

En hoe doen collega’s dat dan? Collega’s uit Nederland, Vlaanderen, Curaçao, Suriname, Aruba, Bonaire en zelfs Saba zijn ‘rolmodellen’ die graag hun ervaringen, initiatieven en projecten willen delen. Zij nemen je mee op hun reis, laat je maar verrassen.

Reisgenoten

Het hele initiatief is mogelijk gemaakt door het bedrijfsleven en onderwijsverantwoordelijke organisaties die allemaal hun visie op ICT-in/en-onderwijs gerelateerd aan bedrijf of organisatie geven. Deze reisgenoten maken het mogelijk dat elke school in het po- en vo-onderwijs in Nederland en elke docent op de (voormalige) Nederlandse Antillen een exemplaar van het boek ontvangt. Dat geldt naar verwachting volgend jaar ook voor Vlaanderen en Suriname.

Draag bij!

Met de lancering is de sneeuwbal boven aan de helling gezet. Het is een dynamisch project geworden met een groeiende verzameling bronnen, tools en werkvormen ván en dóór leraren. Dus heb je een passende bijdrage, meld je dan aan via de website, en maak de reis van je collega’s nog boeiender.

En als je je er dan toch verder in wil verdiepen, bestel dan dat rijk gevulde bijbehorende boek Reisgids Digitaal Leermateriaal (ISBN 9789090286099) of digitaal bij YouDipity. Dan heb je in elk geval één zekerheid: na bezoek aan de website en het doornemen van het boek. Verdwalen doe je niet meer!

Meer weten? Bekijk het webinar

Op 28 november j.l. verzorgde Louis Hilgers een webinar over de Reisgids Digitaal Leermateriaal. Je kunt het webinar hieronder, of via het YouTube kanaal van Kennisnet, terugkijken.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.